Cataracta – tratament și recuperare

Cum se tratează cataracta?

Dna. Dr. Raluca Iancu, medic primar oftalmolog, ne descrie cum se tratează cataracta și cât durează recuperarea. Dr. Iancu activează în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, având o experiență vastă în tratarea de glaucom și cataractă.

Puteți găsi aici întreg interviul despre chirurgia cataractei.

Riscuri și complicații în cataractă

Operația de cataractă poate prezenta riscuri și complicații. Unul dintre riscuri ar fi cel infecțios, având în vedere că avem de-a face cu o plagă deschisă, care ia contact cu mediul înconjurător.

Un alt risc ar fi cel în care sunt necesare mai multe intervenții, expunând și mai mult suprafață oculară.

Cu toate că riscurile și complicațiile există, acestea sunt destul de rare.

Din perspectiva pacientului, operația de cataractă este relativ ușoară, se poate face și pe spitalizare de zi. Altfel spus, la aproximativ jumătate de oră după intervenție, pacientul poate pleca acasă.

În cazul în care pacientul are o patologie adăugată, spre exemplu diabet sau probleme cardiovasculare, internarea se poate prelungi până la 24 de ore.

Există disconfort în urma operației de cataractă?

Operația de cataractă presupune înlocuirea cristalinului care nu mai funcționează corespunzător, cu unul artificial. Pacientul nu va simți noul cristalin ca pe ceva străin.

Cristalinul își va menține calitățile în timp, însă calitatea țesuturilor de la nivelul ochiului poate varia.

Acest lucru înseamnă că, deși proprietățile cristalinului sunt neschimbate, vederea poate fi afectată de îmbătrânirea acelor țesuturi sau de apariția altor afecțiuni.

Ce determină calitatea vederii după operația de cataractă?

Calitatea vederii în urma operației de cataractă este influențată de calitatea țesuturilor pacientului, adică a retinei, a nervului optic.

În al doilea rând, dacă pacientul mai suferă și de alte afecțiuni, rezultatul va fi diferit față de un pacient fără nicio problemă.

Nu în ultimul rând, pentru ca operația să aibă succes, actul în sine trebuie să fie perfect și calitatea implantului folosit să fie ridicată.

Conform dnei. Dr. Raluca Iancu, cristalinele folosite în spitalele din România sunt „garantate o sută de ani.”

Recomandări ulterioare operației de cataractă

Dna. Dr. Raluca Iancu evită să facă recomandări prea stricte.

Pacienții trebuie să urmeze câteva reguli simple, să nu își ducă mâna la ochi, eventual să nu doarmă pe partea operată o noapte sau două.

Este indicat să se ferească de răceli și, în mod obligatoriu, să urmeze tratamentul.

Ce este cataracta secundară?

Cataracta secundară reprezintă opacifierea capsulei posterioare. Aceasta apare, în general, la copii și persoane tinere.

Aceasta se tratează relativ simplu, se realizează un decupaj în capsula posterioară, folosind un laser rece, care nu produce niciun fel de durere.

Intervenția durează 5 minute și se face cu anestezie topică, cu picături.

Te așteptăm și pe blogul nostru, unde poți citi articole cu diverse teme din lumea oftalmologiei!

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Ochiul uscat – deșert pentru ochii noștri

Cauze și tratament pentru ochiul uscatDna. Dr. Oana Chiscoci, medic oftalmolog, ne va prezenta cele mai importante cauze și tratament pentru ochiul uscat. Pe Dna. Dr. Oana Chiscoci o puteți găsi la Clinica Profilaxis din Timișoara. De asemenea, puteți găsi aici întreg...

Vrei să scapi de ochelari?

Cum corectăm dioptriile?V-ați întrebat vreodată cum corectăm dioptriile? Una dintre metode este prin chirurgia refractivă laser. Dl. Dr. Dorin Nicula, medic primar oftalmolog, ne va oferi mai multe detalii. Pe dl. Dr. Dorin Nicula îl puteți găsi la Clinica Oculens,...

Blefarita – cauze, simptome și tratament

Ce este blefarita?Ce este blefarita și cum ne afectează vederea? Dna. Dr. Tatiana Tănase, medic oftalmolog, ne prezintă această disfuncție oculară. Mai jos puteți vizualiza întreg interviul, după cum v-am obișnuit, iar pentru a programa un consult oftalmologic, puteți...

Cataracta – tratament și recuperare

Cum se tratează cataracta?Dna. Dr. Raluca Iancu, medic primar oftalmolog, ne descrie cum se tratează cataracta și cât durează recuperarea. Dr. Iancu activează în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, având o experiență vastă în tratarea de glaucom și...

Chirurgia refractivă – beneficii, riscuri și precauții

Beneficii și riscuri în chirurgia refractivăCare sunt posibilele beneficii și riscuri în chirurgia refractivă? Află de la dna. Dr. Dana Preoteasa, medic primar oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Onioptic. Poți găsi aici interviul integral, în care se prezintă mai...

Cum știi că ochii sunt obosiți?

De ce ne obosesc ochii?Dna. Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, ne explică de ce ne obosesc ochii și cum putem preveni sau trata această stare de disconfort. Alina Gheorghe este reprezentantul României la European Board of Ophthalmology, face parte din echipa de...

Cauzele și tratamentul șalazionului

Cauzele și tratamentul șalazionuluiCare sunt cauzele și tratamentul șalazionului? Vine în ajutorul nostru și ne oferă un răspuns dna. Dr. Victoria Damian, medic specialist oftalmolog. Desigur, puteți găsi interviul integral cu dna. Dr. Victoria Damian, aici.Ce este...

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...