Ochi sănătoși – Machiaj reușit

Igiena oculară

Află de la Dr. Alice Munteanu-Petre, medic oftalmolog, sfaturi despre cum ar trebui să se desfășoare igiena oculară în machiaj.

Machiajul a devenit o parte importantă a rutinei zilnice a multor persoane, însă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății ochilor.

Folosirea regulată a produselor cosmetice poate duce la o varietate de probleme, de la iritații și infecții până la deteriorarea vederii.

Poți găsi aici interviul integral, pentru a afla mai multe detalii despre impactul machiajului asupra ochiului uscat.

Dna. Dr. Alice Munteanu-Petre își desfășoară activitatea la Clinica Retina, București, așa că dacă îți dorești un consult oftalmologic, să știi că o poți găsi aici!

Ce înseamnă igiena oculară în machiaj?

Este un lucru știut faptul că, pentru a realiza un machiaj reușit, este important ca suprafața pe care aplicăm produsele să fie curată și hidratată. În caz contrar, machiajul poate că va arăta bine în primele ore, dar apoi se va întinde și va arăta neplăcut.

Pe lângă faptul că va arăta neplăcut, va deveni un factor ce poate genera probleme pentru ochi. Din acest motiv, este important să ne machiem corespunzător și să avem o igienă oculară corectă.

Există vreo legătură între machiaj și ochi uscat?

Conform Dnei. Dr. Munteanu-Petre, orice produs de make-up de tip pudră are proprietăți anhidrice, adică au rolul de a absorbi apa și uleiul.

Deși un astfel de produs este căutat de mulți, dacă este folosit incorect și ia contact cu suprafața ochiului, poate provoca iritații, senzație de ochi uscat, de nisip în ochi.

În general, produsele cosmetice care conțin cât mai puțini excipienți, sunt mai bine tolerate de organism și dau mai puține reacții adverse.

Astfel, persoanele care au încercat produse de make-up uzuale și s-au confruntat cu mâncărimi, roșeață, pot apela la astfel de produse, numite dermatocosmetice.

Machiaj pudra

Care sunt criteriile de alegere ale unui produs de make-up?

„Niciun produs care se aplică la nivelul periocular nu este sigur și eficient pentru toată lumea! Ca atare, cred că cel mai bine este ca fiecare persoană să testeze și să vadă exact cu care produs de igienă și/sau de make-up se înțelege cel mai bine.”

Cât de importantă este compoziția produselor de igienă oculară?

Produsele de igienă oculară sunt folosite pentru a curăța atât suprafața din jurul ochiului (adică apă micelară, șervețele demachiante, șampon de curățare a bazei genelor, etc), cât și suprafața oculară în sine (adică lacrimi artificiale).

Aceste produse sunt recomandate în funcție de nevoia fiecărui pacient, pentru a traumatiza cât mai puțin ochiul și de a menține o stare de confort a acestuia.

O recomandare a Dnei. Dr. Alice Munteanu sunt lacrimile artificiale fără conservanți, din prisma faptului că sunt bine tolerate de pacienți.

Evitarea machiajului după o intervenție chirurgicală

După o intervenție chirurgicală în care s-a intervenit asupra suprafeței oculare (cum ar fi cataracta) se recomandă evitarea machiajului cel puțin câteva zile, în jur de o săptămână.

Se recomandă acest lucru pentru a preveni riscul de infecție, pentru că, deși incizia se sigilează după 24-48 de ore, încă nu este vindecată complet.

Personal, ce igienă oculară folosiți?

„Nu las să treacă o zi fără să mă demachiez!”

Toate persoanele care folosesc produse de make-up în timpul zilei, trebuie să se demachieze seara.

Poate că uneori suntem prea obosiți, poate că nu avem întotdeauna timp de o rutină completă de demachiere, însă, dacă nu ne demachiem, ne expunem la o sumedenie de afecțiuni oculare, de la ochi uscat, până la infecții.

În concluzie, machiajul poate fi o modalitate minunată de a vă exprima personalitatea și de a vă simți încrezători.

Cu toate acestea, este important să luați măsuri adecvate pentru a reduce riscul de probleme de sănătate asociate cu machiajul ochilor.

În cazul în care observați semne de infecție sau iritație, este important să consultați un medic oftalmolog pentru evaluare și tratament adecvat.

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...

Cum ne demachiem?

Machiaj pentru ochi fericiți Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea...

Lăcrimarea excesivă

De ce apare lăcrimarea excesivă?De ce apare lăcrimarea excesivă? Află de la Dna. Dr. Amelia Popa,...