Importanța prevenirii afecțiunilor oftalmologice

Prevenția poate salva funcționalitatea

Află de la un medic oftalmolog cum prevenția poate salva funcționalitatea ochilor.

Dr. Bogdan Cucu ne îndeamnă să mergem la un consult oftalmologic, indiferent de vârstă sau simptome. Poți afla mai multe despre experiența în domeniu a domnului doctor, aici.

Iar aici poți găsi interviul integral cu Dr. Bogdan Cucu.

Cu cât mai repede, cu atât mai bine

În domeniul oftalmologiei, timpul poate constitui un factor important, care de multe ori poate determina gradul de reușită al unui tratament.

Dr. Bogdan Cucu ne îndeamnă să mergem la un consult oftalmologic în clipa în care sesizăm că ceva nu este tocmai în regulă cu văzul nostru.

Din nefericire, există persoane care, în loc să ceară sfatul unui specialist, aleg să se trateze singuri, cu remedii auzite din bătrâni, respectiv aplicarea de lapte matern sau sevă de viță de vie în ochi.

Este important de reținut faptul că și persoanele care nu acuză niciun simptom, care par să aibă ochii sănătoși, trebuie să meargă în mod regulat la o vizită oftalmologică, iar cel mai bun exemplu sunt copiii.

Copiii și vizita la medicul oftalmolog

Domnul doctor este de părere că cei mici, chiar dacă sunt sănătoși și nu prezintă vreun simptom, ar trebui să fie consultați preventiv de un medic oftalmolog, pentru că ei nu știu să spună dacă văd sau nu bine.

Există multe cazuri în care, deși ochii par sănătoși, iar copilul vede aparent bine, poate exista o diferență de dioptrii între ei, iar ochiul cu dioptrie mai mare poate deveni ambliop, poate să „rămână leneș”.

Acest lucru poate fi evitat, desigur, cu un control oftalmologic efectuat în timp util și un tratament corespunzător, de exemplu purtarea de ochelari pentru o perioadă relativ scurtă de timp.

Vârsta maximă până la care aceste probleme pot fi corectate este 8 ani.

Pericolele astigmatismului

Un alt pericol pentru vederea copiilor este astigmatismul. Poate să fie un astigmatism inegal, adică unul dintre ochi nu vede drept, și stă puțin rotit. Astfel, copilul are tendința să rotească ușor capul, pentru a putea vedea o imagine clară.

Fără să își dea seama, această postură poate dăuna coloanei, iar în timp pot apărea afecțiuni precum scolioza. Dar nimeni nu își poate explica sursa acelei scolioze, pentru că vederea este aparent bună, iar copilul este sănătos.

Sfatul medicului este ca, în cazul copiilor, înainte de începerea școlii (adică până în 7 ani), să le fie testată vederea, acuitatea vizuală, pentru a reduce riscul apariției unei afecțiuni oftalmologice sau la nivelul coloanei.

PREVENȚIA ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ

„Nu tot timpul faptul că par bine înseamnă că și sunt bine”, spune domnul doctor. „Prevenția este cea care de multe ori îmi salvează funcționalitatea.”

Dacă vrei să afli mai multe despre importanța unui control oftalmologic timpuriu, îți lăsăm aici un articol ce te-ar putea interesa. 

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă?

Cum ținem sub control conjunctivita alergică?Conjunctivita alergică este o afecțiune oculară destul de des întâlnită în țara noastră, indiferent de categoria de vârstă sau gen. Aceasta se manifestă prin lăcrimare excesivă, prurit, senzație de corp străin în ochi și...

Importanța prevenirii afecțiunilor oftalmologice

Prevenția poate salva funcționalitateaAflă de la un medic oftalmolog cum prevenția poate salva funcționalitatea ochilor. Dr. Bogdan Cucu ne îndeamnă să mergem la un consult oftalmologic, indiferent de vârstă sau simptome. Poți afla mai multe despre experiența în...

Usturimea Oculară

De ce ne ustură ochii?Află în acest articol de ce ne ustură ochii, cele mai des întâlnite cauze care duc la această senzație de disconfort, dar și cum o putem ameliora.Ce este usturimea oculară?Senzația de usturime la nivelul ochilor este un simptom destul de...

Lentilele de contact – o problemă importantă

Purtarea corespunzătoare a lentilelor de contactAflă informații importante despre purtarea corespunzătoare a lentilelor de contact, chiar de la un medic oftalmolog!O soluție practicăVederea pentru fiecare dintre noi este importantă și căutăm adesea tot felul de metode...

Senzație de corp străin la nivelul ochiului?

Senzația de corp străin în ochiProbabil majoritatea oamenilor s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu senzația de corp străin în ochi. Dar ce reprezintă de fapt această senzație, când apare ea, pot exista complicații? Pentru a găsi un răspuns cât mai cuprinzător...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea V/V)

„Acordați atenție sporită ochilor copiilor voștri!” este îndemnul pe care dna. Dr. Daniela Cioplean îl transmite tuturor tinerilor părinți, pentru a putea depista din timp orice afecțiune oftalmologică și a o putea corecta în timp util. Dacă vrei să vizualizezi...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea IV/V)

În partea a patra a interviului, dna. dr. Daniela Cioplean subliniază importanța unui control oftalmologic timpuriu, pentru a putea preveni și trata eventualele afecțiuni ale copilului nostru. Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.Î: CE...