Cine este mai rău pentru ochi: telefonul sau computerul?

Ecranele smartphone-urilor produc mai puține tulburări vizuale decât monitoarele de calculator, potrivit unor noi constatări publicate în Optometry and Vision Science.

Cercetătorii au constatat că utilizatorii de telefoane inteligente experimentează mai puține simptome legate de oboseala ochilor, cum ar fi durerile de cap, după ce își folosesc dispozitivul timp de o oră, în comparație cu cei care folosesc computere desktop sau laptopuri în scopuri profesionale.

Cercetătorii au constatat că au existat diferențe semnificative în ceea ce privește problemele legate de ochi după ce subiecții au efectuat o sarcină de a citi pe patru ecrane diferite și au fost monitorizați cu privire la uscăciunea lor în două condiții: atunci când au folosit lacrimi artificiale și fără utilizare lor. În acest studiu efectuat pe 31 de voluntari, au evaluat parametrii de sănătate ai suprafeței oculare și ai peliculei lacrimale, precum și nivelurile de oboseală vizuală după 15 minute de utilizare a fiecărui ecran.

Dispozitivele și ecranele digitale sunt peste tot în zilele noastre, 60% din populația intervievată deținând trei sau mai multe. Participanții au raportat un timp mediu de utilizare a ecranelor digitale care ajunge până la 9 ore pe zi! Rezultatele au inclus scorul Ocular Surface Disease Index (OSDI); Computer Vision Syndrome Questionnaire (CVS-Q); dar și alte investigații oftalmologice.

Rezultatele au arătat că participanții au fost mai predispuși la simptome de ochi uscat atunci când au folosit dispozitivele mari, în comparație cu simpla citire de pe un dispozitiv e-reader sau smartphone.

Într-un alt sondaj recent, s-a constatat că 65% dintre oameni se confruntă cu un disconfort digital al ochilor – disconfort fizic de la obținerea de ochi uscați și iritați și vedere încețoșată, precum și dureri de cap, în unele cazuri chiar mai rău decât orice alt tip. 53% din cei care au folosit doar un singur dispozitiv pentru nevoile lor informatice au anunțat simptome specifice ochiului uscat si “doar” 75% dintre multitask-eri au criticat aceleași simptome.

Ochiul este un organ delicat care trebuie protejat de mediul dur de afară. Apropierea de dispozitivul pe care îl ținem mână îl poate face mai predispus la oboseala digitală, conform unor studii recente ale experților în domeniu. Oamenii folosesc de obicei ecrane mici la 8-12 centimetri distanță de față, ceea ce scade rata de clipire și îi face să se irite sau să se usuce și mai repede decât înainte.

Apa, lipidele și mucusul alcătuiesc lacrimile sănătoase. Picăturile pentru ochi numite lacrimi artificiale le imită pe cele reale, iar acestea sunt de obicei ceea ce medicii sugerează pacienților care au probleme de uscăciune sau de vedere cauzate de sindromul ochiului uscat (DES).

Poți găsi acest produs la orice farmacie; există mai multe mărci diferite cu ingrediente diferite care pot funcționa mai bine pentru tine. De preferat să le utilizați pe cele fără conservanți, pentru că acesta paote produce iritații oculare și puteți lua în considerare și lacrimile artificiale cu acid hialuronic.

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...

Cum ne demachiem?

Machiaj pentru ochi fericiți Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea...

Lăcrimarea excesivă

De ce apare lăcrimarea excesivă?De ce apare lăcrimarea excesivă? Află de la Dna. Dr. Amelia Popa,...