Usturimea Oculară

De ce ne ustură ochii?

Află în acest articol de ce ne ustură ochii, cele mai des întâlnite cauze care duc la această senzație de disconfort, dar și cum o putem ameliora.

Dna. Dr. Veronica Strehăianu, medic oftalmolog la Clinica Medical Optic, București, ne va explica cum apare senzația de usturime a ochilor.

Ce este usturimea oculară?

Senzația de usturime la nivelul ochilor este un simptom destul de frecvent, ce aduce adesea pacienții în cabinetul medicului oftalmolog.

Acest simptom este descris ca o senzație neplăcută, mai mult sau mai puțin intensă, la nivelul unuia sau ambilor ochi ce poate dura de la câteva secunde la câteva zile, săptămâni sau chiar luni.

În general este lipsit de gravitate, dar poate anunța patologii severe, care netratate pot merge chiar până la scăderea marcată a acuității vizuale. Usturimea apare la pacienți de toate vârstele, din ce in ce mai des la pacienții tineri.

Principalele cauze

  • Expunerea temporară la factori de mediu (vânt, soare puternic, fum); de obicei usturimea se remite spontan la întreruperea stimulului
  • Expunerea la diverși alergeni (praf, polen, păr de animale); se remite spontan sau necesită un tratament simptomatic ușor
  • Expunerea la substanțe chimice industriale sau de uz casnic; este obligatorie spălarea ochilor cu apă curată din abundență și consultarea medicului oftalmolog
  • Petrecerea timpului îndelungat în față ecranelor digitale, fenomen care apare din ce în ce mai des la tineri și chiar la copii
  • Sindromul de ochi uscat – una dintre cele mai frecvente cauze
  • Eroziuni corneene apărute spontan sau în urma unui traumatism ocular
  • Prezența de corpi străini la nivelul corneei sau conjunctivei
  • Alte patologii precum: keratită, conjunctivită de diverse etiologii, reacții alergice sau toxice la contactul cu anumite coliruri administrate pentru alte afecțiuni oftalmologice.
Usturime ochi

Cum o ținem sub control?

În funcție de cauza declanșatoare, usturimea oculară poate fi asociată și cu alte simptome precum: prurit, hiperlăcrimare, fotofobie, scăderea acuității vizuale, senzație de nisip în ochi, durere sau semne clinice precum: roșeață oculară, secreții.

Abordarea corectă o reprezintă vizită la medicul specialist oftalmolog, care în urma consultului complet va determina cauza apariției usturimii oculare și va iniția și conduce tratamentul adecvat până la dispariția simptomelor și înlăturarea cauzei.

În general, în afară cauzelor bine definite precum traumatisme sau infecții ce au tratament bine stabilit, se recomandă evitarea factorilor de mediu cunoscuți a determina alergii, hidratarea suficientă, purtarea ochelarilor cu filtre speciale pentru ecrane digitale, pauze frecvente în cazul lucrului în fața calculatorului și nu în ultimul rând, administrarea de lacrimi artificiale ori de câte ori este nevoie.

Experiența medicului

Pentru exemplificare avem cazul unei paciente de 29 ani care lucrează în domeniul IT, într-un spațiu cu ventilație artificială și care se prezintă la consultație pentru senzație de usturime oculară, ce se accentuează la sfârșitul programului de lucru și care se asociază adesea cu roșeață oculară.

Ținând cont de examenul clinic normal, ne putem gândi la sindromul de ochi uscat pentru care se prescriu picături cu lacrimi artificiale și se recomandă ușoare modificări ale stilului de viață și lucru (pauze, lentile de protecție, hidratare) cu rezultate favorabile la controlul de o lună.

Hylo Comod® ajută la menținerea sănătății și confortului ochilor. Cu o utilizare regulată, HyloComod® poate contribui la îmbunătățirea calității vederii dumneavoastră.

Articol realizat de:

Dr. Strehăianu Veronica

– Medic specialist oftalmolog –

Medical Optic, București

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...

Cum ne demachiem?

Machiaj pentru ochi fericiți Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea...

Lăcrimarea excesivă

De ce apare lăcrimarea excesivă?De ce apare lăcrimarea excesivă? Află de la Dna. Dr. Amelia Popa,...