Senzație de corp străin la nivelul ochiului?

Senzația de corp străin în ochi

Probabil majoritatea oamenilor s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu senzația de corp străin în ochi. Dar ce reprezintă de fapt această senzație, când apare ea, pot exista complicații?

Pentru a găsi un răspuns cât mai cuprinzător la aceste întrebări, vine în ajutorul nostru medicul primar oftalmolog Adriana Stănilă. Pe Dna. Dr. o puteți găsi la Clinica Ofta Total, Sibiu, iar interviul este chiar aici.

Când apare senzația de corp străin?

Această senzație poate fi cauzată de factori externi, de la un fir de păr sau de praf, dar poate fi și un simptom al unei afecțiuni oculare, spre exemplu conjunctivite virale, bacteriene sau alergice.

Orice afecțiune palpebrală (adică la nivelul pleoapei) poate să dea senzație de corp străin, dar este important să mergem la timp la un consult oftalmologic, pentru a evita rănirea corneei.

Dacă senzația de corp străin în ochi durează mai mult de 4-6 ore, este indicat să ne adresăm unui centru de oftalmologie autorizat, pentru a ne asigura că nu este ceva grav, cum ar fi un ulcer cornean.

Cum tratăm senzația de corp străin?

Dna. Dr. Stănilă ne recomandă să nu tratăm singuri senzația de corp străin, să nu intervenim asupra ochiului cu degetele, cu șervețele, cu bețișoare de vată, pentru că poate crește riscul apariției complicaților.

Cu toate acestea, pacienții nu se duc la oftalmolog decât atunci când lucrurile încep să se agraveze, iar dacă sunt întrebați „De ce nu ați venit?” răspunsul este aproape identic în toate cazurile: „Am așteptat să îmi treacă.”

Cine acuză senzație de corp străin?

Adulții sunt mai predispuși să se confrunte cu senzația de corp străin, în special persoanele de gen feminin. În cazul femeilor, menopauza este unul dintre factorii determinanți ai acestei simptomatologii.

Machiajul realizat necorespunzător, mai ales cel aplicat pe partea conjunctivală, unde se află glandele lacrimale, poate să ducă și el la senzația de corp străin și chiar la afecțiuni mai grave, cum ar fi șalazionul.

De asemenea, persoanele care petrec mult timp în fața ecranelor, fie ele tablete, laptopuri, calculatoare, telefoane, experimentează această senzație.

În acest caz, senzația de corp străin este un simptom al sindromului de ochi uscat, care poate fi ușor, mediu sau grav.

În ce constă tratamentul?

Pentru un simplu corp străin, așezat pe cornee, se îndepărtează acel corp, se aplică o soluție oftalmică cu dezinfectant sau antibiotic și o soluție reepitelizantă.

Ochiul este apoi pansat. Pansamentul ar trebui ținut până când se vindecă leziunea, în general o zi.

Perioada de recuperare poate crește, în funcție de gravitatea cazului. Recuperarea este legată 100% de afecțiunea cauzatoare.

În ziua de azi se aplică din ce în ce mai des o lentilă de contact (Bandage Contact Lens) care se așază pe ochi și sub ea se epitelizează leziunea.

Aceasta este o variantă mai practică, pentru că nu împiedică vederea binoculară și astfel pacientul își poate continua rutina zilnică (poate conduce, poate să își continue meseria).

Lacrima artificială poate fi o soluție?

Lacrima artificială, este o soluție adjuvantă în senzația de corp străin. Există și lacrimi artificiale care conțin substanțe antiinflamatoare și pot servi ca tratament al leziunilor corneene.

Lacrima artificială cu heparină este binevenită, pentru că nu există nicio altă formă de tratament al hemoragiilor subconjunctivale. Este utilă, de asemenea și pentru tratarea alergiilor.

Un mesaj de final

Dacă senzația de corp străin persistă timp de mai multe ore, adresați-vă unui medic oftalmolog, pentru a primi un tratament corespunzător și pentru a reduce riscul unei infecții!

Înotul cu lentilele de contact și igiena acestora

Apa și lentilele de contact   Apa și lentilele de contact fac casă bună împreună? Află de la...

„M-a tras Curentul” – Între Mit și Realitate

M-a tras curentul la ochi   Ce să fac atunci când m-a tras curentul la ochi? Oare este...

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...