În partea a treia a articolului aflăm de la doamna dr. Daniela Cioplean cum se manifestă bolile oftalmologice la copii și la ce trebuie să fie atenți părinții.
Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.
Î: CE SE RECOMANDĂ ÎN ACEST CAZ? BOLILE OFTALMOLOGICE SE POT MOȘTENI?
R: În afecțiunile chirurgicale, cum sunt cataracta congenitală, glaucomul congenital, după cum am spus, este vorba de tratament chirurgical.
În retinopatia de prematuritate poate să fie tratament laser, poate să fie injectare de factor Anti-VEGF, poate să fie chiar chirurgie vitreană, dar asta se întâmplă numai în stadiile super mega avansate, deci în situațiile catastrofale și de obicei rezultatele sunt foarte slabe.
Celelalte lucruri și chiar și acestea, după ce sunt tratate în majoritatea situațiilor, sunt tratate cu corecție optică, respectiv ochelari, pentru că în general sunt generatoare de probleme de dioptrie și atunci viciile de refracție, respectiv dioptriile trebuiesc corectate.
La fel și în situația strabismului, la fel și în situația prezenței dioptriilor mari despre care vorbeam mai devreme. Deci copiii care vin din familii cu ochelari și care este foarte posibil să aibă și ei nevoie de ochelari.

Deci primul lucru este corecția optică. Ce înseamnă corecția optică? Înseamnă ochelari. De ce trebuie puși ochelari la copii? Pentru că ochelarii îi ajută pe acești copii atunci când au probleme de dioptrie, să recepționeze, cu rețină lor, o imagine clară.
Absența ochelarilor face ca retina să nu își dezvolte abilitatea normală de a vedea și, comparativ cu un copil care, să zicem, nu are nevoie de ochelari, dar care din ziua 1 a vieții lui și până la vârsta de 6-7 ani își dezvoltă abilitatea de a vedea, pentru că în fiecare zi retina lui recepționează o imagine clară și el așa își perfecționează acuitatea vizuală, zi de zi, ceas de ceas, minut de minut, copilul celălalt, care nu are ochelarii la vreme, nu-i primește atunci când trebuie, practic nu reușește să primească această informație specializată și atunci retina lui nu își dezvoltă normal abilitatea lui de a vedea.
Prin urmare, riscă să rămână cu o vedere subdezvoltată, pe care ulterior să nu o poată recupera din urmă.
Este ca și cum sunt niște copii care pleacă de la același start și unul dintre ei are tot ce-i trebuie, tot echipamentul merge înainte, aleargă, iar celălalt, deși a plecat în același moment, nu are adidași, nu are echipament, nu primește apă, nu este hrănit.
Este clar că numai unul dintre ei o să ajungă cum trebuie la linia de sosire. Așa trebuie privite lucrurile. Eu cred că asta este, asta este lucrul cel mai important.

Alte tratamente care se folosesc în oftalmo-pediatrie, ocluzia, respectiv acoperirea ochiului bun, în aceste cazuri despre care am vorbit de ochi leneși care nu își dezvoltă abilitatea la timp sau este depistat tardiv sau este vorba de afecțiuni care au făcut ca cei doi ochi să se dezvolte diferit. Tratamente medicamentoase, mai puține, folosim sub formă de picături.
Sindromul de ochi uscat. Este prezent și la copii. Este una din afecțiunile în care aparent ai zice că nu au cum copiii să aibă așa ceva, dar sunt o groază de afecțiuni care produc sindrom de ochi uscat chiar și la copil și de multe ori trece nediagnosticat, deci este pur și simplu trecut cu vederea.
Copilul tot clipește, are ochii roșii, nimeni nu știe de ce are ochii roșii, primește 1 milion de de picături, de combinații cortizonice, cu antiinflamator cu tot felul de lucruri, antibiotice și de fapt, el este foarte posibil să aibă un sindrom de ochi uscat.
În multe situații este asociat cu afecțiuni, care unele pot fi autoimune sau de altă natură, dar pur și simplu unele pot fi legate inclusiv agenezia glandei lacrimale.
De exemplu, sunt copii care se nasc fără glanda lacrimală și automat au un ochi uscat, deci ei trebuiesc investigați. Trebuie văzut ce este cu ei, când au semne: clipesc, ochiul este roșu, se freacă la ochi.
Sigur că pot să fie un milion de alte lucruri. Poate să fie, de exemplu conjunctivită alergică sau poate fi o conjunctivită bacteriană sau virală sau iritativă, pur și simplu, pentru că trăim într o lume poluată și cu multă încărcătură atmosferică și așa mai departe, dar cu certitudine, este o patologie care scapă foarte frecvent nediagnosticată.
M-am amuzat puțin când am auzit că sunt „destul de multe afecțiuni oftalmologice” în rândul copiilor. Tratatul de oftalmo-pediatrie, să zicem, ultimul care a fost editat, are 1600 de pagini. Copiii nu sunt niște adulți mai mici, ca oftalmologia să fie extrapolată la copii.
Oftalmo-pediatria, este o grămadă întreagă de afecțiuni, enorm de multe, care sunt specifice copilului și din acest motiv este o specialitate distinctă.
Din acest motiv, nu avem toți abilitatea de a face și oftalmo-pediatrie, pentru că este foarte mult de învățat, de citit și sunt foarte, foarte multe boli. Numai cele care au o componentă genetică, dacă le numeri, îți trebuie câteva cearceafuri că să le pui pe toate.
Este mult mai vast decât crede lumea sau își imaginează lumea!

Sunt alte tratamente, de exemplu, în miopiile evolutive, se folosește ortokeratologia, atropină de concentrație mică, 0.01, de exemplu, pentru controlul progresiei miopiei.
Sunt foarte multe lucruri, sigur, și tratamente medicamentoase sub formă de suplimente pentru afecțiuni retiniene, pentru că și copii au afecțiunile retinei degenerative, care sunt boli ereditare. Avem retinopatia pigmentară care se manifestă de la vârstă mică, boala Leber.
Copiii își pierd vederea, tineri, copii!
Boala Stagardt, se poate manifesta din copilărie. Sunt foarte, foarte multe boli și atunci sigur că vii cu cele necesare.
Numai că, din păcate pentru copii nu produce nimeni în mod special pentru copii, pentru că se vând foarte puțin și atunci nimeni nu face varianta pentru copii sau sunt foarte puține produse de genul acesta care se adresează în mod special copiilor.
Ei nu pot să înghită pastile mari. Lor le trebuie forme de prezentare care să le fie accesibile și consumabile să le poată înghiți și să le poată agrea. În cazul ăsta, acolo suntem descoperiți cu tratamentele medicamentoase, ca să spun așa.
Sigur că sunt situații în care e vorba de un glaucom congenital care a fost operat, are nevoie de tratament antiglaucomatos, e posibil să fie necesară și medicație în acest scop.
Aproape tot ce folosim la adult este foarte posibil să aibă indicație și la copil ca tratament, de la chirurgie și ochelari și toate celelalte. Doar că noi suntem în plus cu ocluzia, care este unul din elementele de bază, deci acoperirea ochiului bun în tratamentele acestea de recuperare.