Lăcrimarea excesivă

De ce apare lăcrimarea excesivă?

De ce apare lăcrimarea excesivă? Află de la Dna. Dr. Amelia Popa, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Onioptic Medical, Craiova, care sunt cauzele, simptomele și metodele de tratare a acestei afecțiuni.

Hiperlăcrimarea sau epifora reprezintă lăcrimarea excesivă ce se manifestă adesea prin curgerea lacrimilor pe obraz.

Cum se produce hiperlăcrimarea?

Aceasta se produce fie prin secreția excesivă a lacrimilor, fie prin dificultăți în drenajul lacrimal.

În cazul celor din urmă, cauza poate fi reprezentată de obstrucția căilor lacrimale (stenoza canalului lacrimo-nazal, dacriocistita sau mucocelul sacului lacrimal), fie de anomalii ale pleoapelor precum ectropionul/entropionului (răsfrângerea pleoapei în exteriorul/interiorul globului ocular), necesitând de cele mai multe ori abordare chirurgicală.

Care sunt cele mai frecvente cauze?

Cele mai frecvente cauze ale hiperlăcrimarii prin producție excesivă sunt reprezentate de inflamații oculare (conjunctivite, keratite), afecțiuni ale marginii palpebrale (trichiazis, blefarite), erozii sau corpi străini corneeni, reacții alergice și în deficiențe ale filmului lacrimal in cadrul sindromului de ochi uscat.

Deși sună paradoxal, majoritatea pacienților afirmând că „au lacrimi suficiente”, tratamentul comun al acestor afecțiuni presupune administrarea lacrimilor artificiale și o igienă riguroasă a pleoapelor.

La acestea se adaugă, în funcție de cauză, tratament cu antibiotice, antiinflamator steroidian sau antihistaminic, și acolo unde este posibil, îndepărtarea factorului cauzal.

Sindromul de ochi uscat este de departe cea mai întâlnită cauza a hiperlacrimarii, a cărei importanță este adesea subestimată, însă, nu de puține ori, afectează calitatea vieții pacienților.

Hiperlăcrimare

Simptome de hiperlăcrimare

Mecanismul lăcrimării excesive din sindromul de ochi uscat este adesea iritativ, prin lubrifierea ineficientă a suprafeței oculare, determinată fie de o calitate necorespunzătoare a lacrimilor, fie prin clipit incomplet.

Pacienții prezintă ca simptome asociate senzație de arsură, nisip in ochi, congestie oculară, necesitând o examinare completa la medicul specialist (examen biomicroscopic cu fluoresceină, test Schirmer, test IDRA).

Din experiența medicului oftalmolog

Din practica personală, amintim cazul unui pacient în vârstă de 80 ani, diagnosticat cu blefarită, ce acuza senzație de usturime, lăcrimare, corp străin sub pleoape.

Examenul biomicroscopic relevă hiperemie si scuame la baza cililor, multiple eroziuni corneene ce captează fluoresceina, iar testul IDRA ne aduce informații suplimentare despre disfuncția stratului lipidic al filmului lacrimal.

Se administrează tratament topic cu lacrimi artificiale cu acid hialuronic și dexpantenol, asociate cu un colir cu o consistență mai uleioasă (cu perfluorohexiloctan), ce favorizează permeabilitatea glandelor Meibomius și anveloparea filmului lacrimal.

La tratamentul topic se adaugă suplimentele cu acizi grași (omega 3) și vitamina A, precum și soluții pentru igiena palpebrală.

La control, se observă o îmbunătățire a filmului lacrimal precum și o reducere a simptomatologiei extrem de supărătoare pentru pacient.

În concluzie, respectarea tratamentului adecvat în urma unei examinări medicale de specialitate poate îmbunătăți starea de bine și calitatea vieții pacienților!

Articol realizat de:

– Dr. Amelia Popa –

Medic specialist oftalmolog

Onioptic, Craiova

Dr. Amelia Popa

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...

Cum ne demachiem?

Machiaj pentru ochi fericiți Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea...

Ochiul uscat – sindrom, simptom sau semn clinic?

Ce e sindromul de ochi uscat?Află de la Dl. Dr. Tudor Corneliu Tarasi, medic specialist...