Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?

 

Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”, află că nu ești singurul! Citește articolul pentru a afla mai multe! Fenomenul denumit popular „zvâcnirea ochiului” este destul de comun și poate fi experimentat de aproape oricine, la un moment dat al vieții.

Dar de ce apare acest fenomen și ce înseamnă pentru sănătatea noastră oculară?

Vorbele din popor susțin că atunci când ni se zbate ochiul, urmează să aflăm o veste. Oare să fie bună?

 

Ce este zvâcnirea ochiului?

 

Această zvâcnire, cunoscută sub numele de miokimie sau spasm ocular, este o contracție involuntară a mușchilor pleoapei. Această contracție poate fi observată sub formă de tremur sau pulsare a pleoapei superioare sau inferioare, iar uneori poate fi atât de subtilă încât să nu fie vizibilă din exterior, ci doar simțită de către persoana în cauză.

Apare, de regulă, la nivelul palpebral, pentru că există o suprastimulare a fibrei nervoase.

 

De ce apare acest fenomen?

 

Există mai multe cauze posibile ale zvâcnirii ochiului, iar acestea pot varia de la oboseală și stres la consumul excesiv de cafeină sau lipsa de somn. De asemenea, inflamațiile globului ocular sau cele ale pleoapelor, blefarita, uveita, conjunctivitele netratate sau obiceiuri nocive, precum consumul excesiv de alcool sau fumatul, pot contribui la apariția acestui spasm palpebral.

O altă cauză posibilă este deficitul de calciu și magneziu în organism, iar acest lucru poate cauza zvâcniri la nivelul mușchilor din întregul corp. Dacă și tu simți uneori furnicături în mâini sau picioare, lipsa de calciu și magneziu poate fi un motiv. Zvâcnirile pot apărea și ca urmare a unor iritații oculare, alergii, corpi străini pe suprafața oculară sau sindromul de ochi uscat.

Dacă ochii suferă de uscăciune pentru o perioadă lungă de timp, s-ar putea să apară mai multe simptome, inclusiv contracții oculare involuntare.

Cauze zvâcnire ochi

 

Ne afectează starea de sănătate?

 

În general, zvâcnirea ochiului este inofensivă și temporară, iar majoritatea cazurilor se rezolvă în câteva zile, prin câteva ajustări ale stilului nostru de viață. Cu toate acestea, în unele cazuri, zvâcnirea ochiului poate fi mai persistentă sau poate fi asociată cu alte simptome, cum ar fi umflarea sau roșeața ochiului.

În aceste situații, ar putea fi necesar un consult oftalmologic, pentru a exclude alte afecțiuni. În cazuri extreme, spasmele ar putea fi un simptom pentru afecțiuni serioase, cum ar fi Boala Parkinson sau Scleroza multiplă.

Tocmai de aceea, dacă sesizăm că aceste zvâcniri devin din ce în ce mai puternice sau se mențin pentru o perioadă mai lungă de timp, ar trebui să apelăm la sfatul unui medic.

 

Care ar fi tratamentul pentru acest fenomen?

 

În cele mai multe cazuri, zvâcnirea ochiului nu necesită tratament specific și poate fi gestionată prin reducerea nivelului de stres, odihnă adecvată și evitarea factorilor declanșatori cunoscuți, cum ar fi cofeina sau alcoolul.  În unele cazuri, medicul oftalmolog ar putea recomanda utilizarea de picături lubrifiante sau alte măsuri pentru a reduce disconfortul asociat cu zvâcnirea ochiului.

 

Cum se poate preveni miokimia?

 

Pentru a preveni sau reduce frecvența zvâcnirii ochiului, este important să vă mențineți un stil de viață sănătos, să vă odihniți suficient, să gestionați stresul și să evitați factorii declanșatori cunoscuți. De asemenea, este util să vă protejați sănătatea oculară prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase, cum ar fi monitorizarea timpului petrecut în fața ecranelor și efectuarea de pauze regulate pentru odihnă oculară.

În plus, aportul de calciu și magneziu, luat fie prin alimente ce conțin acești nutrienți, fie din suplimente alimentare, poate contribui la prevenirea pe termen lung a acestor zvâcniri. În concluzie, zvâcnirea ochiului este un fenomen comun și, de obicei, inofensiv, care poate fi gestionat prin modificări ale stilului de viață și evitarea factorilor declanșatori cunoscuți.

Cu toate acestea, dacă zvâcnirea ochiului persistă sau este asociată cu alte simptome, este recomandabil să consultați un medic oftalmolog pentru evaluare și sfaturi suplimentare.

Tu te-ai confruntat vreodată cu acest fenomen?

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...

Cum ne demachiem?

Machiaj pentru ochi fericiți Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea...

Lăcrimarea excesivă

De ce apare lăcrimarea excesivă?De ce apare lăcrimarea excesivă? Află de la Dna. Dr. Amelia Popa,...

Ochiul uscat – sindrom, simptom sau semn clinic?

Ce e sindromul de ochi uscat?Află de la Dl. Dr. Tudor Corneliu Tarasi, medic specialist...