Machiajul și sindromul de ochi uscat
Sindromul de ochi uscat începe să devină o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Simptomele nu sunt foarte diferite, iar majoritatea dintre cei care suferă de această afecțiune vor raporta disconfort, roșeață oculară, oboseală, mâncărime, lăcrimare excesivă.
Una dintre cauzele sindromului de ochi uscat poate fi și folosirea incorectă a machiajului. Majoritatea femeilor folosesc produse cosmetice de înfrumusețare. Preocupate să arate bine, uneori uită și de folosirea corectă a produselor sau de folosirea lor în termenul de garanție.
Folosirea unor produse cosmetice sau de înfrumusețare peste termenul de valabilitate poate duce la probleme oculare, cum ar fi reacții alergice sau blefarită.
Produsele cosmetice pentru ochi cum ar fi fardul de pleoape sau creionul dermatograf pot să migreze pe suprafața oculară și să pătrundă în filmul lacrimal. Astfel filmul lacrimal se subțiază, permițând evaporarea mai rapidă a lacrimilor.
Conform unui studiu, dacă folosiți dermatograful pe marginea pleoapei interioare, după 5 minute, 15-30% dintre particulele acestuia sunt transferate în filmul lacrimal.
Printre potențialele complicații care apar în urma folosirii cosmeticelor pentru ochi se regăsesc:
- Riscul crescut de infecție. Acesta poate apărea în urma contaminării din timpul producției, în urma folosirii aceluiași produs de mai multe persoane sau în urma acumulării de sebum, celule moarte pe aplicatorul de machiaj, ducând în timp la contaminarea produsului.
- Riscul de traumă corneană prin lovirea cu pensula de machiaj sau de rimel.
- Alergii deoarece produsele de machiaj conțin conservanți, aditivi, parfum
- Schimbări în stabilitatea filmului lacrimal din cauza de exemplu a conservanților
Următoarele sfaturi pot ajuta pacienții care folosesc machiaj pentru a nu ajunge la sindrom de ochi uscat.
- Aplicarea corectă a machiajului. Nu aplicați niciodată pe marginea interioară a pleoapei, astfel se pot înfunda glandele care secretă meibum. De asemenea, dacă trebuie să folosiți picături, aplicați-le cu 15-30 minute înainte de machiaj.
- Curățarea corectă a machiajului trebuie făcută neapărat înainte de culcare. Folosiți dischete demachiante și un demachiant prietenos cu pielea, fără parabeni. Încercați să nu intre demachiant în ochi, acest lucru poate duce la iritații. Demachiantul este bine să fie folosit și pentru curățarea pensulelor sau aplicatoarelor de machiaj. În acestea se adună microbi de-a lungul timpul care pot fi dăunători pentru ochi.
- Tipul machiajului este unul foarte important. Machiajele care conțin sclipici pot dăuna foarte rău deoarece particulele intră foarte ușor în ochi provocând iritații.
Ochii frumoși nu sunt doar ochii machiați, ochii frumoși sunt în primul rând sănătoși!