„Acordați atenție sporită ochilor copiilor voștri!” este îndemnul pe care dna. Dr. Daniela Cioplean îl transmite tuturor tinerilor părinți, pentru a putea depista din timp orice afecțiune oftalmologică și a o putea corecta în timp util.
Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.
Î: PENTRU CEI CARE VIN LA TIMP LA CONSULT, VIAȚA E „ROZ”?
R: În general, da, dar nu în toate situațiile. Sunt situații catastrofale în care practic nu poți să faci nimic. Și aceasta este cea mai dureroasă parte din profesia noastră.
Anul trecut am avut o fetiță cu anoftalmie bilaterală, care s-a născut fără ambii ochi. Nu mai ai ce să faci în momentul respectiv pentru vederea copilului respectiv.
Ce poți să faci este să găsești soluții cosmetice pentru ca orbitele respective să se dezvolte normal și ulterior să îi îndrumăm către device-uri care să suplinească lipsa vederii, întrucât sunt practic nevăzători.
Există niște mijloace foarte interesante, dar care în prezent nu sunt valabile sau nu sunt accesibile copiilor, ci doar adulților care nu văd și care vor să se reintegreze profesional. Doar pentru aceștia există resurse financiare.
Un copil de 6 ani, de exemplu, dacă vrea să obțină un device din acesta care să-l ajute să vadă, părinții trebuie să scoată din buzunar în jur de 5000 de euro.

Î: CE MESAJ AVEȚI PENTRU CEI DE ACASĂ?
Observați-vă atent copilașii, uitați-vă atent în ochii lor. Orice lucru vi se pare în neregulă, semnalați medicului oftalmolog specializat pe copii.
Pentru că majoritatea lucrurilor depistate la timp în domeniul oftalmo-pediatriei, pot fi, dacă nu vindecate complet sau tratate complet, măcar îmbunătățite.
Pentru orice fel de problemă, în principiu, dacă este depistată la timp, există soluții și există posibilitatea ca noi să facem viața acelui copil mai bună. Cu siguranță.
Nici măcar în situația despre care am vorbit, în care, să zicem, par toate lucrurile pierdute pe lumea asta, chiar și în situația respectivă, putem face foarte multe, din alte puncte de vedere, din punct de vedere psihologic, chiar din punct de vedere al gândirii.
Există implante, există tot felul de lucruri, în prezent, care se pot face și progresează enorm partea de tehnologie, inclusiv la copiii care printr-un ghinion teribil nu văd, chiar și acolo, pentru ei, eu cred că există speranță în următorii ani să poată să se descurce și să poată să aibă o profesie și să nu fie opriți în drumul lor și în abilitățile lor și în posibilitățile lor de carieră, de faptul că nu văd sau că văd mult mai slab.