Cum a impactat COVID-19 sindromul de ochi uscat?

Impactul Covid-19 asupra ochilor

 

Iată un studiu ce vorbește despre impactul Covid-19 asupra ochilor. A avut oare virusul efecte asupra vederii?

Numeroase studii au demonstrat că utilizarea îndelungată a ecranelor sporește simptomele ochiului uscat în cazul adulților.

Cu toate acestea, puține lucrări au studiat acest fenomen în rândul copiilor și niciunul nu a evaluat efectele pandemiei COVID-19 asupra acestora, până acum. În august 2021 a fost publicat un studiu care determină tocmai efectul timpului de expunere în fața ecranelor în contextul pandemiei COVID-19 asupra simptomelor de ochi uscat la copii.

Pentru acest studiu s-a utilizat un chestionar un chestionar SPEED (Standard Patient Evaluation of Eye Dryness Questionnaire) modificat (m-SPEED).

Cum au avut ochii noștri de suferit?

 

În martie 2020, numeroase țări au recurs la închiderea școlilor în contextul pandemiei COVID-19, afectând astfel aproximativ 862 milioane de copii, prin necesitatea utilizării crescute a dispozitivelor digitale.

Studiul transversal a fost efectuat în clinici de oftalmologie pediatrică din două institute din Egipt (Universitatea Benha și Institutul de Cercetare pentru Oftalmologie), între decembrie 2020 și martie 2021. Acest studiu a inclus 403 subiecți, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, fiind luate în calcul atât sexul pacienților, cât și mediul de rezidență, rural sau urban.

Cel mai frecvent simptom raportat a fost oboseala ochilor, urmată de uscăciune, senzația de zgârietură, apoi arsură și, în cele din urmă, durere și iritație oculară.

Doar 16,6% dintre pacienți au raportat utilizarea curentă a lacrimilor artificiale.

Rezultatele studiului au arătat faptul că atât scorul total al chestionarului m-SPEED, cât și timpul de expunere în fața ecranelor au crescut semnificativ după martie 2020, comparativ cu scorurile pre-pandemice.

În ceea ce privește scorul mediu al chestionarului m-SPEED, acesta a înregistrat valori semnificativ mai mari în mediul urban, cu precădere în rândul bărbaților, rezultat reflectat și în ceea ce privește expunerea la ecrane.

Deși sindromul de ochi uscat s-a dovedit a fi mai răspândit la femei, decât la bărbați în rândul adulților, cercetările au arătat o afectare preponderentă a bărbaților, timpul de expunere la ecrane fiind o variabilă semnificativă în ceea ce privește riscul de ochi uscat.

ochi uscat copii

Efectul Covid-19 asupra vederii copiilor

Creșterea utilizării dispozitivelor digitale a fost asociată cu o creștere a simptomelor asociate ochiului uscat. Cercetările au constatat faptul că perioada pandemică a determinat creșterea semnificativă a scorului total al chestionarului m-SPEED, comparativ cu perioada pre-COVID-19.

Cu toate că nici un studiu anterior nu a evaluat această legătură în rândul copiilor în contextul COVID-19, această constatare susține rezultatele studiilor anterioare care au evaluat rolul creșterii expunerii în fața ecranelor asupra ochiului uscat.

Studiile arată că expunerea îndelungată în fața dispozitivelor digitale reduce frecvența de clipire, ceea ce duce la diminuarea homeostaziei filmului lacrimal, fiind totodată asociată cu o incidență mai mare a disfuncției glandelor meibomiene.

Studiul de la Osaka a demonstrat anterior că utilizarea crescută a ecranelor poate induce disfuncția celulelor calice și scăderea producției de mucină.

Studiul a concluzionat faptul că o expunere crescută în fața ecranelor la copii în timpul pandemiei COVID-19 poate contribui la exacerbarea simptomelor ochiului uscat, cu potențial impact negativ asupra sănătății oculare.

Creșterea utilizării ecranelor va continua probabil într-o oarecare măsură chiar și după reluarea activității școlare, astfel că trebuie înțelese efectele acestora asupra copiilor.

Sursa: sciencedirect.com

Hemoragia subconjunctivală

Pată roșie în ochi   Dacă ai avut vreodată o pată roșie în ochi, află acum ce reprezintă și...

De ce să spunem „NU” genelor false?

Genele false dăunează ochilor?   Te-ai întrebat vreodată dacă genele false dăunează ochilor?...

Regulamentul concursului „Hylo – Adevărat sau Fals”

Regulamentul concursului AMD NOBEL PHARMACEUTICAL SRL „Hylo – Adevărat sau Fals”    ...

Epilarea definitivă cu laser, o revoluție în cosmetologie sau o cauză de afectare oculară?

Epilarea laser afectează vederea?   Află și tu, de la un medic oftalmolog, dacă epilarea...

Plângi în timp ce mănânci?

Sindromul lacrimilor de crocodil   Ai mai auzit până acum de sindromul lacrimilor de...

Înotul cu lentilele de contact și igiena acestora

Apa și lentilele de contact   Apa și lentilele de contact fac casă bună împreună? Află de la...

„M-a tras Curentul” – Între Mit și Realitate

M-a tras curentul la ochi   Ce să fac atunci când m-a tras curentul la ochi? Oare este...

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...