Lacrimarea excesivă la copii

Cele mai frecvente cauze ale lăcrimării ochilor la copii sunt canalele lacrimale blocate sau alergiile. Atunci când scurgerea lor este obstrucționată, lacrimile curg fără avertisment până când se găsește sursa problemei și soluția adecvată.

În multe situații, lăcrimarea trece de la sine și nu e nevoie de o intervenție sau un alt remediu. Este indicat, ca atunci când problema persistă, să se facă o vizită medicului oftalmolog.

 

Posibile cauze

  1.       Blocarea canalelor lacrimale

La copiii cu această afecțiune, deschiderea canalului nu este formată corespunzător, ceea ce ar putea duce la lacrimare excesivă (numită și epiforă).

Se mai pot observa și alte simptome asociate, ca secreții cauzate de infecție, deoarece calitatea sau cantitatea de lacrimi nu a fost adecvată. Cei mici se mai pot trezi cu pleoape lipite dimineața sau cu roșeață oculară.

 

Cum se tratează?

Un medic oftalmolog efectuează o examinare și sugerează dacă se poate rezolva de la sine sau e nevoie să intervină. Procedura este dificilă și nu asigură un rezultat 100% optim.

De asemenea, există unele dovezi că un masaj nazal lateral poate ajuta la accelerarea acestui proces. Așează-ți degetul mare sau arătătorul pe locul unde s-ar găsi punctul de întâlnire între ochi și nas. Încearcă să tragi ferm în jos până când simți că se aplică o presiune – acest lucru poate încuraja lichidul blocat în sacul lacrimal să se deplaseze. Poți încerca să faci asta timp de 4-5 repetări, de mai multe ori pe zi, timp de câteva săptămâni.

 

  1.       Alergii

Lăcrimarea excesivă este și un simptom comun al alergiilor. Cauza poate fi un factor extern, cum ar fi mușcătura sau înțepătura de insecte, expunerea la alergeni din mediul înconjurător, la praf, acarieni și spori de mucegai. Toți acești factori pot duce la conjunctivită alergică. La fel, polenul sau ambrozia pot afecta un număr mare de oameni.

Ca simptome asociate, se vor vedea: dureri de cap, ochi roșii, mâncărime oculară, cât și a nasului sau acel sentiment de gâdilat în interiorul gâtului. De asemenea e posibil să îți curgă nasul.

 

Cum se tratează?

Pentru a putea preveni reacțiilor alergice, este important să identifici cauza și să o eviți. De asemenea, încearcă să menții casa curată, să eviți zonele cu polen, să cureți filtrul de aer regulat și să eviți fumatul pasiv.

 

  1.       Ochiul uscat

Poate părea puțin contraintuitv, nu? Lăcrimare excesivă în ochi uscat?

Atunci când nu există suficiente lacrimi în ochi pentru a-i menține sănătoși, aceasta poate duce la sindromul de ochi uscat. Ca reacție, organismul produce un exces de lacrimi, însă nu la calitatea potrivită. Uneori, acest lucru se întâmplă atunci când porți în mod constant lentile de contact sau ochii nu mai sunt lubrifiați corespunzător.

Pot să apară și simptome ca senzația de corp străin, arsură sau roșeață oculară.

 

Cum se tratează?

După ce i se confirmă diagnosticul de către un medic oftalmolog, cel mai probabil celui mic i se vor recomanda picături oftalmice sau gel, în funcție de severitate dar fără conservanți.

Descoperă gama Hylo Eye Care dedicată sindromului de ochi uscat: www.hylo.ro

 

  1.       Răceală

Te-ai simțit rău în ultima vreme? Un simptom comun al unei răceli poate fi reprezentat de ochii roșii sau lăcrimare excesivă.

Se mai asociază și simptome ca nas înfundat, strănut, tuse, etc.

 

Cum se tratează?

Răceala obișnuită se ameliorează de obicei de la sine într-o săptămână, dar dacă te confrunți cu simptome precum congestia sau nasul înfundat, discută cu medicul de familie.

 

  1.       Blefarită

La copii se întâlnește frecvent și cauzează inflamația pleoapelor. Trebuie tratată pentru a nu crea complicații.

Se asociază disconfortul ocular, lăcrimarea excesivă, roșeață oculară, cruste sau senzația de corp străin.

Tratamentul ar trebui să includă o igienă corectă, masaj local și comprese cu apă caldă. O soluție poate fii masca Posiforlid, care păstrează o temperatură constantă.

 

Când e indicat să mergi cu cel mic la doctor?

–          Apare inflamație și roșeață, alături de durere

–          Suspectezi o leziune oculară majoră

–          Lăcrimare excesivă

–          Copilul se freacă adesea ochii

–          Schimbarea culorii ochiului – mai ales dacă este implicat un singur ochi și este roșu

–          Oricând simți că cel mic e în pericol

Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

 

 

Cum poți preveni lăcrimarea excesivă?

Ar trebui să te asiguri că cel mic nu împarte prosoape și lenjerii de pat cu persoane care au conjunctivită. Alergenii pot cauza această boală, așa că cel mai bine este să îl ții cât mai departe de aceste lucruri, explicându-i importanța siguranței în timpul jocurilor sau în preajma animalelor de companie.

Nu atinge niciodată un ochi infectat imediat după ce ai atins ceva murdar!

Include o dietă echilibrată pentru a-i întări imunitatea, deoarece ar putea să îl ferească de răceli/infecții care pot duce la probleme grave.

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Ochiul uscat – deșert pentru ochii noștri

Cauze și tratament pentru ochiul uscatDna. Dr. Oana Chiscoci, medic oftalmolog, ne va prezenta cele mai importante cauze și tratament pentru ochiul uscat. Pe Dna. Dr. Oana Chiscoci o puteți găsi la Clinica Profilaxis din Timișoara. De asemenea, puteți găsi aici întreg...

Vrei să scapi de ochelari?

Cum corectăm dioptriile?V-ați întrebat vreodată cum corectăm dioptriile? Una dintre metode este prin chirurgia refractivă laser. Dl. Dr. Dorin Nicula, medic primar oftalmolog, ne va oferi mai multe detalii. Pe dl. Dr. Dorin Nicula îl puteți găsi la Clinica Oculens,...

Blefarita – cauze, simptome și tratament

Ce este blefarita?Ce este blefarita și cum ne afectează vederea? Dna. Dr. Tatiana Tănase, medic oftalmolog, ne prezintă această disfuncție oculară. Mai jos puteți vizualiza întreg interviul, după cum v-am obișnuit, iar pentru a programa un consult oftalmologic, puteți...

Cataracta – tratament și recuperare

Cum se tratează cataracta?Dna. Dr. Raluca Iancu, medic primar oftalmolog, ne descrie cum se tratează cataracta și cât durează recuperarea. Dr. Iancu activează în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, având o experiență vastă în tratarea de glaucom și...

Chirurgia refractivă – beneficii, riscuri și precauții

Beneficii și riscuri în chirurgia refractivăCare sunt posibilele beneficii și riscuri în chirurgia refractivă? Află de la dna. Dr. Dana Preoteasa, medic primar oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Onioptic. Poți găsi aici interviul integral, în care se prezintă mai...

Cum știi că ochii sunt obosiți?

De ce ne obosesc ochii?Dna. Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, ne explică de ce ne obosesc ochii și cum putem preveni sau trata această stare de disconfort. Alina Gheorghe este reprezentantul României la European Board of Ophthalmology, face parte din echipa de...

Cauzele și tratamentul șalazionului

Cauzele și tratamentul șalazionuluiCare sunt cauzele și tratamentul șalazionului? Vine în ajutorul nostru și ne oferă un răspuns dna. Dr. Victoria Damian, medic specialist oftalmolog. Desigur, puteți găsi interviul integral cu dna. Dr. Victoria Damian, aici.Ce este...

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...