Cum a impactat COVID-19 sindromul de ochi uscat?

Numeroase studii au demonstrat că utilizarea îndelungată a ecranelor sporește simptomele ochiului uscat în cazul adulților. Cu toate acestea, puține lucrări au studiat acest fenomen în rândul copiilor și niciunul nu a evaluat efectele pandemiei COVID-19 asupra acestora, până acum. În august 2021 a fost publicat un studiu care determină tocmai efectul timpului de expunere în fața ecranelor în contextul pandemiei COVID-19 asupra simptomelor de ochi uscat la copii, utilizând un chestionar SPEED (Standard Patient Evaluation of Eye Dryness Questionnaire) modificat (m-SPEED).

În martie 2020, numeroase țări au recurs la închiderea școlilor în contextul pandemiei COVID-19, afectând astfel aproximativ 862 milioane de copii, prin necesitatea utilizării crescute a dispozitivelor digitale.

Studiul transversal a fost efectuat în clinici de oftalmologie pediatrică din două institute din Egipt (Universitatea Benha și Institutul de Cercetare pentru Oftalmologie), între decembrie 2020 și martie 2021. Acest studiu a inclus 403 subiecți, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, fiind luate în calcul atât sexul pacienților, cât și mediul de rezidență rural sau urban. Cel mai frecvent simptom raportat a fost oboseala ochilor, urmată de uscăciune, senzația de zgârietură, apoi arsură și, în cele din urmă, durere și iritație oculară. 16,6% dintre pacienți au raportat utilizarea curentă a lacrimilor artificiale.

Rezultatele studiului au arătat faptul că atât scorul total al chestionarului m-SPEED, cât și timpul de expunere în fața ecranelor au crescut semnificativ după martie 2020, comparativ cu scorurile pre-pandemice. În ceea ce privește scorul mediu al chestionarului m-SPEED, acesta a înregistrat valori semnificativ mai mari în mediul urban, cu precădere în rândul bărbaților, rezultat reflectat și în ceea ce privește expunerea la ecrane. Deși sindromul de ochi uscat s-a dovedit a fi mai răspândit la femei, decât la bărbați  în rândul adulților, cercetările au arătat o afectare preponderentă a bărbaților, timpul de expunere la ecrane fiind o variabilă semnificativă în ceea ce privește riscul de ochi uscat.

 

ochi uscat copii

 

Creșterea utilizării dispozitivelor digitale a fost asociată cu o creștere a simptomelor asociate ochiului uscat. Cercetările au constatat faptul că perioada pandemică a determinat creșterea semnificativă a scorului total al chestionarului m-SPEED, comparativ cu perioada pre-COVID-19. Cu toate că nici un studiu anterior nu a evaluat această legătură în randul copiilor în contextul COVID-19, această constatare susține rezultatele studiilor anterioare care au evaluat rolul creșterii expunerii în fața ecranelor asupra ochiului uscat. Studiile arată că expunerea îndelungată în fața dispozitivelor digitale reduce frecvența de clipire, ceea ce duce la diminuarea homeostaziei filmului lacrimal, fiind totodată asociată cu o incidență mai mare a disfuncției glandelor meibomiene. Studiul de la Osaka a demonstrat anterior că utilizarea crescută a ecranelor poate induce disfuncția celulelor calice și scăderea producției de mucină. 

Studiul a concluzionat faptul că o expunere crescută în fața ecranelor la copii în timpul pandemiei COVID-19 poate contribui la exacerbarea simptomelor ochiului uscat, cu potențial impact negativ asupra sănătății oculare. Creșterea utilizării ecranelor va continua probabil într-o oarecare măsură chiar și după reluarea activității școlare, astfel că trebuie înțelese efectele acestora asupra copiilor.

 

Sursa: sciencedirect.com

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...

Cum ne demachiem?

Machiaj pentru ochi fericiți Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea...

Lăcrimarea excesivă

De ce apare lăcrimarea excesivă?De ce apare lăcrimarea excesivă? Află de la Dna. Dr. Amelia Popa,...