Reflexul de clipit în corelație cu utilizarea ecranelor digitale

#CLIPESTE

Pleoapele sunt structuri complexe ce joacă un rol important în protecția globilor oculari. Funcția principală a acestora constă în distribuția uniformă a lacrimilor pe suprafața oculară în vederea menținerii unui grad optim de umectare a corneei și a conjunctivei. Procesul de clipit asigură îndepărtarea constantă a iritanților de pe suprafața oculară prin acțiunea succesivă a orbicularului palpebral și a mușchiului ridicător al pleoapei superioare. Reflexul de clipit este unul automat, dar poate fi și un act voluntar.

Rata clipitului este determinată central, dar poate fi influențată de anumiți factori externi. Durata normală a clipitului se situează între 100 și 150 milisecunde.

La copii, clipitul se face mai rar – o dată sau de două ori pe minut – probabil datorită faptului că aceștia nu necesită o lubrifiere a suprafeței oculare similară cu adulții, având o fantă palpebrală mai îngustă.

Adulții clipesc la un interval de 2-10 secunde, cu o medie de 6 reflexe de clipit într-un minut, cu variații de la individ la individ.

Focalizarea prelungită asupra unui obiect duce la rărirea reflexului de clipit – până la 3 – 4 ori pe minut. Acest fenomen se întâlnește în momentul cititului și duce la apariția sindromului de ochi uscat. Persoana acuză simptomatologia specifică acestui sindrom, disconfortul ocular, “oboseala” oculară.

Utilizarea tot mai frecventă a ecranelor digitale – computer, tabletă, telefon  – a dus în ultima vreme la accentuarea acestui fenomen și prezentarea a tot mai mulți pacienți cu semne și simptome de uscăciune oculară.

Se impune întotdeauna diagnosticul corect al patologiei oculare și stabilirea eventualei corelații cu activitatea individului – tipul de videoterminal folosit, timpul petrecut în fața ecranului, înălțimea la care e situat display-ul, condițiile de temperatură și umididate din încăpere, tipul de ventilație folosit (de exemplu aerul condiționat) etc.

Dacă se exclud alte cauze ale sindromului de ochi uscat, ce pot necesita un tratament etiologic, se vor recomanda măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă – reglementarea timpului petrecut în fața ecranului, asigurarea unui nivel optim de umidificare a aerului din încăpere. Utilizarea lacrimilor artificiale poate ameliora simptomele de ochi uscat datorate folosirii îndelungate a ecranelor digitale, asigurând un confort ocular prelungit, fără alterarea calității vieții acestor persoane.  

Înotul cu lentilele de contact și igiena acestora

Apa și lentilele de contact   Apa și lentilele de contact fac casă bună împreună? Află de la...

„M-a tras Curentul” – Între Mit și Realitate

M-a tras curentul la ochi   Ce să fac atunci când m-a tras curentul la ochi? Oare este...

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...