Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea III/V)

Bolile oftalmologice la copii

În partea a treia a articolului aflăm de la Dr. Daniela Cioplean cum se manifestă bolile oftalmologice la copii și la ce trebuie să fie atenți părinții.

Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îl poți găsi aici.

Cum tratăm copiii cu probleme de vedere?

Potrivit Dnei. Dr. Cioplean, copiii care provin din familii cu ochelari, este foarte posibil să aibă și ei nevoie de ochelari.

Prima etapă, în cazul copiilor cu proleme de dioptrie este corecția optică. Ce înseamnă corecția optică? Înseamnă ochelari.

De ce trebuie puși ochelari la copii? Pentru că ochelarii îi ajută pe acești copii atunci când au probleme de dioptrie, să recepționeze, cu retina lor, o imagine clară.

Ocluzia, adică acoperirea ochiului mai bun, este o altă formă de tratament, folosită în oftalmo-pediatrie. Se folosește în cazurile de „ochi leneș”.

Ochiul leneș apare atunci când un ochi nu își dezvoltă la timp abilitatea, sau când ochii se dezvoltă într-un ritm diferit.

Consult oftalmologic pediatric

De-a prinselea

Absența ochelarilor face ca retina să nu își dezvolte abilitatea normală de a vedea.

Lipsa acuității vizuale poate crea discrepanțe vizibile între un copil cu o vedere sănătoasă, care primește o imagine clară și unul cu probleme de dioptrie care nu sunt tratate la timp. Acel copil riscă să rămână cu o vedere subdezvoltată, pe care ulterior să nu o poată recupera.

Este ca și cum sunt niște copii care pleacă de la același start și unul dintre ei are tot ce-i trebuie, tot echipamentul merge înainte, aleargă, iar celălalt, deși a plecat în același moment, nu are adidași, nu are echipament, nu primește apă, nu este hrănit.”

Este destul de clar cine va ajunge primul la linia de sosire. Metafora de mai sus descrie întocmai diferența dintre un copil cu o vedere sănătoasă și un copil cu probleme de vedere.

De-a prinselea

Probleme și tratamente

Cine ar crede că sindromul de ochi uscat poate afecta și copiii? Sunt o mulțime de afecțiuni care produc sindrom de ochi uscat, chiar și la copil, și de multe ori trece nediagnosticat, este pur și simplu trecut cu vederea.

Cum ne putem da seama de prezența ochiului uscat? Copilul clipește des, are ochii roșii și poate că își duce mâinile des la ochi.

De cele mai multe ori, nimeni nu pare să înțeleagă de ce copilul prezintă aceste simptome și primește tratamente cu antiinflamator sau antibiotic, dar de fapt este posibil să aibă un sindrom de ochi uscat.

Sigur, acest sindrom poate indica prezența mai multor afecțiuni, de la o conjunctivită alergică, până la lipsa glandei lacrimale sau chiar o boală autoimună, ce necesită investigații suplimentare.

Consult oftalmologic bebeluș

Obstacole în oftalmo-pediatrie

Din păcate, nimeni nu produce în mod special pentru copii, pentru că se vând foarte puțin. Și astfel, sunt foarte puține produse care se adresează îndeosebi copiilor.

Trebuie să se înțeleagă faptul că tratamentul pentru copii nu poate fi comparat cu cel destinat adulților.

Spre exemplu, copiii nu pot înghiți pastile mari. Le trebuie forme de prezentare care să le fie accesibile și consumabile să le poată înghiți și să le poată agrea.

Desigur, formele de tratament, respectiv chirurgia și portul de ochelari, nu diferă foarte mult între adulți și copii, însă oftalmo-pediatria are o mulțime de particularități, care trebuie studiate îndeaproape.

Potrivit Dnei. Dr. Daniela Cioplean, oftalmo-pediatria este o specialitate distinctă, mult mai vastă și complicată decât își imaginează lumea.

Oftalmo-pediatria, este o grămadă întreagă de afecțiuni, enorm de multe, care sunt specifice copilului și din acest motiv este o specialitate distinctă.

Nu uitați să citiți și celelalte părți ale interviului! (I, II, IV, V)

Iar pe doamna dr. Cioplean, o puteți găsi la Clinica Oftapro, București.

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...

Cum ne demachiem?

Machiaj pentru ochi fericiți Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea...

Lăcrimarea excesivă

De ce apare lăcrimarea excesivă?De ce apare lăcrimarea excesivă? Află de la Dna. Dr. Amelia Popa,...