7 tulburări de vedere care necesită consult oftalmologic

7 tulburări de vedere frecvente

Află de la dna. Dr. Oana Vișan, medic oftalmolog, despre 7 tulburări de vedere frecvente, ce necesită un consult oftalmologic.

Majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat în viață cu tulburări de vedere. Din fericire, în multe situații nu este ceva grav și un tratament aplicat la timp, chiar la birou sau acasă, poate rezolva problema tulburării de vedere.

Însă, dacă problema nu dispare în câteva zile sau se agravează, trebuie neaparăt consultat un medic oftalmolog.

Consultul oftalmologic periodic (măcar o dată pe an) este important atât pentru persoanele care se consideră sănătoase, cât mai ales de cele care se tratează pentru diverse boli.

Iată șapte dintre cele mai frecvente tulburări de vedere:

1. Usturimi la ochi, ochi uscați sau ochi roși

Persoanele care stau mult în fața calculatorului sau conduc mult, prezintă adesea usturime și înțepături la nivelul ochilor sau își simt ochii uscați (senzație de nisip în ochi). Un tratament eficient și profilactic constă în administrarea de lacrimi artificiale (preferabil fără conservanți) zilnic, înainte de a începe munca și pe parcursul zilei.

Dacă apare și înroșirea ochilor sau simptomele nu dispar în câteva zile folosind lacrimi artificiale zilnic, este nevoie de un consult oftalmologic. Este posibil să fie ceva mai grav și să necesite un tratament suplimentar administrat de către medicul oftalmolog.

2. Ochi sensibili la lumină (fotofobie)

Persoanele sensibile la lumină sunt deranjate de lumina puternică, strălucitoare. În unele cazuri, orice fel de lumină poate fi deranjantă.

Dacă apare sensibilitatea ochilor la lumină, aceasta poate indica spre o problemă gravă care necesită neapărat un consult oftalmologic.

3. Ochii obosiți

Dacă pe parcursul zilei apare senzația de oboseală a ochilor, însoțită sau nu de tulburări de vedere sau dureri de cap, este nevoie de o vizită la medicul oftalmolog. Cel mai probabil este nevoie de ochelari, dar poate fi și ceva mai grav.

Majoritatea persoanelor peste 40 de ani au nevoie de ochelari pentru vederea la aproape.

La fiecare început de an școlar ar fi indicat ca părinții să își programeze copiii la un consult oftalmologic. De asemenea, părinții ar trebui să își întrebe copiii periodic dacă văd bine la tablă sau dacă își simt ochii obosiți la finalul zilei.

4. Vedere slabă noaptea

Vederea slabă noaptea observată mai ales la condus, sau vederea slabă în locuri întunecoase precum sălile de cinema, poate fi un simptom al unei boli grave sau a lipsei de vitamina A. De aceea necesită obligatoriu un consult la medicul oftalmolog.

5. Vedere tulbure, neclară sau încețoșată

Multe boli pot da o vedere tulbure, încețoșată sau neclară, precum cataracta, diabetul, glaucomul, degenerescența maculară și alte sindroame maculare. Unele pot fi tratate chirurgical de catre medicul oftalmolog, altele medicamentos. De aceea vederea încețoșată, tulbure sau neclară este un motiv serios pentru un consult oftalmologic.

6. Vedere cu puncte sau pete negre mobile

Apariția unor puncte sau pete negre care plutesc în câmpul vizual poate fi un lucru banal sau poate trăda o afecțiune gravă a ochilor.

Un element de alarmă este prezența în plus a unor senzații luminoase (scântei, fulgere) care apar la nivelul vederii. În acest caz trebuie să vă prezentați de urgență la medicul oftalmolog deoarece poate fi o dezlipire de retină.

Dacă punctele negre sau petele sunt fixe, este nevoie de asemenea de un consult oftalmologic urgent.

7. Scăderea bruscă a vederii

O scădere bruscă a vederii sau instalată treptat în câteva zile este un motiv real de îngrijorare, care nu trebuie neglijat. În acest caz consultul oftalmologic este obligatoriu și urgent.

În concluzie, tulburările de vedere, chiar ușoare, nu trebuie ignorate, ci tratate de medicul oftalmolog cât mai curând posibil pentru a evita complicațiile care pot să apară și să ducă până la pierderea totală sau parțială a vederii.

Autor: dr. Oana Visan

Medic primar oftalmolog

Clinica Ophtalens T, Cluj-Napoca

Detalii și aici. 

Iar dacă vrei să citești mai multe articole interesante din lumea oftalmologiei, te așteptăm pe blogul nostru!

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă?

Cum ținem sub control conjunctivita alergică?Conjunctivita alergică este o afecțiune oculară destul de des întâlnită în țara noastră, indiferent de categoria de vârstă sau gen. Aceasta se manifestă prin lăcrimare excesivă, prurit, senzație de corp străin în ochi și...

Importanța prevenirii afecțiunilor oftalmologice

Prevenția poate salva funcționalitateaAflă de la un medic oftalmolog cum prevenția poate salva funcționalitatea ochilor. Dr. Bogdan Cucu ne îndeamnă să mergem la un consult oftalmologic, indiferent de vârstă sau simptome. Poți afla mai multe despre experiența în...

Usturimea Oculară

De ce ne ustură ochii?Află în acest articol de ce ne ustură ochii, cele mai des întâlnite cauze care duc la această senzație de disconfort, dar și cum o putem ameliora.Ce este usturimea oculară?Senzația de usturime la nivelul ochilor este un simptom destul de...

Lentilele de contact – o problemă importantă

Purtarea corespunzătoare a lentilelor de contactAflă informații importante despre purtarea corespunzătoare a lentilelor de contact, chiar de la un medic oftalmolog!O soluție practicăVederea pentru fiecare dintre noi este importantă și căutăm adesea tot felul de metode...

Senzație de corp străin la nivelul ochiului?

Senzația de corp străin în ochiProbabil majoritatea oamenilor s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu senzația de corp străin în ochi. Dar ce reprezintă de fapt această senzație, când apare ea, pot exista complicații? Pentru a găsi un răspuns cât mai cuprinzător...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea V/V)

„Acordați atenție sporită ochilor copiilor voștri!” este îndemnul pe care dna. Dr. Daniela Cioplean îl transmite tuturor tinerilor părinți, pentru a putea depista din timp orice afecțiune oftalmologică și a o putea corecta în timp util. Dacă vrei să vizualizezi...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea IV/V)

În partea a patra a interviului, dna. dr. Daniela Cioplean subliniază importanța unui control oftalmologic timpuriu, pentru a putea preveni și trata eventualele afecțiuni ale copilului nostru. Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.Î: CE...