Procedurile cosmetice pentru pleoape și efectele adverse
De-a lungul timpului au existat mai multe proceduri cosmetice de înfrumusețare sau corectarea a aspectului fizic. Aceste tehnici datează din timpuri străvechi, iar printre popoarele care au folosit diferite substanțe pentru uz cosmetic se numără incașii și egiptenii. Noile tehnici au contribuit la creșterea numărului de proceduri, dar și la evoluția lor de-a lungul timpului. Printre acestea se numără extensiile de gene, tatuajul pleoapelor sau vopsirea genelor.
Extensiile de gene presupun aplicarea de gene false lipite cu adeziv de genele naturale. În urma aceste tehnici au fost raportate reacții alergice și afectări ale suprafeței oculare. Simptomele care pot apărea ulterior aplicării de gene false sunt: senzație de arsură, umflarea pleoapelor, durere, roșeață sau ochi uscați. Dacă aceste simptome nu sunt tratate la timp, pot duce la afecțiuni oculare mai grave ca dermatită de contact, eroziuni conjunctivale sau blefarite.
Tatuajul pleoapelor, procedura include folosirea de pigmenți coloranți care la rândul lor pot provoca reacții alergice din cauza toxicității cernelei de tatuaj. În timpul tatuajului pigmentul colorat este distribuit pe suprafața pleoapei. Acești pigmenți pot conține cupru, aluminiu și titan. Complicațiile care pot apărea ulterior sunt multe, dintre ele amintim, dermatita de contact, instabilitatea filmului lacrimal, blefarită alergică. Netratate, aceste afecțiuni pot duce la complicații severe, cum ar fi, eroziune corneană, staining cornean sau pierderea funcționalității glandelor meibomiene.
Vopsirea genelor presupune folosirea unui mix de vopsea care este îndepărtat la scurt timp. Acest mix este compus din P-phenylenediamine și henna neagră, doi compuși care au fost de multe ori corelați reacții alergice, uneori ducând la afectări oculare mai grave.
Având în vedere popularitatea crescută a acestor proceduri cosmetice și raportarea de efecte adverse și complicații cresc în același timp. Astfel, este foarte important să fim familiarizați cu posibilele complicații care sunt asociate cu aceste tehnici.
Înainte de începerea unei astfel de proceduri, informați-vă ce presupune, ce materiale sunt folosite și cum v-ar putea afecta. De asemenea, astfel de proceduri trebuie să fie efectuate doar de specialiști. În cazul reacțiilor adverse mergeți la medicul oftalmolog de urgență.