Alergiile oculare

Alergiile oculare

 

Ce sunt ele?

 

Alergiile sunt foarte supărătoare. Ele pot afecta diverse organe, inclusiv ochii. Simptomele includ mâncărimi sau roșeață la nivelul pleoapelor, lăcrimare excesivă, sensibilitate la lumină, precum și ochi umflați care pot fi sensibili la lumină. Dar nu îți face griji pentru că este posibil să scapi de aceste alergii supărătoare.

Alergiile oculare sunt destul de frecvente, mai ales în sezonul lor: primăvara și toamna. Ele sunt anotimpuri frumoase, dar mulți oameni trăiesc cu teama momentelor în care copacii încep să se polenizeze sau iarba începe să crească. Pentru cei care suferă de alergii, acest lucru înseamnă conjunctivită alergică sezonieră care poate fi o afecțiune foarte neplăcută.

Ochii sunt extrem de sensibili la alergeni și de multe ori, vor provoca lacrimi atunci când intră în contact cu aceștia. Alergenii fac ca celulele din ochi să elibereze histamina și alte substanțe sau substanțe chimice care provoacă dilatarea vaselor de sânge, mâncărimea mucoaselor și inflamarea pleoapelor. Simptomele pot varia de la o supărare ușoară a ochilor până la mâncărime severă, cu efecte majore asupra interiorul ochilor tăi.

Pentru unii pacienți, adăpostirea în interior poate fi răspunsul la evitarea alergiilor, dar pentru cât timp? Asta nu este întotdeauna o opțiune. Trebuie să ieși afară pentru a te bucura de ce ai în jur. Din păcate, există și alergeni de interior care locuiesc peste tot în jurul nostru – de la părul de animale de companie sau acarieni, spori de mucegai care trăiesc pe suprafețele umede, cum ar fi gresia din baie… lista se prelungește la nesfârșit foarte repede, așa că ne vom opri aici.

Există și forme mai severe, deși rare, de alergie, cum ar fi keratoconjunctivita atopică (AK) și keratoconjunctivita primară (VK). Aceste afecțiuni pot duce la ulcere corneene. Cu toate acestea, marea majoritate (80 până la 90 la sută) a alergiilor oculare sunt cauzate de conjunctivita alergică sezonieră. Alergiile oculare pot fi clasificate în continuare ca fiind acute sau cronice.

 

Tratament

Primul pas în gestionarea alergiilor implică consultarea unui alergolog care va identifica alergenii care cauzează problema, precum și să previ pe viitor.

Unele persoane consideră că aplicarea de comprese reci pe ochi este foarte liniștitoare. Lacrimile artificiale ar putea produce și ele rezultate similare.

Lacrimile artificiale sunt sigure și pot fi folosite la orice vârstă. Utilizarea lubrifianților sau a spălăturilor saline ajută la îndepărtarea alergenilor de pe suprafața ochiului pentru a ameliora simptomele ușoare. Acest tip de produse nu conțin de regulă ingrediente farmacologice active care să combată în mod specific o reacție alergică. În schimb, ele imită proprietăți calmante precum producția naturală de lacrimi pentru o ameliorare rapidă a disconfortului.

Acidul hialuronic cu greutate moleculară mare din componența lacrimilor artificiale pot face o diferență.

Proprietățile acidului hialuronic sunt strict dependente de mărimea moleculară a acestuia.

Acidul hialuronic macromolecular (cel care se folosește și în componența produselor din gama HYLO EYE CARE) are proprietăți antiinflamatorii, spre deosebire de cel cu moleculă mică, care are efect proinflamator.

Antihistaminicele sunt disponibile atât sub formă orală, cât și topică. Antihistaminicele topice vin sub formă de picături pentru ochi și sunt una din metodele preferate utilizate, deoarece sunt aplicate direct și acționează mai rapid. Picăturile pentru ochi sunt mai puțin susceptibile de a provoca reacții adverse, deoarece nu sunt administrate sistemic în organism, așa cum sunt medicamentele orale.

Antihistaminicele oferă o ușurare rapidă, deși uneori doar pentru câteva ore. Unele antihistaminice topice trebuie reaplicate de patru ori pe zi. Acestea durează aproximativ două ore, dar nu ar trebui să fie luate mai mult de patru ori pe zi, așa că ar putea fi dificil să obții o acoperire pe tot parcursul zilei pentru alergii dacă te bazezi exclusiv pe antihistaminice oftalmice.

 

Medicul îți va recomanda sau va prescrie medicamentele necesare pentru a trata simptomele care sunt cele mai supărătoare. Cele mai comune și mai eficiente medicamente utilizate pentru tratarea alergiilor oculare sunt topice, adică sunt aplicate ca picături pentru ochi direct pe suprafața ochiului. Medicamentele topice oferă mai multe avantaje. Sunt neinvazive și furnizează soluția direct în ochi, unde pot fi absorbite rapid.

 

Prevenție

Pentru a preveni alergiile oculare, este important să eviți sursa. Odată ce tu și medicul tău identificați ce substanțe declanșează reacțiile, puteți lua măsuri. Puteți încerca următoarele sfaturi:

  1.     Evită ventilatoarele.
  2.     Redu expunerea la alergeni, evitând locurile unde știi că există acești alergeni.
  3.     Stai departe de zonele umede, care pot adăposti mucegai.
  4.     Evită tunsul gazonului sau strângerea frunzelor.
  5.     Minimizează utilizarea umidificatorului dacă nu este necesară nevoie.
  6. Spală frecvent așternuturile la temperaturi mari, astfel încât acarienii să nu se înmulțească.
  7.     Stai departe de perdele sau draperii care pot adăposti praf.
  8.     Evită să petreci mult timp cu animalele cu multă blană.
  9.     Evită iritanții precum fumul de tutun, parfumul, potpourri, praful de cretă, etc.
  10.   Nu uita de lacrimile artificiale care au în compoziție ectoină. Ectoina ajută moleculele de apă să se lege de membrană și astfel protejează celulele de reacțiile inflamatorii provocate de factori de mediu, temperaturi foarte mari, radiații UV și alergeni aerieni.

 

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Ochi roșu post lezional

Dacă ați suferit leziuni oculare, keratite virale sau conjuntivite virale, poate vreți să descoperiți și o soluție pentru aceste probleme.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Clipitul

Clipitul   Clipitul se definește ca un fenomen complex și coordonat de închidere și deschidere a pleoapelor care poate fi profund afectat de diverși stimuli interni sau externi. Clipitul poate să fie complet sau incomplet. Un clipit complet implică mișcarea...

Ce înseamnă „nisipul în ochi”?

Ce înseamnă „nisipul în ochi”?   Termenul de „nisip în ochi” reprezintă relatarea pacientului ce se prezintă la medicul oftalmolog pentru disconfort ocular. Acesta este un simptom și mai putem întâlni: senzație de corp străin, arsuri, uscăciune, scăderea...

Câtă apă bei pe zi?

Câtă apă bei pe zi? Tuturor ni s-a spus că trebuie să bem opt pahare de apă pe zi pentru a ne menține sănătoși și hidratați. Dar de unde vine acest sfat? Potrivit celor mai mulți experți, regula celor opt pahare este mai mult o linie directoare decât o regulă strictă...

4 lucruri pe care trebuie să le știi despre ochiul uscat

4 lucruri pe care trebuie să le știi despre ochiul uscat Toată lumea s-a confruntat la un moment dat cu ochii uscați. Poate că ați fost într-o cameră plină de fum sau ați petrecut prea mult timp uitându-vă la un ecran. Oricare ar fi cauza, ochii uscați pot fi...

A venit vara. Ai grijă de ochii tăi!

A venit vara. Ai grijă de ochii tăi! Pe cât ne dorim un bronz frumos, pe atât de sănătos este să avem grijă nu doar de pielea noastră, cât și de ochii noștri. Aceștia sunt unele dintre cele mai sensibile organe din corpul nostru și sunt, de asemenea, foarte...

Efectele adverse la purtarea lentilelor de contact

Efectele adverse la purtarea lentilelor de contact Majoritatea oamenilor se gândesc la lentilele de contact ca la o modalitate sigură și convenabilă de a-și îmbunătăți vederea. Și, în cea mai mare parte, au dreptate. Lentilele de contact sunt realizate dintr-un...

Pilulele contraceptive și apariția ochiului uscat

Pilulele contraceptive și apariția ochiului uscat Contraceptivele au fost întotdeauna un subiect controversat în rândul femeilor, mai ales că există o mulțime de mituri despre ele, cum ar fi acela că duc la creșterea în greutate, tulburări menstruale etc. Cu toate...

Îmi lăcrimează ochii. Am nevoie de lacrimi artificiale?

Îmi lăcrimează ochii. Am nevoie de lacrimi artificiale? Ați observat vreodată că vă lăcrimează ochii fără un motiv aparent? Este un fenomen comun și există câteva cauze posibile. De exemplu, dacă vă aflați în aer liber într-o zi cu vânt, vântul vă poate face ochii să...

Protejează-ți ochii de lumina soarelui

Protejează-ți ochii de lumina soarelui A purta ochelari de soare nu înseamnă doar a arăta bine, ci și a îți proteja ochii de razele UV dăunătoare ale soarelui. De fapt, ochelarii de soare pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea vederii și la ameliorarea oboselii...

Alergiile oculare și părul de animale

Alergiile oculare și părul de animale Multe persoane suferă de alergii la părul de animale, în special la blană sau pene. Aceste alergii sunt rezultatul expunerii la firul de păr sau la particule mici de piele de animale. Există multe tipuri diferite de păr de...