Lacrimarea excesivă la copii

Cele mai frecvente cauze ale lăcrimării ochilor la copii sunt canalele lacrimale blocate sau alergiile. Atunci când scurgerea lor este obstrucționată, lacrimile curg fără avertisment până când se găsește sursa problemei și soluția adecvată.

În multe situații, lăcrimarea trece de la sine și nu e nevoie de o intervenție sau un alt remediu. Este indicat, ca atunci când problema persistă, să se facă o vizită medicului oftalmolog.

 

Posibile cauze

  1.       Blocarea canalelor lacrimale

La copiii cu această afecțiune, deschiderea canalului nu este formată corespunzător, ceea ce ar putea duce la lacrimare excesivă (numită și epiforă).

Se mai pot observa și alte simptome asociate, ca secreții cauzate de infecție, deoarece calitatea sau cantitatea de lacrimi nu a fost adecvată. Cei mici se mai pot trezi cu pleoape lipite dimineața sau cu roșeață oculară.

 

Cum se tratează?

Un medic oftalmolog efectuează o examinare și sugerează dacă se poate rezolva de la sine sau e nevoie să intervină. Procedura este dificilă și nu asigură un rezultat 100% optim.

De asemenea, există unele dovezi că un masaj nazal lateral poate ajuta la accelerarea acestui proces. Așează-ți degetul mare sau arătătorul pe locul unde s-ar găsi punctul de întâlnire între ochi și nas. Încearcă să tragi ferm în jos până când simți că se aplică o presiune – acest lucru poate încuraja lichidul blocat în sacul lacrimal să se deplaseze. Poți încerca să faci asta timp de 4-5 repetări, de mai multe ori pe zi, timp de câteva săptămâni.

 

  1.       Alergii

Lăcrimarea excesivă este și un simptom comun al alergiilor. Cauza poate fi un factor extern, cum ar fi mușcătura sau înțepătura de insecte, expunerea la alergeni din mediul înconjurător, la praf, acarieni și spori de mucegai. Toți acești factori pot duce la conjunctivită alergică. La fel, polenul sau ambrozia pot afecta un număr mare de oameni.

Ca simptome asociate, se vor vedea: dureri de cap, ochi roșii, mâncărime oculară, cât și a nasului sau acel sentiment de gâdilat în interiorul gâtului. De asemenea e posibil să îți curgă nasul.

 

Cum se tratează?

Pentru a putea preveni reacțiilor alergice, este important să identifici cauza și să o eviți. De asemenea, încearcă să menții casa curată, să eviți zonele cu polen, să cureți filtrul de aer regulat și să eviți fumatul pasiv.

 

  1.       Ochiul uscat

Poate părea puțin contraintuitv, nu? Lăcrimare excesivă în ochi uscat?

Atunci când nu există suficiente lacrimi în ochi pentru a-i menține sănătoși, aceasta poate duce la sindromul de ochi uscat. Ca reacție, organismul produce un exces de lacrimi, însă nu la calitatea potrivită. Uneori, acest lucru se întâmplă atunci când porți în mod constant lentile de contact sau ochii nu mai sunt lubrifiați corespunzător.

Pot să apară și simptome ca senzația de corp străin, arsură sau roșeață oculară.

 

Cum se tratează?

După ce i se confirmă diagnosticul de către un medic oftalmolog, cel mai probabil celui mic i se vor recomanda picături oftalmice sau gel, în funcție de severitate dar fără conservanți.

Descoperă gama Hylo Eye Care dedicată sindromului de ochi uscat: www.hylo.ro

 

  1.       Răceală

Te-ai simțit rău în ultima vreme? Un simptom comun al unei răceli poate fi reprezentat de ochii roșii sau lăcrimare excesivă.

Se mai asociază și simptome ca nas înfundat, strănut, tuse, etc.

 

Cum se tratează?

Răceala obișnuită se ameliorează de obicei de la sine într-o săptămână, dar dacă te confrunți cu simptome precum congestia sau nasul înfundat, discută cu medicul de familie.

 

  1.       Blefarită

La copii se întâlnește frecvent și cauzează inflamația pleoapelor. Trebuie tratată pentru a nu crea complicații.

Se asociază disconfortul ocular, lăcrimarea excesivă, roșeață oculară, cruste sau senzația de corp străin.

Tratamentul ar trebui să includă o igienă corectă, masaj local și comprese cu apă caldă. O soluție poate fii masca Posiforlid, care păstrează o temperatură constantă.

 

Când e indicat să mergi cu cel mic la doctor?

–          Apare inflamație și roșeață, alături de durere

–          Suspectezi o leziune oculară majoră

–          Lăcrimare excesivă

–          Copilul se freacă adesea ochii

–          Schimbarea culorii ochiului – mai ales dacă este implicat un singur ochi și este roșu

–          Oricând simți că cel mic e în pericol

Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

 

 

Cum poți preveni lăcrimarea excesivă?

Ar trebui să te asiguri că cel mic nu împarte prosoape și lenjerii de pat cu persoane care au conjunctivită. Alergenii pot cauza această boală, așa că cel mai bine este să îl ții cât mai departe de aceste lucruri, explicându-i importanța siguranței în timpul jocurilor sau în preajma animalelor de companie.

Nu atinge niciodată un ochi infectat imediat după ce ai atins ceva murdar!

Include o dietă echilibrată pentru a-i întări imunitatea, deoarece ar putea să îl ferească de răceli/infecții care pot duce la probleme grave.

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Ochi roșu post lezional

Dacă ați suferit leziuni oculare, keratite virale sau conjuntivite virale, poate vreți să descoperiți și o soluție pentru aceste probleme.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Clipitul

Clipitul   Clipitul se definește ca un fenomen complex și coordonat de închidere și deschidere a pleoapelor care poate fi profund afectat de diverși stimuli interni sau externi. Clipitul poate să fie complet sau incomplet. Un clipit complet implică mișcarea...

Ce înseamnă „nisipul în ochi”?

Ce înseamnă „nisipul în ochi”?   Termenul de „nisip în ochi” reprezintă relatarea pacientului ce se prezintă la medicul oftalmolog pentru disconfort ocular. Acesta este un simptom și mai putem întâlni: senzație de corp străin, arsuri, uscăciune, scăderea...

Câtă apă bei pe zi?

Câtă apă bei pe zi? Tuturor ni s-a spus că trebuie să bem opt pahare de apă pe zi pentru a ne menține sănătoși și hidratați. Dar de unde vine acest sfat? Potrivit celor mai mulți experți, regula celor opt pahare este mai mult o linie directoare decât o regulă strictă...

4 lucruri pe care trebuie să le știi despre ochiul uscat

4 lucruri pe care trebuie să le știi despre ochiul uscat Toată lumea s-a confruntat la un moment dat cu ochii uscați. Poate că ați fost într-o cameră plină de fum sau ați petrecut prea mult timp uitându-vă la un ecran. Oricare ar fi cauza, ochii uscați pot fi...

A venit vara. Ai grijă de ochii tăi!

A venit vara. Ai grijă de ochii tăi! Pe cât ne dorim un bronz frumos, pe atât de sănătos este să avem grijă nu doar de pielea noastră, cât și de ochii noștri. Aceștia sunt unele dintre cele mai sensibile organe din corpul nostru și sunt, de asemenea, foarte...

Efectele adverse la purtarea lentilelor de contact

Efectele adverse la purtarea lentilelor de contact Majoritatea oamenilor se gândesc la lentilele de contact ca la o modalitate sigură și convenabilă de a-și îmbunătăți vederea. Și, în cea mai mare parte, au dreptate. Lentilele de contact sunt realizate dintr-un...

Pilulele contraceptive și apariția ochiului uscat

Pilulele contraceptive și apariția ochiului uscat Contraceptivele au fost întotdeauna un subiect controversat în rândul femeilor, mai ales că există o mulțime de mituri despre ele, cum ar fi acela că duc la creșterea în greutate, tulburări menstruale etc. Cu toate...

Îmi lăcrimează ochii. Am nevoie de lacrimi artificiale?

Îmi lăcrimează ochii. Am nevoie de lacrimi artificiale? Ați observat vreodată că vă lăcrimează ochii fără un motiv aparent? Este un fenomen comun și există câteva cauze posibile. De exemplu, dacă vă aflați în aer liber într-o zi cu vânt, vântul vă poate face ochii să...

Protejează-ți ochii de lumina soarelui

Protejează-ți ochii de lumina soarelui A purta ochelari de soare nu înseamnă doar a arăta bine, ci și a îți proteja ochii de razele UV dăunătoare ale soarelui. De fapt, ochelarii de soare pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea vederii și la ameliorarea oboselii...

Alergiile oculare și părul de animale

Alergiile oculare și părul de animale Multe persoane suferă de alergii la părul de animale, în special la blană sau pene. Aceste alergii sunt rezultatul expunerii la firul de păr sau la particule mici de piele de animale. Există multe tipuri diferite de păr de...