Efectele Soarelui asupra ochilor

Cum se protejează ochii de soare?

Vrei să afli cum se protejează ochii de soare? Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg oftalmolog ne va prezenta detalii despre acest subiect!

Dna. Dr. Lorena Cioracsim este pasionată de chirurgia oftalmologică și de frumos, tocmai de aceea, vrea să ajute cât mai multe persoane să vadă clar micile frumuseți ale vieții!

Poți găsi mai multe informații despre activitatea Dnei. Dr. Cioracsim, aici!

Soare în ochi!

Soarele, prin radiațiile ultraviolete (UV), are o acțiune oxidantă la nivel celular, producând alterări profunde ale lanțurilor proteice.

La nivelul ochilor poate determina modificări la nivelul pleoapelor (riduri, formațiuni tumorale, pete de culoare, piele flască), conjunctivei (pinguecula*, pterigion**), corneei (arsură reversibilă), cristalinului (cataractă), retinei (retinopatie solară, degenerescență maculară legată de vârstă).

Să ne protejăm ochii de soare!

Ochelarii de soare sunt recomandați tuturor pacienților, dar mai ales celor cu ochi deschiși la culoare, ei având mai putină melanină care să îi protejeze de efectele nocive ale radiaților UV.

Pacienții ar trebui să aleagă ochelari de soare cu filtru de protecție UV 400, cu sau fără polarizare, cu mențiunea că aceasta din urmă nu protejează de ultraviolete, însă are marele avantaj de a reduce reflexiile deranjante.

Cu cât rama ochelarilor este mai mare, cu atât va oferi o mai bună protecție, nu același lucru putem spune despre culoarea lentilei; una mai închisă nu înseamnă neapărat un filtru UV de calitate superioară.

Ochelarii de soare trebuie folosiți de fiecare dată când ne expunem la radiația directă, dar cu precădere la lumina reflectată într-o suprafață cu apă (mare, lac, ocean), nisip sau zăpadă, situații în care disconfortul poate fi chiar mai mare.

Și nu în ultimul rând, pentru eclipsă avem nevoie de ochelari de soare speciali.

Ochelari de soare

Cum ne putem proteja de soare?

Pacienții cu vicii de refracție (dioptrii) au 2 alternative atunci când se expun la lumina solară: ochelari de soare personalizați cu dioptriile lor sau lentile de contact și ochelari de soare simpli.

Purtătorii de lentile de contact au posibilitatea să aleagă de pe piață produse cu filtru pentru UV, acestea însă au doar efect adjuvant, neputând înlocui o pereche calitativă de ochelari de soare.

Același lucru pot menționa și despre lacrimile artificiale anti-UV, care conțin acid hialuronic cu greutate moleculară mare sau vitamina B2 (riboflavina).

Lacrimi artificiale pentru protecție solară

Lacrimile artificiale ce conțin acid hialuronic cu greutate moleculară mare ajută, de asemenea, la lubrifierea ochilor și la protejarea împotriva inflamației.

Atunci când acidul hialuronic are o greutate moleculară mare, acesta reține mult mai bine apa, asigurând o protecție mai bună a suprafeței oculare.

Astfel, poate calma rapid toate simptomele neplăcute ale ochiului uscat și poate ajuta la prevenirea deteriorării ulterioare a ochilor.

Pe lângă ochelari de soare…

Alte bariere mecanice care diminuează expunerea la radiațiile UV sunt pălăriile, iar un bor de minim 8 cm oferă o protecție mecanică de până la 50%. Acestea, cât și umbrelele de soare, pot fi confecționate din materiale anti-UV, pentru a reduce suplimentar expunerea.

De asemenea, recomand evitarea expunerii solare la orele de vârf 10:00-16:00, când cantitatea de radiație UV poate atinge niveluri și de 10 ori mai mari.

Pentru protecția tegumentelor perioculare este indicat să folosim o cremă cu un factor de protecție solară minim 15. Și nu în ultimul rând, să nu pierdem din vedere că norii nu oferă protecție UV.

Totodată doresc să amintesc și efectele benefice ale expunerii moderate la lumină naturală: funcționarea normală a ritmului circadian somn-veghe și participarea la reducerea progresiei miopiei la copii.

Întrucât 80% din expunerea la UV se face în primii 18 ani de viață, măsurile protective în acest sens sunt recomandate încă de la vârsta de 3 ani.

Ochelari de soare si palarie

Din experiența medicului oftalmolog

Recent am avut o discuție în cabinet cu mama unei paciente de 12 ani.

Mama: Doamna doctor, poate purta ochelari de soare?

Eu: Este chiar recomandat, are ochii deschiși la culoare.

Mama: Am crezut ca e un moft…

Eu: Nu, nu, nu este moft… O înțeleg perfect!😅

Și îi fac mamei un gest arătând către ochii mei verzi.

pinguecula* = Zonă mica de conjunctivă cu fibre de elastină degenerată, proeminentă; poate să apară intern sau extern de cornee; necesită atenție si uneori tratament medical sau chirurgical.

pterigion** = Membrană fibrovasculară situată pe conjunctiva bulbară, ce acoperă corneea, anormală; poate crește și necesită intervenție chirurgicală. Factori de risc cunoscuți: expunere la vânt și lumină solară.

Dr. Lorena Cioracsim

Articol realizat de:

– Dr. Lorena Cioracsim –

Chirurg oftalmolog

Înotul cu lentilele de contact și igiena acestora

Apa și lentilele de contact   Apa și lentilele de contact fac casă bună împreună? Află de la...

„M-a tras Curentul” – Între Mit și Realitate

M-a tras curentul la ochi   Ce să fac atunci când m-a tras curentul la ochi? Oare este...

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...