Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenital

Află de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital.

De asemenea, după cum te-am obișnuit, îți lăsăm aici interviul integral cu dna. Dr. Luminița Teodorescu.

Ce este strabismul congenital?

Conform dnei. Dr. Luminița Teodorescu, strabismul cuprinde un grup de afecțiuni care determină ca ochii să nu privească în aceeași direcție, în același timp. Cu alte cuvinte, poziția ochilor nu este corectă, nu privesc drept înainte.

Strabismul congenital este cel care apare în primele șase luni de viață. Acesta mai este cunoscut și ca „strabism infantil”, ceea ce înseamnă că debutul strabismului este în primele luni de viață, nu apare neapărat la naștere.

Strabismul apare frecvent la copii născuți prematuri, la copii cu greutate mai mică la naștere sau cei care au o suferință în momentul nașterii.

Care este cauza strabismului congenital?

Există două teorii.

Teoria senzorială, care presupune că există un defect al unui centru al fuziunii și conform căreia, intervenția chirurgicală, indiferent de cât de rapid este făcută, nu are rezultate prea mari.

A doua teorie, care este susținută și de practică, este teoria motorie. Aceasta ne spune că prima dată a apărut modificarea motorie, adică poziția anormală a ochilor și din această cauză nu s-a dezvoltat vederea binoculară.

Conform acestei teorii, atunci când strabismul este operat repede, adică în primele 6-24 de luni de viață, se poate obține o îmbunătățire a vederii binoculare.

Ce observă părinții?

Părinții observă în primul rând că începe un ochi să fugă. Apoi, după un timp, observă că poate să înceapă și celălalt ochi să fugă. Strabismul poate să fie convergent (esotropie), sau divergent (exotropie).

De cele mai multe ori se observă că ochii nu privesc în aceeași direcție, în același timp, pentru că nu focalizează în același ritm.

Părinții trebuie să vină imediat la medicul oftalmolog pediatru imediat ce observă că apare o deviație a vederii.

De ce este urgent? Pentru că atunci când un ochi începe să fugă, acuitatea vizuală poate să scadă, să se instaleze ambliopia. Aceasta se instalează extrem de repede și de aceea tratamentul trebuie început cât mai repede.

Ce tratament trebuie urmat?

Tratamentul în strabism începe, bineînțeles, cu primul consult. Oftalmologul pediatru constată prezența strabismului, măsoară dioptriile, gradul de motilitate și cel al deviației, vede care este preferința de fixație, care ochi are obiceiul să fixeze mai mult și se încep primele măsuri de tratament. Acest lucru este mai dificil decât pare, având în vedere că pacienții au o vârstă fragedă.

Inițial, tratamentul nu este chirurgical. Tratamentul chirurgical se practică după primele etape, adică prescrierea ochelarilor pentru ameliorarea vederii scăzute.

Tratamentul chirurgical se desfășoară în sala de operație, în anestezie generală, în condiții de maximă siguranță.

Operația constă în slăbirea mușchilor care sunt mai puternici. În funcție de tipul strabismului (convergent sau divergent) se stabilesc ce mușchi trebuie să fie slăbiți.

După tratamentul chirurgical urmează o etapă în care, timp de trei săptămâni, copiii primesc picături pentru prevenirea inflamației și infecției postoperatorii. Aceste picături sunt o combinație de antibiotic cu cortizon.

Ce se poate întâmpla dacă este neglijat?

Dacă copilul nu este adus la control de către părinți, în primul rând există riscul ambliopiei, adică a vederii scăzute la ochiul care deviază mai mult. Tratamentul ambliopiei este eficient în primii ani de viață și trebuie instituit cât mai repede.

În strabismul congenital, este indicată acoperirea ochiului bun, chiar în primele luni de viață, pentru ca atunci când tratamentul este instituit precoce, rezultatele sunt mai rapide și mai stabile.

În al doilea rând, dacă momentul operației este amânat până la o vârstă mai mare, rezultatul funcțional nu mai este același, vederea nu mai este îmbunătățită.

Un mesaj de final?

Dna. Dr. Luminița Teodorescu transmite părinților următoarele: „Este foarte important să aduceți copilul la control cât mai repede, după ce observați că ochiul începe să devieze.

Dacă tratamentul este instituit la timp, atât cel de prevenire a ambliopiei, de tratament al ambliopiei și tratament chirurgical, rezultatele funcționale sunt foarte bune. Ce urmărim prin toate aceste metode este obținerea unei vederi binoculare cât mai aproape de normal.

Vederea binoculară este extrem de importantă. Ea presupune aprecierea corectă a spațiului, a formelor, îi permite copilului să lucreze mult la aproape, activitate de citit, de scris.

Chiar și utilizarea ecranelor digitale fără a obosi excesiv îi permite să meargă pe bicicletă, ulterior să șofeze și îi permite să își aleagă aproape orice meserie. De aceea, încă o dată, repet, este bine controlul oftalmologic să fie făcut cât mai repede.”

Descoperă mai multe articole interesante din lumea oftalmologiei, pe blogul nostru!

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă?

Cum ținem sub control conjunctivita alergică?Conjunctivita alergică este o afecțiune oculară destul de des întâlnită în țara noastră, indiferent de categoria de vârstă sau gen. Aceasta se manifestă prin lăcrimare excesivă, prurit, senzație de corp străin în ochi și...

Importanța prevenirii afecțiunilor oftalmologice

Prevenția poate salva funcționalitateaAflă de la un medic oftalmolog cum prevenția poate salva funcționalitatea ochilor. Dr. Bogdan Cucu ne îndeamnă să mergem la un consult oftalmologic, indiferent de vârstă sau simptome. Poți afla mai multe despre experiența în...

Usturimea Oculară

De ce ne ustură ochii?Află în acest articol de ce ne ustură ochii, cele mai des întâlnite cauze care duc la această senzație de disconfort, dar și cum o putem ameliora.Ce este usturimea oculară?Senzația de usturime la nivelul ochilor este un simptom destul de...

Lentilele de contact – o problemă importantă

Purtarea corespunzătoare a lentilelor de contactAflă informații importante despre purtarea corespunzătoare a lentilelor de contact, chiar de la un medic oftalmolog!O soluție practicăVederea pentru fiecare dintre noi este importantă și căutăm adesea tot felul de metode...

Senzație de corp străin la nivelul ochiului?

Senzația de corp străin în ochiProbabil majoritatea oamenilor s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu senzația de corp străin în ochi. Dar ce reprezintă de fapt această senzație, când apare ea, pot exista complicații? Pentru a găsi un răspuns cât mai cuprinzător...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea V/V)

„Acordați atenție sporită ochilor copiilor voștri!” este îndemnul pe care dna. Dr. Daniela Cioplean îl transmite tuturor tinerilor părinți, pentru a putea depista din timp orice afecțiune oftalmologică și a o putea corecta în timp util. Dacă vrei să vizualizezi...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea IV/V)

În partea a patra a interviului, dna. dr. Daniela Cioplean subliniază importanța unui control oftalmologic timpuriu, pentru a putea preveni și trata eventualele afecțiuni ale copilului nostru. Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.Î: CE...