Senzație de corp străin la nivelul ochiului?

Senzația de corp străin în ochi

Probabil majoritatea oamenilor s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu senzația de corp străin în ochi. Dar ce reprezintă de fapt această senzație, când apare ea, pot exista complicații?

Pentru a găsi un răspuns cât mai cuprinzător la aceste întrebări, vine în ajutorul nostru medicul primar oftalmolog Adriana Stănilă. Pe Dna. Dr. o puteți găsi aici, iar interviul este chiar aici.

Când apare senzația de corp străin?

Această senzație se poate datora unor factori externi, de la un fir de păr, de praf, o musculiță, dar poate fi și un simptom al unei afecțiuni oculare, spre exemplu conjunctivite virale, bacteriene, alergice, precum și o keratită herpetică sau neurotrofică.

Orice afecțiune palpebrală (adică la nivelul pleoapei) poate să dea senzație de corp străin, dar este important să mergem la timp la un consult oftalmologic, pentru că se poate zgâria corneea.

Dacă senzația de corp străin în ochi durează mai mult de 4-6 ore, este indicat să ne adresăm unui centru de oftalmologie autorizat, pentru a ne asigura că nu este ceva grav, ceva ce poate genera complicații, cum ar fi un ulcer cornean.

Poate trata pacientul singur senzația de corp străin?

Dna. Dr. Stănilă ne recomandă să nu tratăm singuri senzația de corp străin, în special să nu intervenim asupra ochiului cu degetele, cu șervețele, cu bețișoare de vată, pentru că poate crește riscul apariției complicaților.

Cu toate acestea, pacienții nu se duc la oftalmolog decât atunci când lucrurile încep să se agraveze, iar dacă sunt întrebați „De ce nu ați venit?” răspunsul este aproape identic în toate cazurile: „Am așteptat să îmi treacă.”

Ce categorie de pacienți are mai frecvent senzația de corp străin?

Adulții sunt mai predispuși să se confrunte cu senzația de corp străin, în special persoanele de gen feminin. În cazul femeilor, menopauza este unul dintre factorii determinanți ai acestei simptomatologii.

Machiajul realizat necorespunzător, mai ales cel aplicat pe partea conjunctivală, unde se află glandele lacrimale, poate să ducă și el la senzația de corp străin și chiar la afecțiuni mai grave, cum ar fi șalazionul.

De asemenea, persoanele care petrec mult timp în fața ecranelor, fie ele tablete, laptopuri, calculatoare, telefoane, experimentează această senzație. În acest caz, senzația de corp străin este un simptom al sindromului de ochi uscat, care poate fi ușor, mediu sau grav.

În ce constă tratamentul?

Dacă este un simplu corp străin, așezat pe o cornee, se îndepărtează acel corp, se pune un colir cu dezinfectant, antibiotic, și o soluție reepitelizantă și se aplică un pansament. Pansamentul ar trebui ținut până când se vindecă leziunea, în general o zi.

Desigur, perioada de recuperare poate crește, în funcție de gravitatea cazului. Recuperarea este legată 100% de afecțiunea cauzatoare, de etiologia bolii.

În ziua de azi se aplică din ce în ce mai des o lentilă de contact (Bandage Contact Lens) care se așază pe ochi și sub ea se epitelizează leziunea.

Aceasta este o variantă mai practică, pentru că nu împiedică vederea binoculară și astfel pacientul își poate continua rutina zilnică (poate conduce, poate să își continue meseria).

Lacrima artificială poate fi o soluție?

Lacrima artificială, este o soluție adjuvantă în senzația de corp străin. Există și lacrimi artificiale care conțin substanțe antiinflamatoare și pot servi ca tratament al leziunilor corneene.

Lacrima artificială cu heparină este binevenită, pentru că nu există nicio altă formă de tratament al hemoragiilor subconjunctivale. Este utilă, de asemenea și pentru tratarea alergiilor.

Un mesaj de final

Dacă senzația de corp străin persistă timp de mai multe ore, adresați-vă unui medic oftalmolog, pentru a primi un tratament corespunzător și pentru a reduce riscul unei infecții.

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă?

Cum ținem sub control conjunctivita alergică?Conjunctivita alergică este o afecțiune oculară destul de des întâlnită în țara noastră, indiferent de categoria de vârstă sau gen. Aceasta se manifestă prin lăcrimare excesivă, prurit, senzație de corp străin în ochi și...

Importanța prevenirii afecțiunilor oftalmologice

Prevenția poate salva funcționalitateaAflă de la un medic oftalmolog cum prevenția poate salva funcționalitatea ochilor. Dr. Bogdan Cucu ne îndeamnă să mergem la un consult oftalmologic, indiferent de vârstă sau simptome. Poți afla mai multe despre experiența în...

Usturimea Oculară

De ce ne ustură ochii?Află în acest articol de ce ne ustură ochii, cele mai des întâlnite cauze care duc la această senzație de disconfort, dar și cum o putem ameliora.Ce este usturimea oculară?Senzația de usturime la nivelul ochilor este un simptom destul de...

Lentilele de contact – o problemă importantă

Purtarea corespunzătoare a lentilelor de contactAflă informații importante despre purtarea corespunzătoare a lentilelor de contact, chiar de la un medic oftalmolog!O soluție practicăVederea pentru fiecare dintre noi este importantă și căutăm adesea tot felul de metode...

Senzație de corp străin la nivelul ochiului?

Senzația de corp străin în ochiProbabil majoritatea oamenilor s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu senzația de corp străin în ochi. Dar ce reprezintă de fapt această senzație, când apare ea, pot exista complicații? Pentru a găsi un răspuns cât mai cuprinzător...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea V/V)

„Acordați atenție sporită ochilor copiilor voștri!” este îndemnul pe care dna. Dr. Daniela Cioplean îl transmite tuturor tinerilor părinți, pentru a putea depista din timp orice afecțiune oftalmologică și a o putea corecta în timp util. Dacă vrei să vizualizezi...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea IV/V)

În partea a patra a interviului, dna. dr. Daniela Cioplean subliniază importanța unui control oftalmologic timpuriu, pentru a putea preveni și trata eventualele afecțiuni ale copilului nostru. Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.Î: CE...