Senzația de corp străin sau “Nisip în ochi”

FACTORI CARE DUC LA SENZAȚIA DE CORP STRĂIN

Senzația de corp străin sau nisip în ochi apare tot mai frecvent în zilele noastre, în cazul pacienților tineri, activi și poate fi cauzată de mai mulți factori.

Unul dintre acești factori, care reprezintă o urgență oftalmologică ce trebuie tratată imediat, o reprezintă traumatismele oculare cu sau fără prezența corpilor străini la nivelul suprafeței oculare. De obicei simptomele în acest caz sunt zgomotoase: ochi roșu, dureros, lacrimare abundentă cu sau fără modificări ale acuității vizuale.

Este foarte important ca pacienții  știe  în cazul în care au suferit un accident și  suspectează prezența unui corp străin ocular, să nu încerce  îl îndepărteze ei singuri. Nu trebuie  se frece la ochi,  aplice comprese sau pansamente, nici un fel de picături sau unguent, ci  se prezinte de urgență la medicul oftalmolog pentru tratament de specialitate.

Un alt motiv pentru care  pacienții se prezintă acuzând senzație puternică de nisip în ochi o reprezintă eroziunile corneene care pot debuta spontan, dimineața la trezire sau pot fi cazuate de particule abrazive care deteriorează straturile de la suprafața corneei. Și în acest caz, consultul oftalmologic reprezintă o prioritate deoarece medicul oftalmolog poate depista gradul de afectare a corneei și poate recomanda tratamentul corect.

Diferite inflamații ale corneei cu sau fără afectare a conjunctivei numite keratite, respectiv keratoconjunctivite, se manifestă cu senzație de nisip în ochi, putând fi cauzate de infecții virale sau bacteriene ale suprafeței oculare.

Nu în ultimul rând, sindromul de ochi uscat reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale senzației de nisip în ochi, îndeosebi la pacienții tineri, sănătoși, care desfășoară activități îndelungate în fața ecranelor (PC, telefon, tabletă etc).

CE E DE FĂCUT?

Lacrimile sunt indispensabile pentru starea de sănătate a ochilor și pentru o vedere clară, având rol de umidificare și lubrifiere a suprafeței oculare, protejându-ne de particule străine sau chiar de microbi care ar putea cauza infecții. Lacrimile au o compoziție chimică complexă (aminoacizi, grăsimi, minerale, zaharuri) și sunt secretate în permanență la un nivel de bază sau în cantitate mai mare ca răspuns la factori iritanți sau stimuli psihologici puternici (stres).

Orice modificare a unuia sau mai multor componente ale filmului lacrimal declanșează o serie de simptome pe care le reunim sub denumirea de sindrom de ochi uscat. Acesta poate avea la bază un deficit cantitativ al lacrimilor, glanda lacrimală producând o cantitate prea mică de lacrimi, fie lacrimile sunt produse în cantitate suficientăînsă ele se evaporă mult prea repede de pe suprafața ochiului.

Pentru ameliorarea disconfortului  se recomandă soluții sau emulsii care încearcă să reproducă compoziția lacrimilor produse în mod natural de ochi.

Ele reprezintă cea mai veche și cea mai răspândită modalitate de tratament pentru ochi uscați, sunt bine tolerate, ușor de administrat, lipsite de reacții adverse și pot fi utilizate la nevoie pentru a suplini filmul lacrimal deficitar.

Exemplu de pacient

De exemplu, în cazul unui tânăr de 27 de ani, care lucrează în fața monitorului timp de 10 ore în fiecare zi și care se prezintă la consult acuzând senzație de nisip în ochi, vedere încețoșată în a doua parte a zilei, asociate uneori cu înroșirea ochilor, ne putem gândi la un sindrom de ochi uscat prin evaporarea excesivă a filmului lacrimal.

Acest fenomen este cauzat de faptul , privind cu atenție monitorul pe perioadă îndelungată, frecvența clipitului scade șși în timp apare uscăciunea suprafeței oculare. 

Recomandările specialistului constau în:

– hidratare suficientă pe parcursul zilei (minim 2 -2.5 litri de lichid pe zi)

– pauze la fiecare 45 min de lucru în față monitorului

– ochelari de protecție pentru lumina albastră

– administrarea de lacrimi artificiale fără conservanți, cu greutate moleculară mare, pentru a menține gradul de hidratare optim al suprafeței oculare.

Articol realizat de:

 

Dr. Raluca Moisescu

Medic primar oftalmolog

Clinica AmaOptimex Bucuresti

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea III/V)

În partea a treia a articolului aflăm de la doamna dr. Daniela Cioplean cum se manifestă bolile oftalmologice la copii și la ce trebuie să fie atenți părinții.  Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.Î: CE SE RECOMANDĂ ÎN ACEST CAZ?  BOLILE...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea II/V)

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea II/V)În partea a doua din interviul cu Dna. Dr. Daniela Cioplean vom afla dacă bolile oftalmologice se pot moșteni de la părinți la copii.  Îți lăsăm aici link unde poți găsi interviul în întregime.Î: CE SE...

Acidul hialuronic și ochiul uscat

Acidul hialuronic și ochiul uscatAflă beneficiile acidului hialuronic în tratarea ochiului uscat!  Sindromul de ochi uscat poate avea efecte foarte neplăcute asupra vederii, generând o stare de disconfort accentuat la nivelul ochilor, precum și o scădere a...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea I/V)

NICIODATĂ PREA MIC PENTRU UN CONSULT OFTALMOLOGIC (I/IV)Află despre necesitatea unui control oftalmologic timpuriu, de la medicul primar oftalmolog Daniela Cioplean.Î: Cine sunt?R: Sunt medic oftalmo-pediatru. Oftalmo-pediatria este o noțiune care a pătruns relativ...

Totul despre lacrimile artificiale cu acid hialuronic cu greutate moleculară mare

Totul despre lacrimile artificiale cu acid hialuronic cu greutate moleculară mareBeneficiile acidului hialuronic la nivelul pielii sunt larg cunoscute, însă este mai puțin știut faptul că acesta are efecte deosebit de favorabile și pentru ochi. Atunci când folosești...

Ce e bine să știi despre lacrimile artificiale pentru ochiul umflat și roșu

Ce e bine să știi despre lacrimile artificiale pentru ochiul umflat și roșuRoșeața oculară și umflătura pielii din zona ochiului denotă prezența unui proces inflamatoriu. Indiferent de cauzele care stau la baza apariției acestuia, lacrimile artificiale îți pot fi de...

Arta de a clipi

ARTA DE A CLIPIClipitul este esențial pentru vederea optimă.Rolul clipitului pentru o vedere optimăDeși poate părea un gest banal, clipitul este o parte importantă a rutinei de îngrijire a ochilor. Cu toții clipim, dar de ce facem asta și de ce aduce acest mic gest...

Cri-cri-cri, toamnă gri, iar ai adus alergii!

Cri-cri-cri, toamnă gri, iar ai adus alergii! Toamna este sezonul alergiilor. Odată cu venirea toamnei, în viețile noastre își fac loc nu numai puloverele călduroase și latte-urile cu aromă de dovleac, cât și bine cunoscutele alergii. Deși anotimpul consacrat...

7 tulburări de vedere care necesită consult oftalmologic

Majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat în viață cu tulburări de vedere. Din fericire, în multe situații nu este ceva grav și un tratament aplicat la timp, chiar la birou sau acasă, poate rezolva problema tulburării de vedere. Însă, dacă problema nu...

Nisip în ochi

“Boala ochiului uscat” sau “Sindromul de ochi uscat” reprezintă o boală multifactorială a suprafeței oculare, caracterizată printr-o producție deficitară de lacrimi și/sau o evaporare excesivă a lacrimilor, care duce la pierderea homeostaziei filmului lacrimal. 8...