7 tulburări de vedere care necesită consult oftalmologic

Majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat în viață cu tulburări de vedere. Din fericire, în multe situații nu este ceva grav și un tratament aplicat la timp, chiar la birou sau acasă, poate rezolva problema tulburării de vedere.

Însă, dacă problema nu dispare în câteva zile sau se agravează, trebuie neaparăt consultat un medic oftalmolog.

Consultul oftalmologic periodic (măcar o dată pe an) este important atât pentru persoanele care se consideră sănătoase, cât mai ales de cele care se tratează pentru diverse boli.

Iată șapte dintre cele mai frecvente tulburări de vedere:

 

1. Usturimi la ochi, ochi uscați sau ochi roși

Persoanele care stau mult în fața calculatorului sau conduc mult, prezintă adesea usturime și înțepături la nivelul ochilor sau își simt ochii uscați (senzație de nisip în ochi). Un tratament eficient și profilactic constă în administrarea de lacrimi artificiale (preferabil fără conservanți) zilnic, înainte de a începe munca și pe parcursul zilei.

Dacă apare și înroșirea ochilor sau simptomele nu dispar în câteva zile folosind lacrimi artificiale zilnic, este nevoie de un consult oftalmologic. Este posibil să fie ceva mai grav și să necesite un tratament suplimentar administrat de către medicul oftalmolog.

 

2. Ochi sensibili la lumină (fotofobie)

Persoanele sensibile la lumină sunt deranjate de lumina puternică, strălucitoare. În unele cazuri, orice fel de lumină poate fi deranjantă.

Dacă apare sensibilitatea ochilor la lumină, aceasta poate indica spre o problemă gravă care necesită neapărat un consult oftalmologic.

 

3. Ochii obosiți

Dacă pe parcursul zilei apare senzația de oboseală a ochilor, însoțită sau nu de tulburări de vedere sau dureri de cap, este nevoie de o vizită la medicul oftalmolog. Cel mai probabil este nevoie de ochelari, dar poate fi și ceva mai grav.

Majoritatea persoanelor peste 40 de ani au nevoie de ochelari pentru vederea la aproape.

La fiecare început de an școlar ar fi indicat ca părinții să își programeze copiii la un consult oftalmologic. De asemenea, părinții ar trebui să își întrebe copiii periodic dacă văd bine la tablă sau dacă își simt ochii obosiți la finalul zilei.

4. Vedere slabă noaptea

Vederea slabă noaptea observată mai ales la condus, sau vederea slabă în locuri întunecoase precum sălile de cinema, poate fi un simptom al unei boli grave sau a lipsei de vitamina A. De aceea necesită obligatoriu un consult la medicul oftalmolog.

 

5. Vedere tulbure, neclară sau încețoșată

Multe boli pot da o vedere tulbure, încețoșată sau neclară, precum cataracta, diabetul, glaucomul, degenerescența maculară și alte sindroame maculare. Unele pot fi tratate chirurgical de catre medicul oftalmolog, altele medicamentos. De aceea vederea încețoșată, tulbure sau neclară este un motiv serios pentru un consult oftalmologic.

 

6. Vedere cu puncte sau pete negre mobile

Apariția unor puncte sau pete negre care plutesc în câmpul vizual poate fi un lucru banal sau poate trăda o afecțiune gravă a ochilor.

Un element de alarmă este prezența în plus a unor senzații luminoase (scântei, fulgere) care apar la nivelul vederii. În acest caz trebuie să vă prezentați de urgență la medicul oftalmolog deoarece poate fi o dezlipire de retina.

Dacă punctele negre sau petele sunt fixe, este nevoie de asemenea de un consult oftalmologic urgent.

 

7. Scaderea bruscă a vederii

O scadere bruscă a vederii sau instalată treptat în câteva zile este un motiv real de îngrijorare, care nu trebuie neglijat. În acest caz consultul oftalmologic este obligatoriu și urgent.

 

În concluzie, tulburările de vedere, chiar usoare, nu trebuie ignorate, ci tratate de medicul oftalmolog cât mai curând posibil pentru a evita complicațiile care pot să apară și să ducă până la pierderea totală sau parțială a vederii.

Autor: dr. Oana Visan

Medic primar oftalmolog

Clinica Ophtalens T, Cluj-Napoca

Detalii și aici. 

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea III/V)

În partea a treia a articolului aflăm de la doamna dr. Daniela Cioplean cum se manifestă bolile oftalmologice la copii și la ce trebuie să fie atenți părinții.  Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.Î: CE SE RECOMANDĂ ÎN ACEST CAZ?  BOLILE...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea II/V)

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea II/V)În partea a doua din interviul cu Dna. Dr. Daniela Cioplean vom afla dacă bolile oftalmologice se pot moșteni de la părinți la copii.  Îți lăsăm aici link unde poți găsi interviul în întregime.Î: CE SE...

Acidul hialuronic și ochiul uscat

Acidul hialuronic și ochiul uscatAflă beneficiile acidului hialuronic în tratarea ochiului uscat!  Sindromul de ochi uscat poate avea efecte foarte neplăcute asupra vederii, generând o stare de disconfort accentuat la nivelul ochilor, precum și o scădere a...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea I/V)

NICIODATĂ PREA MIC PENTRU UN CONSULT OFTALMOLOGIC (I/IV)Află despre necesitatea unui control oftalmologic timpuriu, de la medicul primar oftalmolog Daniela Cioplean.Î: Cine sunt?R: Sunt medic oftalmo-pediatru. Oftalmo-pediatria este o noțiune care a pătruns relativ...

Totul despre lacrimile artificiale cu acid hialuronic cu greutate moleculară mare

Totul despre lacrimile artificiale cu acid hialuronic cu greutate moleculară mareBeneficiile acidului hialuronic la nivelul pielii sunt larg cunoscute, însă este mai puțin știut faptul că acesta are efecte deosebit de favorabile și pentru ochi. Atunci când folosești...

Ce e bine să știi despre lacrimile artificiale pentru ochiul umflat și roșu

Ce e bine să știi despre lacrimile artificiale pentru ochiul umflat și roșuRoșeața oculară și umflătura pielii din zona ochiului denotă prezența unui proces inflamatoriu. Indiferent de cauzele care stau la baza apariției acestuia, lacrimile artificiale îți pot fi de...

Arta de a clipi

ARTA DE A CLIPIClipitul este esențial pentru vederea optimă.Rolul clipitului pentru o vedere optimăDeși poate părea un gest banal, clipitul este o parte importantă a rutinei de îngrijire a ochilor. Cu toții clipim, dar de ce facem asta și de ce aduce acest mic gest...

Cri-cri-cri, toamnă gri, iar ai adus alergii!

Cri-cri-cri, toamnă gri, iar ai adus alergii! Toamna este sezonul alergiilor. Odată cu venirea toamnei, în viețile noastre își fac loc nu numai puloverele călduroase și latte-urile cu aromă de dovleac, cât și bine cunoscutele alergii. Deși anotimpul consacrat...

7 tulburări de vedere care necesită consult oftalmologic

Majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat în viață cu tulburări de vedere. Din fericire, în multe situații nu este ceva grav și un tratament aplicat la timp, chiar la birou sau acasă, poate rezolva problema tulburării de vedere. Însă, dacă problema nu...

Nisip în ochi

“Boala ochiului uscat” sau “Sindromul de ochi uscat” reprezintă o boală multifactorială a suprafeței oculare, caracterizată printr-o producție deficitară de lacrimi și/sau o evaporare excesivă a lacrimilor, care duce la pierderea homeostaziei filmului lacrimal. 8...