Poluarea și vederea

Efectele poluării asupra ochilor

 

Tu știi care pot fi efectele poluării asupra ochilor? Citește articolul pentru a afla cum poluarea îți poate afecta vederea.

Ți s-a întâmplat să te confrunți cu dureri de ochi, fără vreun motiv aparent? Dacă da, ar putea fi din cauza poluării aerului. Particulele nocive din aer pot provoca iritații oculare și chiar dureri cronice. Grija pentru ochi este importantă deoarece sunt un organ delicat care este expus zilnic la mediul din jurul nostru. Chiar și atunci când purtați ochelari sau lentile de contact, ochii sunt totuși mai sensibili decât alte părți ale corpului.

 

Factori de poluare

 

Când vine vorba de poluarea aerului, gravitatea disconfortului este determinată de cantitatea de hidrocarburi și oxid de azot din atmosfera ambientală. Principalul poluant este gazul de țevile de eșapament. Efectele poluării aerului asupra oamenilor sunt atât imediate, cât și pe termen lung. Acești iritanți din gazele de eșapament ale mașinilor pot provoca iritații oculare care durează până la patru ore. Iritanții din gazele de eșapament rămân neschimbați chiar dacă umiditatea sau temperaturile cresc sau scad.

Nu s-a stabilit încă legătura dintre mărimea particulelor din gazele de eșapament și iritația oculară, dar se pare că particulele mai mici de 0,2 microni nu sunt dăunătoare. Deși unele păreri sunt că marca și modelul autovehiculelor influențează emisiile, mai degrabă acestea depind de tipul de combustibil. Emisiile de la ambele feluri de combustibil sunt la fel de dăunatoare pentru ochi cauzând iritații oculare.

Un alt studiu arată că există o conexiune între nivelurile de oxidanți din aer și iritațiile oculare în funcție de anotimp. Prezența aerosolilor poate fi considerată un factor critic. Agenții toxici se dizolvă în filmul lacrimal de la suprafața oculară pe care îl acidifică astfel iritând membrana mucoasă a ochiului.

 

Poluare auto

 

 

Simptome de expunere prelungită la poluare:

 

Sindromul de ochi uscat cuprinde mare din simptomatologia descrisă, cu o incidență mai mare la femeile peste 50 de ani. Suprafața oculară este inflamată și uscată în sindromul de ochi uscat, mai ales atunci când pacientul este purtător de lentile de contact. Atunci când nivelul de NO2 crește, apariția conjunctivitei este aproape inevitabilă.

Cele mai expuse persoane la aceste riscuri sunt cele care petrec mult timp afară.

 

Sindromul de ochi uscat și poluarea

 

Tratamentul pentru ochii afectati expuși la poluanți, fără să fie prezente infecția sau alergia este unul simplu. Ochii trebuie să fie “răcoriți” prin spălare cu apă curată, după care se aplică comprese reci.

Pentru protecția oculară zilnică sunt recomandate picăturile lubrifiante cu acid hialuronic cu greutate moleculară mare și folosirea de ochelari de soare. Acidul hialuronic creează o barieră împotriva factorilor de mediu, iar datorită greutății moleculare mari, acesta rămâne mai mult timp pe suprafața oculară, oferind protecție îndelungată. De asemenea, până când ochii nu sunt vindecați complet este recomandat să nu se folosească lentilele de contact și machiaj.

 

Hemoragia subconjunctivală

Pată roșie în ochi   Dacă ai avut vreodată o pată roșie în ochi, află acum ce reprezintă și...

De ce să spunem „NU” genelor false?

Genele false dăunează ochilor?   Te-ai întrebat vreodată dacă genele false dăunează ochilor?...

Regulamentul concursului „Hylo – Adevărat sau Fals”

Regulamentul concursului AMD NOBEL PHARMACEUTICAL SRL „Hylo – Adevărat sau Fals”    ...

Epilarea definitivă cu laser, o revoluție în cosmetologie sau o cauză de afectare oculară?

Epilarea laser afectează vederea?   Află și tu, de la un medic oftalmolog, dacă epilarea...

Plângi în timp ce mănânci?

Sindromul lacrimilor de crocodil   Ai mai auzit până acum de sindromul lacrimilor de...

Înotul cu lentilele de contact și igiena acestora

Apa și lentilele de contact   Apa și lentilele de contact fac casă bună împreună? Află de la...

„M-a tras Curentul” – Între Mit și Realitate

M-a tras curentul la ochi   Ce să fac atunci când m-a tras curentul la ochi? Oare este...

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...