Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea IV/V)

În partea a patra a interviului, dna. dr. Daniela Cioplean subliniază importanța unui control oftalmologic timpuriu, pentru a putea preveni și trata eventualele afecțiuni ale copilului nostru.

Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.

Î: CE CONSECINȚE POT APĂREA DACĂ CEL MIC NU AJUNGE ÎN TIMP UTIL LA UN CONSULT?

R: O să încep prin a vorbi despre pacienții mei adulți cu strabism, pacienții mei adulți cu strabism, pe care îi operez pentru că eu sunt specialist în acest domeniu și operez cantitativ, probabil aproape același număr de adulți ca și de copii într-o săptămână.

Adulții cu strabism, sunt în general pacienți care nu au fost tratați la timp în copilărie sau au fost tratați tardiv sau au fost tratați incorect și acolo se ajunge.

De obicei se ajunge la un pacient care, ca adult, ajunge cu un ochi mai slab, cu un ochi care nu vede, care nu are vedere în spațiu, care nu poate să aprecieze foarte corect pe unde calcă și căruia anumite profesii îi sunt total interzise, care în majoritatea situațiilor are probleme inclusiv cu obținerea carnetului de conducere din cauza vederii.

Nu mai vorbesc de aspectele psihologice pe care le declanșează toate aceste probleme în interiorul acestui pacient care știe că are o problemă serioasă față de toți ceilalți din jurul lui, sărind peste partea cosmetică, care și asta poate să fie o problemă.

Vin adulți cu strabism care nu au fost operați niciodată și care au treizeci de ani și strabismul acela este congenital sau l-au avut de la vârsta de 6 luni și care pur și simplu, fie că au fost neglijați, fie că li s-a spus că o să treacă, fie că nu au fost conjuncturi sau n-au avut posibilități să ajungă unde trebuie.

Dar dacă ne referim la situații catastrofale, cum este retinoblastomul, mă refer la tumora despre care v-am vorbit, copilul poate să nu apuce vârsta adultă dacă nu este tratată la timp.

Dacă mă refer la retinopatie de prematuritate, care dacă nu este tratată la timp, el ajunge un copil orb și un adult orb, iarăși!

Prima parte despre care v-am spus este partea cumva easy, este nimica toată, față de ce se poate întâmpla în condițiile în care lucrurile nu sunt tratate la vreme.

Deci nu este o joacă, asta este cel mai important lucru de reținut. Nu este o joacă și ceea ce vreau să se înțeleagă este că noi nu ne jucăm.

Nu toate cazurile sunt situații de genul în care mergem cu bebelușul nostru, care este perfect că să fim siguri că el este perfect, iar eu mă bucur când pot să le spun și eu părinților că într-adevăr, și cu ochișorii este perfect și e bucuria mea cea mai mare. Dar asta este, să zicem, partea minunată și extraordinară a lucrurilor.

Noi, în principiu ne ocupăm de partea neagră, partea sumbră a lucrurilor, pentru că trebuie să ne ocupăm și de acei, sau în primul rând de acei copii, care au probleme și dacă părinții reușesc să-i aducă la timp sau oricine altcineva îi poate îndemna pe părinți să aducă la timp copilul, atunci suntem fericiți când putem să facem aceste lucruri la timp.

Având în vedere că eu muncesc în zona asta de atâta timp, reușesc să consult copiii părinților pe care i-am operat când erau mici!

Și este un lucru extraordinar să îi văd bine și cu ochii drepți și cu vedere foarte bună și cu prichindelul în brațe pe care îl aduc la timp.

Chiar și cei pe care i-am prins la vârsta adultă sunt foarte sensibili, pentru că tot așa vin cu bebelușii și îmi spun „Nu, nu vreau să ajungă ca mine, nu vreau să pățească la fel ca mine. Eu l-am adus de-acum la dumneavoastră, când să îl aduc, la două-trei luni?”

Deci e o mare bucurie să poți să știi că ai contribuit la normalitatea unei persoane, indiferent de vârsta ei. Să știi că prin ceea ce ai făcut tu l-ai ajutat să fie normal.

Nu mai vorbesc de colegii mei, care se ocupă de retinopatie sau de retinoblastom, pentru că acolo practic copilul respectiv datorează viața medicului cu pricina, în primul rând celui care îl depistează, și după aceea, bineînțeles, celui care îl tratează corect.

Sunt persoane care spun „Nu facem nimic, așteptăm să treacă, mai vedem, mai târziu. E prea mic acum. Dar ce o să îi facă?” Asta este întrebarea. Colegele mele au auzit-o și eu la fel. „De ce să meargă așa de devreme? Ce o să îi facă și cum o să își dea seama doctorul ce are? Lasă că e prea mic pentru așa ceva.”

 Nu, nu este așa! Astea sunt ideile bunicilor, sunt ideile bunicilor de demult. Nici măcar ideile bunicilor actuali care sunt mai ancorați în realitate și care, în principiu, în majoritatea situațiilor, în special în populația urbană, știu despre ce este vorba.

Nu trebuie să uităm că există o jumătate din populație în zone în care ei, bieții de ei, nici nu știu că există doctori de ochi pe lumea asta.

Nu mai vorbim de faptul că nu se duce nimeni în zonele respective sau nimănui nu i-a dat prin cap, măcar să facă un screening,măcar într-o anumită regiune, într-o anumită zonă mai dezavantajată.

Au venit americanii, au venit oameni din străinătate să facă acest lucru. Mai sunt și la noi niște oameni inimoși care fac acest lucru și umblă cu o caravană, dar suntem puțini. Ei sunt picături, practic.

Sunt fundații care se ocupă cu acest lucru, cu eforturi de apreciat în acest sens. Am colegi care au fost implicați în programe de screening, însă, din păcate, nu există un program național de care am avea mare nevoie.

Dacă nu se implică instituțiile abilitate, dacă organizațiile noastre profesionale nu fac demersuri în sensul acesta, nu avem nici o speranță ca în următorii 10 ani să rezolvăm ceva.

Nu ratați primele trei părți ale interviului, în care aflăm ce înseamnă de fapt să fii oftalmolog pediatru.

Partea 1, aici.

Partea 2, aici.

Partea 3, aici.

Iar pe doamna dr. Daniela Cioplean, o puteți găsi aici.

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă?

Cum ținem sub control conjunctivita alergică?Conjunctivita alergică este o afecțiune oculară destul de des întâlnită în țara noastră, indiferent de categoria de vârstă sau gen. Aceasta se manifestă prin lăcrimare excesivă, prurit, senzație de corp străin în ochi și...

Importanța prevenirii afecțiunilor oftalmologice

Prevenția poate salva funcționalitateaAflă de la un medic oftalmolog cum prevenția poate salva funcționalitatea ochilor. Dr. Bogdan Cucu ne îndeamnă să mergem la un consult oftalmologic, indiferent de vârstă sau simptome. Poți afla mai multe despre experiența în...

Usturimea Oculară

De ce ne ustură ochii?Află în acest articol de ce ne ustură ochii, cele mai des întâlnite cauze care duc la această senzație de disconfort, dar și cum o putem ameliora.Ce este usturimea oculară?Senzația de usturime la nivelul ochilor este un simptom destul de...

Lentilele de contact – o problemă importantă

Purtarea corespunzătoare a lentilelor de contactAflă informații importante despre purtarea corespunzătoare a lentilelor de contact, chiar de la un medic oftalmolog!O soluție practicăVederea pentru fiecare dintre noi este importantă și căutăm adesea tot felul de metode...

Senzație de corp străin la nivelul ochiului?

Senzația de corp străin în ochiProbabil majoritatea oamenilor s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu senzația de corp străin în ochi. Dar ce reprezintă de fapt această senzație, când apare ea, pot exista complicații? Pentru a găsi un răspuns cât mai cuprinzător...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea V/V)

„Acordați atenție sporită ochilor copiilor voștri!” este îndemnul pe care dna. Dr. Daniela Cioplean îl transmite tuturor tinerilor părinți, pentru a putea depista din timp orice afecțiune oftalmologică și a o putea corecta în timp util. Dacă vrei să vizualizezi...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea IV/V)

În partea a patra a interviului, dna. dr. Daniela Cioplean subliniază importanța unui control oftalmologic timpuriu, pentru a putea preveni și trata eventualele afecțiuni ale copilului nostru. Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.Î: CE...