Exerciții pentru ochi? Da, există! Și sunt promovate de ani pentru a ajuta la o vedere mai bună. Nu sunt multe dovezi științifice în această privință, dar totuși ajută în ceea ce privește oboseala ochilor și de asemenea pot ajuta ochii să se simtă mai bine.
Exercițiile pentru ochi nu te vor ajuta dacă suferi de boli oculare cronice cum ar fi glaucomul sau degenerescența maculară.
Cu siguranță exercițiile pentru ochi vor crește confortul ocular, mai ales după o zi de muncă. În acest caz vorbim despre oboseală indusă de dispozitivele electronice, majoritatea dintre cei afectați fiind cei care petrec mult timp în fața monitoarelor. Acest disconfort se exprimă prin:
- Ochi uscați
- Oboseală oculară
- Vedere încețoșată
- Dureri de cap
Care sunt aceste exerciții ce vă pot ajuta?
- Schimbarea focalizării – acest exercițiu se face în poziția șezut
- Țineți degetul arătător la câțiva centimetri distanță de ochi.
- Focalizati degetul
- Mișcați degetul din fața feței, dar păstrați-vă focalizarea
- Uitați-vă la distanță și încet apropiați degetul înapoi de față
- Uitați-vă în altă parte și focalizati ceva la distanță.
- Repetati de trei ori
- Regula 20-60-20
- Oboseala oculara este o problemă care afectează multe persoane. Dacă lucrați mult în fața dispozitivelor, există un exercițiu de relaxare pentru voi. Se numește regula 20-60-20 și se face astfel: la fiecare 20 de minute uitați-vă la un obiect care este la 60 cm depărtare timp de 20 de secunde. Acest exercițiu ajută ochii care nu sunt făcuți să se uite la un singur obiect pentru o perioadă lungă de timp.
Sfaturi pentru ochi sănătoși
Pe lângă exercițiile pentru ochi, puteți face și alte lucruri pentru a vă menține vederea sănătoasă:
- Mergeți la oftalmolog pentru controlul de rutină. Unele persoane nici nu știu că au probleme pentru că majoritatea afecțiunilor oculare nu simptome notabile.
- Multe dintre bolile oculare sunt genetice așa că este bine să știți istoricul familiei. În cazul în care aveți istoric de diabet sau alte boli oculare este bine să mergeți la medic la fiecare șase luni.
- Purtați ochelari de soare, aceștia vă protejează împotriva radiațiilor UV.
- Mâncați sănătos. O dietă bogată în antioxidanți și grăsimi bune vă poate ajuta să vă păstrați sănătatea oculară. Și da, morcovii sunt buni pentru sănătatea ochilor, fiind o sursă importantă de vitamina A.
- Purtați ochelarii de vedere sau lentilele de contact pe care medicul le-a prescris.
- NU fumați
Pentru ochi sănătoși: Mănâncă. Dormi. Bea apă. Clipește. Repetă.