Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea III/V)

În partea a treia a articolului aflăm de la doamna dr. Daniela Cioplean cum se manifestă bolile oftalmologice la copii și la ce trebuie să fie atenți părinții. 

Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.

Î: CE SE RECOMANDĂ ÎN ACEST CAZ?  BOLILE OFTALMOLOGICE SE POT MOȘTENI?

R: În afecțiunile chirurgicale, cum sunt cataracta congenitală, glaucomul congenital, după cum am spus, este vorba de tratament chirurgical.

În retinopatia de prematuritate poate să fie tratament laser, poate să fie injectare de factor Anti-VEGF, poate să fie chiar chirurgie vitreană, dar asta se întâmplă numai în stadiile super mega avansate, deci în situațiile catastrofale și de obicei rezultatele sunt foarte slabe.

Celelalte lucruri și chiar și acestea, după ce sunt tratate în majoritatea situațiilor, sunt tratate cu corecție optică, respectiv ochelari, pentru că în general sunt generatoare de probleme de dioptrie și atunci viciile de refracție, respectiv dioptriile trebuiesc corectate.

La fel și în situația strabismului, la fel și în situația prezenței dioptriilor mari despre care vorbeam mai devreme. Deci copiii care vin din familii cu ochelari și care este foarte posibil să aibă și ei nevoie de ochelari.

Deci primul lucru este corecția optică. Ce înseamnă corecția optică? Înseamnă ochelari. De ce trebuie puși ochelari la copii? Pentru că ochelarii îi ajută pe acești copii atunci când au probleme de dioptrie, să recepționeze, cu rețină lor, o imagine clară.

Absența ochelarilor face ca retina să nu își dezvolte abilitatea normală de a vedea și, comparativ cu un copil care, să zicem, nu are nevoie de ochelari, dar care din ziua 1 a vieții lui și până la vârsta de 6-7 ani își dezvoltă abilitatea de a vedea, pentru că în fiecare zi retina lui recepționează o imagine clară și el așa își perfecționează acuitatea vizuală, zi de zi, ceas de ceas, minut de minut, copilul celălalt, care nu are ochelarii la vreme, nu-i primește atunci când trebuie, practic nu reușește să primească această informație specializată și atunci retina lui nu își dezvoltă normal abilitatea lui de a vedea.

Prin urmare, riscă să rămână cu o vedere subdezvoltată, pe care ulterior să nu o poată recupera din urmă.

Este ca și cum sunt niște copii care pleacă de la același start și unul dintre ei are tot ce-i trebuie, tot echipamentul merge înainte, aleargă, iar celălalt, deși a plecat în același moment, nu are adidași, nu are echipament, nu primește apă, nu este hrănit.

Este clar că numai unul dintre ei o să ajungă cum trebuie la linia de sosire. Așa trebuie privite lucrurile. Eu cred că asta este, asta este lucrul cel mai important.

Alte tratamente care se folosesc în oftalmo-pediatrie, ocluzia, respectiv acoperirea ochiului bun, în aceste cazuri despre care am vorbit de ochi leneși care nu își dezvoltă abilitatea la timp sau este depistat tardiv sau este vorba de afecțiuni care au făcut ca cei doi ochi să se dezvolte diferit. Tratamente medicamentoase, mai puține, folosim sub formă de picături.

Sindromul de ochi uscat. Este prezent și la copii. Este una din afecțiunile în care aparent ai zice că nu au cum copiii să aibă așa ceva, dar sunt o groază de afecțiuni care produc sindrom de ochi uscat chiar și la copil și de multe ori trece nediagnosticat, deci este pur și simplu trecut cu vederea.

Copilul tot clipește, are ochii roșii, nimeni nu știe de ce are ochii roșii, primește 1 milion de de picături, de combinații cortizonice, cu antiinflamator cu tot felul de lucruri, antibiotice și de fapt, el este foarte posibil să aibă un sindrom de ochi uscat.

În multe situații este asociat cu afecțiuni, care unele pot fi autoimune sau de altă natură, dar pur și simplu unele pot fi legate inclusiv agenezia glandei lacrimale.

De exemplu, sunt copii care se nasc fără glanda lacrimală și automat au un ochi uscat, deci ei trebuiesc investigați. Trebuie văzut ce este cu ei, când au semne: clipesc, ochiul este roșu, se freacă la ochi.

Sigur că pot să fie un milion de alte lucruri. Poate să fie, de exemplu conjunctivită alergică sau poate fi o conjunctivită bacteriană sau virală sau iritativă, pur și simplu, pentru că trăim într o lume poluată și cu multă încărcătură atmosferică și așa mai departe, dar cu certitudine, este o patologie care scapă foarte frecvent nediagnosticată.

M-am amuzat puțin când am auzit că sunt „destul de multe afecțiuni oftalmologice” în rândul copiilor. Tratatul de oftalmo-pediatrie, să zicem, ultimul care a fost editat, are 1600 de pagini. Copiii nu sunt niște adulți mai mici, ca oftalmologia să fie extrapolată la copii.

Oftalmo-pediatria, este o grămadă întreagă de afecțiuni, enorm de multe, care sunt specifice copilului și din acest motiv este o specialitate distinctă.

Din acest motiv, nu avem toți abilitatea de a face și oftalmo-pediatrie, pentru că este foarte mult de învățat, de citit și sunt foarte, foarte multe boli. Numai cele care au o componentă genetică, dacă le numeri, îți trebuie câteva cearceafuri că să le pui pe toate.

Este mult mai vast decât crede lumea sau își imaginează lumea!

Sunt alte tratamente, de exemplu, în miopiile evolutive, se folosește ortokeratologia, atropină de concentrație mică, 0.01, de exemplu, pentru controlul progresiei miopiei.

Sunt foarte multe lucruri, sigur, și tratamente medicamentoase sub formă de suplimente pentru afecțiuni retiniene, pentru că și copii au afecțiunile retinei degenerative, care sunt boli ereditare. Avem retinopatia pigmentară care se manifestă de la vârstă mică, boala Leber.

Copiii își pierd vederea, tineri, copii!

Boala Stagardt, se poate manifesta din copilărie. Sunt foarte, foarte multe boli și atunci sigur că vii cu cele necesare.

Numai că, din păcate pentru copii nu produce nimeni în mod special pentru copii, pentru că se vând foarte puțin și atunci nimeni nu face varianta pentru copii sau sunt foarte puține produse de genul acesta care se adresează în mod special copiilor.

Ei nu pot să înghită pastile mari. Lor le trebuie forme de prezentare care să le fie accesibile și consumabile să le poată înghiți și să le poată agrea. În cazul ăsta, acolo suntem descoperiți cu tratamentele medicamentoase, ca să spun așa.

Sigur că sunt situații în care e vorba de un glaucom congenital care a fost operat, are nevoie de tratament antiglaucomatos, e posibil să fie necesară și medicație în acest scop.

Aproape tot ce folosim la adult este foarte posibil să aibă indicație și la copil ca tratament, de la chirurgie și ochelari și toate celelalte. Doar că noi suntem în plus cu ocluzia, care este unul din elementele de bază, deci acoperirea ochiului bun în tratamentele acestea de recuperare.

Nu uitați să citiți și primele două părți ale interviului!

Partea 1, aici.

Partea 2, aici.

Iar pe doamna dr. Cioplean, o puteți găsi aici.

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Ochiul uscat – deșert pentru ochii noștri

Cauze și tratament pentru ochiul uscatDna. Dr. Oana Chiscoci, medic oftalmolog, ne va prezenta cele mai importante cauze și tratament pentru ochiul uscat. Pe Dna. Dr. Oana Chiscoci o puteți găsi la Clinica Profilaxis din Timișoara. De asemenea, puteți găsi aici întreg...

Vrei să scapi de ochelari?

Cum corectăm dioptriile?V-ați întrebat vreodată cum corectăm dioptriile? Una dintre metode este prin chirurgia refractivă laser. Dl. Dr. Dorin Nicula, medic primar oftalmolog, ne va oferi mai multe detalii. Pe dl. Dr. Dorin Nicula îl puteți găsi la Clinica Oculens,...

Blefarita – cauze, simptome și tratament

Ce este blefarita?Ce este blefarita și cum ne afectează vederea? Dna. Dr. Tatiana Tănase, medic oftalmolog, ne prezintă această disfuncție oculară. Mai jos puteți vizualiza întreg interviul, după cum v-am obișnuit, iar pentru a programa un consult oftalmologic, puteți...

Cataracta – tratament și recuperare

Cum se tratează cataracta?Dna. Dr. Raluca Iancu, medic primar oftalmolog, ne descrie cum se tratează cataracta și cât durează recuperarea. Dr. Iancu activează în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, având o experiență vastă în tratarea de glaucom și...

Chirurgia refractivă – beneficii, riscuri și precauții

Beneficii și riscuri în chirurgia refractivăCare sunt posibilele beneficii și riscuri în chirurgia refractivă? Află de la dna. Dr. Dana Preoteasa, medic primar oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Onioptic. Poți găsi aici interviul integral, în care se prezintă mai...

Cum știi că ochii sunt obosiți?

De ce ne obosesc ochii?Dna. Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, ne explică de ce ne obosesc ochii și cum putem preveni sau trata această stare de disconfort. Alina Gheorghe este reprezentantul României la European Board of Ophthalmology, face parte din echipa de...

Cauzele și tratamentul șalazionului

Cauzele și tratamentul șalazionuluiCare sunt cauzele și tratamentul șalazionului? Vine în ajutorul nostru și ne oferă un răspuns dna. Dr. Victoria Damian, medic specialist oftalmolog. Desigur, puteți găsi interviul integral cu dna. Dr. Victoria Damian, aici.Ce este...

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...