Fotosensibilitatea

Ce e fotosensibilitatea?

Soarele este o sursă de vitamina D extraordinară, dar poate aduce și necazuri. Razele UV ale acestui astru pot duce la leziuni ale pielii și la unele persoane care sunt sensibile sau alergice pot să dezvolte erupții cutanate după ceva timp petrecut în aer liber, în timpul lunilor de vară, când temperaturile ating temperaturi ridicate.

Fotosensibilitatea este sensibilitatea la razele UV și este bine de știut că o expunere de lungă durată ne poate afecta pe oricare dintre noi.

 

Tipurile de fotosensibilitate

  1.     Fototoxice

Reacțiile fototoxice sunt unul dintre cele mai frecvente tipuri. Ele sunt cauzate atunci când o nouă substanță chimică din corpul tău interacționează cu razele UV de la soare. Anumite medicamente pot interacționa cu razele UV, iar rezultatul este o erupție cutanată care arată ca o arsură solară severă. Ea se dezvoltă de obicei în 24 de ore de la expunerea la soare.

 

  1.     Fotoalergice

Reacțiile fotoalergice se pot dezvolta ca efect secundar al unor medicamente. Ele pot apărea, de asemenea, din substanțele chimice găsite în produsele de înfrumusețare și chiar de protecție solară. De aceea este important să alegem cu grijă ce alegem în această privință. Aceste tipuri de reacții la soare tind să dureze câteva zile.

fotosensibilitate

Simptome

Simptomele pot varia foarte mult, de la ușoare la severe. Cel mai frecvent simptom este o erupție cutanată sau arsuri solare. Erupțiile cutanate pot cauza și mâncărimi, însă nu în toate cazurile. În unele cazuri, arsurile solare pot fi atât de severe încât se dezvoltă vezicule. Exfolierea poate să apară, în cazuri severe.

Când știm că am stat prea mult la soare? Depinde de la om la om. Cantitatea de expunere la soare necesară pentru o reacție variază foarte mult. Pentru unii oameni, foarte puțină expunere la soare poate provoca erupții cutanate sau arsuri, în timp ce pentru alții, expunerea prelungită poate să nu aibă un efect major.

 

Diagnostic

Medicul va avea nevoie de un istoric medical și a medicamentelor pe care le iei în prezent pentru a pune un diagnostic adecvat. Ei vor acorda atenție erupțiilor cutanate, pentru a identifica dacă au fost cauzate de expunerea la soare. În unele cazuri, medicul îți poate recomanda o biopsie a pielii.

 

Cum previ acest lucru?

Cel mai bun mod de a preveni simptomele de fotosensibilitate este de a limita timpul petrecut la soare. Persoanele care sunt fotosensibile ar trebui să folosească întotdeauna protecție solară când sunt afară.

De asemenea, este de luat în calcul, în orice situație, să ne protejăm și ochii, nu doar pielea, pentru că și aceștia pot avea de suferit.

Acoperirea și protejarea pielii te pot ajuta, de asemenea, la prevenirea unei reacții. Persoanele fotosensibile pot reduce simptomele purtând pălării, ochelari de soare și cămăși cu mâneci lungi când sunt afară.

Pentru protecția oculară, poți folosi picături lubrifiante pentru ochi cu fotoprotecție. 

Rolul acidului hialuronic este să transporte nutrienţii către celule, să le purifice de toxine, acţionând ca un lubrifiant. Mai mult, acesta reţine cantităţi mari de apă, de 100 de ori volumul propriu, şi tocmai de aceea este considerat un ingredient premium pentru hidratarea tisulară. Un singur gram de acid hialuronic poate sa sustina aproximativ șase litri de apă.

Acidul hialuronic cu lanț molecular mare are mai multe proprietăți și anume:

– Protejează împotriva citolizei mediate limfocitar

– Scade răspunsul septic al polizaharidelor.

– Menține toleranța imunitară.

– Reduce producția de citochine inflamatorii.

– Modulează sistemul imunitar.

– Are un efect intrinsec anti-îmbătrânire

– Are efect CITOPROTECTOR (are efect împotriva stresului oxidativ)

– Are efect FOTOPROTECTOR (protejează epiteliul cornean de citotoxicitatea indusă de radiația UVB)

Aceste sfaturi simple te pot ajuta să te protejezi și să duci o viață cât mai confortabilă și sănătoasă.

 

 

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea III/V)

În partea a treia a articolului aflăm de la doamna dr. Daniela Cioplean cum se manifestă bolile oftalmologice la copii și la ce trebuie să fie atenți părinții.  Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.Î: CE SE RECOMANDĂ ÎN ACEST CAZ?  BOLILE...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea II/V)

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea II/V)În partea a doua din interviul cu Dna. Dr. Daniela Cioplean vom afla dacă bolile oftalmologice se pot moșteni de la părinți la copii.  Îți lăsăm aici link unde poți găsi interviul în întregime.Î: CE SE...

Acidul hialuronic și ochiul uscat

Acidul hialuronic și ochiul uscatAflă beneficiile acidului hialuronic în tratarea ochiului uscat!  Sindromul de ochi uscat poate avea efecte foarte neplăcute asupra vederii, generând o stare de disconfort accentuat la nivelul ochilor, precum și o scădere a...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea I/V)

NICIODATĂ PREA MIC PENTRU UN CONSULT OFTALMOLOGIC (I/IV)Află despre necesitatea unui control oftalmologic timpuriu, de la medicul primar oftalmolog Daniela Cioplean.Î: Cine sunt?R: Sunt medic oftalmo-pediatru. Oftalmo-pediatria este o noțiune care a pătruns relativ...

Totul despre lacrimile artificiale cu acid hialuronic cu greutate moleculară mare

Totul despre lacrimile artificiale cu acid hialuronic cu greutate moleculară mareBeneficiile acidului hialuronic la nivelul pielii sunt larg cunoscute, însă este mai puțin știut faptul că acesta are efecte deosebit de favorabile și pentru ochi. Atunci când folosești...

Ce e bine să știi despre lacrimile artificiale pentru ochiul umflat și roșu

Ce e bine să știi despre lacrimile artificiale pentru ochiul umflat și roșuRoșeața oculară și umflătura pielii din zona ochiului denotă prezența unui proces inflamatoriu. Indiferent de cauzele care stau la baza apariției acestuia, lacrimile artificiale îți pot fi de...

Arta de a clipi

ARTA DE A CLIPIClipitul este esențial pentru vederea optimă.Rolul clipitului pentru o vedere optimăDeși poate părea un gest banal, clipitul este o parte importantă a rutinei de îngrijire a ochilor. Cu toții clipim, dar de ce facem asta și de ce aduce acest mic gest...

Cri-cri-cri, toamnă gri, iar ai adus alergii!

Cri-cri-cri, toamnă gri, iar ai adus alergii! Toamna este sezonul alergiilor. Odată cu venirea toamnei, în viețile noastre își fac loc nu numai puloverele călduroase și latte-urile cu aromă de dovleac, cât și bine cunoscutele alergii. Deși anotimpul consacrat...

7 tulburări de vedere care necesită consult oftalmologic

Majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat în viață cu tulburări de vedere. Din fericire, în multe situații nu este ceva grav și un tratament aplicat la timp, chiar la birou sau acasă, poate rezolva problema tulburării de vedere. Însă, dacă problema nu...

Nisip în ochi

“Boala ochiului uscat” sau “Sindromul de ochi uscat” reprezintă o boală multifactorială a suprafeței oculare, caracterizată printr-o producție deficitară de lacrimi și/sau o evaporare excesivă a lacrimilor, care duce la pierderea homeostaziei filmului lacrimal. 8...