Alergiile oculare

Alergiile oculare

 

Ce sunt ele?

 

Alergiile sunt foarte supărătoare. Ele pot afecta diverse organe, inclusiv ochii. Simptomele includ mâncărimi sau roșeață la nivelul pleoapelor, lăcrimare excesivă, sensibilitate la lumină, precum și ochi umflați care pot fi sensibili la lumină. Dar nu îți face griji pentru că este posibil să scapi de aceste alergii supărătoare.

Alergiile oculare sunt destul de frecvente, mai ales în sezonul lor: primăvara și toamna. Ele sunt anotimpuri frumoase, dar mulți oameni trăiesc cu teama momentelor în care copacii încep să se polenizeze sau iarba începe să crească. Pentru cei care suferă de alergii, acest lucru înseamnă conjunctivită alergică sezonieră care poate fi o afecțiune foarte neplăcută.

Ochii sunt extrem de sensibili la alergeni și de multe ori, vor provoca lacrimi atunci când intră în contact cu aceștia. Alergenii fac ca celulele din ochi să elibereze histamina și alte substanțe sau substanțe chimice care provoacă dilatarea vaselor de sânge, mâncărimea mucoaselor și inflamarea pleoapelor. Simptomele pot varia de la o supărare ușoară a ochilor până la mâncărime severă, cu efecte majore asupra interiorul ochilor tăi.

Pentru unii pacienți, adăpostirea în interior poate fi răspunsul la evitarea alergiilor, dar pentru cât timp? Asta nu este întotdeauna o opțiune. Trebuie să ieși afară pentru a te bucura de ce ai în jur. Din păcate, există și alergeni de interior care locuiesc peste tot în jurul nostru – de la părul de animale de companie sau acarieni, spori de mucegai care trăiesc pe suprafețele umede, cum ar fi gresia din baie… lista se prelungește la nesfârșit foarte repede, așa că ne vom opri aici.

Există și forme mai severe, deși rare, de alergie, cum ar fi keratoconjunctivita atopică (AK) și keratoconjunctivita primară (VK). Aceste afecțiuni pot duce la ulcere corneene. Cu toate acestea, marea majoritate (80 până la 90 la sută) a alergiilor oculare sunt cauzate de conjunctivita alergică sezonieră. Alergiile oculare pot fi clasificate în continuare ca fiind acute sau cronice.

 

Tratament

Primul pas în gestionarea alergiilor implică consultarea unui alergolog care va identifica alergenii care cauzează problema, precum și să previ pe viitor.

Unele persoane consideră că aplicarea de comprese reci pe ochi este foarte liniștitoare. Lacrimile artificiale ar putea produce și ele rezultate similare.

Lacrimile artificiale sunt sigure și pot fi folosite la orice vârstă. Utilizarea lubrifianților sau a spălăturilor saline ajută la îndepărtarea alergenilor de pe suprafața ochiului pentru a ameliora simptomele ușoare. Acest tip de produse nu conțin de regulă ingrediente farmacologice active care să combată în mod specific o reacție alergică. În schimb, ele imită proprietăți calmante precum producția naturală de lacrimi pentru o ameliorare rapidă a disconfortului.

Acidul hialuronic cu greutate moleculară mare din componența lacrimilor artificiale pot face o diferență.

Proprietățile acidului hialuronic sunt strict dependente de mărimea moleculară a acestuia.

Acidul hialuronic macromolecular (cel care se folosește și în componența produselor din gama HYLO EYE CARE) are proprietăți antiinflamatorii, spre deosebire de cel cu moleculă mică, care are efect proinflamator.

Antihistaminicele sunt disponibile atât sub formă orală, cât și topică. Antihistaminicele topice vin sub formă de picături pentru ochi și sunt una din metodele preferate utilizate, deoarece sunt aplicate direct și acționează mai rapid. Picăturile pentru ochi sunt mai puțin susceptibile de a provoca reacții adverse, deoarece nu sunt administrate sistemic în organism, așa cum sunt medicamentele orale.

Antihistaminicele oferă o ușurare rapidă, deși uneori doar pentru câteva ore. Unele antihistaminice topice trebuie reaplicate de patru ori pe zi. Acestea durează aproximativ două ore, dar nu ar trebui să fie luate mai mult de patru ori pe zi, așa că ar putea fi dificil să obții o acoperire pe tot parcursul zilei pentru alergii dacă te bazezi exclusiv pe antihistaminice oftalmice.

 

Medicul îți va recomanda sau va prescrie medicamentele necesare pentru a trata simptomele care sunt cele mai supărătoare. Cele mai comune și mai eficiente medicamente utilizate pentru tratarea alergiilor oculare sunt topice, adică sunt aplicate ca picături pentru ochi direct pe suprafața ochiului. Medicamentele topice oferă mai multe avantaje. Sunt neinvazive și furnizează soluția direct în ochi, unde pot fi absorbite rapid.

 

Prevenție

Pentru a preveni alergiile oculare, este important să eviți sursa. Odată ce tu și medicul tău identificați ce substanțe declanșează reacțiile, puteți lua măsuri. Puteți încerca următoarele sfaturi:

  1.     Evită ventilatoarele.
  2.     Redu expunerea la alergeni, evitând locurile unde știi că există acești alergeni.
  3.     Stai departe de zonele umede, care pot adăposti mucegai.
  4.     Evită tunsul gazonului sau strângerea frunzelor.
  5.     Minimizează utilizarea umidificatorului dacă nu este necesară nevoie.
  6. Spală frecvent așternuturile la temperaturi mari, astfel încât acarienii să nu se înmulțească.
  7.     Stai departe de perdele sau draperii care pot adăposti praf.
  8.     Evită să petreci mult timp cu animalele cu multă blană.
  9.     Evită iritanții precum fumul de tutun, parfumul, potpourri, praful de cretă, etc.
  10.   Nu uita de lacrimile artificiale care au în compoziție ectoină. Ectoina ajută moleculele de apă să se lege de membrană și astfel protejează celulele de reacțiile inflamatorii provocate de factori de mediu, temperaturi foarte mari, radiații UV și alergeni aerieni.

 

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Ochiul uscat – deșert pentru ochii noștri

Cauze și tratament pentru ochiul uscatDna. Dr. Oana Chiscoci, medic oftalmolog, ne va prezenta cele mai importante cauze și tratament pentru ochiul uscat. Pe Dna. Dr. Oana Chiscoci o puteți găsi la Clinica Profilaxis din Timișoara. De asemenea, puteți găsi aici întreg...

Vrei să scapi de ochelari?

Cum corectăm dioptriile?V-ați întrebat vreodată cum corectăm dioptriile? Una dintre metode este prin chirurgia refractivă laser. Dl. Dr. Dorin Nicula, medic primar oftalmolog, ne va oferi mai multe detalii. Pe dl. Dr. Dorin Nicula îl puteți găsi la Clinica Oculens,...

Blefarita – cauze, simptome și tratament

Ce este blefarita?Ce este blefarita și cum ne afectează vederea? Dna. Dr. Tatiana Tănase, medic oftalmolog, ne prezintă această disfuncție oculară. Mai jos puteți vizualiza întreg interviul, după cum v-am obișnuit, iar pentru a programa un consult oftalmologic, puteți...

Cataracta – tratament și recuperare

Cum se tratează cataracta?Dna. Dr. Raluca Iancu, medic primar oftalmolog, ne descrie cum se tratează cataracta și cât durează recuperarea. Dr. Iancu activează în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, având o experiență vastă în tratarea de glaucom și...

Chirurgia refractivă – beneficii, riscuri și precauții

Beneficii și riscuri în chirurgia refractivăCare sunt posibilele beneficii și riscuri în chirurgia refractivă? Află de la dna. Dr. Dana Preoteasa, medic primar oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Onioptic. Poți găsi aici interviul integral, în care se prezintă mai...

Cum știi că ochii sunt obosiți?

De ce ne obosesc ochii?Dna. Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, ne explică de ce ne obosesc ochii și cum putem preveni sau trata această stare de disconfort. Alina Gheorghe este reprezentantul României la European Board of Ophthalmology, face parte din echipa de...

Cauzele și tratamentul șalazionului

Cauzele și tratamentul șalazionuluiCare sunt cauzele și tratamentul șalazionului? Vine în ajutorul nostru și ne oferă un răspuns dna. Dr. Victoria Damian, medic specialist oftalmolog. Desigur, puteți găsi interviul integral cu dna. Dr. Victoria Damian, aici.Ce este...

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...