8 obiceiuri care afectează vederea

Îngrijirea ochilor

 

Îngrijirea ochilor este un aspect esențial de care trebuie să ținem cont în rutina noastră zilnică, însă uneori uităm. Există multe obiceiuri pe care ni le formăm, iar unele dintre ele ne pot afecta și vederea în timp. Pe unele le facem zi de zi și nu conștentizăm importanța de a nu le mai practica.

 

1. Fumatul

 

Dacă ești fumător, știi deja că acest viciu afectează multe părți ale corpului, printre care și vederea. Fumatul este legat de multe boli oculare, dintre care unele pot duce la pierderea vederii. Acest obicei nociv poate crește riscul de apariție a cataractei, o afecțiune în care lentila ochiului devine opacă, afectând vederea. Fumatul poate agrava și simptomele sindromului de ochi uscat, cum ar fi iritația, senzația de arsură și disconfortul ocular.

Renunțarea la țigări, indiferent de vârstă, poate reduce șansele de a dezvolta una sau mai multe afecțiuni oculare grave, cum ar fi cele menționate anterior, dar și degenerescența maculară sau retinopatia diabetică.

 

 

2. Frecatul la ochi

 

S-ar putea să fii șocat să afli că pielea din jurul ochilor este de fapt foarte delicată. Frecarea la ochi poate rupe vasele mici de sânge și poate provoca un aspect umflat sau chiar cearcăne. Frecarea regulată a ochilor pe o perioadă îndelungată de timp ar putea duce la apariția keratoconusului, care provoacă subțierea corneei. Aceasta duce la o vedere mai slabă, care uneori nu poate fi corectată complet cu ochelari sau lentile de contact.

 

3. Dietă nesănătoasă

 

Fructele și legumele sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă, deoarece furnizează vitaminele, mineralele și acizii grași necesari care susțin sănătatea ochilor. O modalitate bună de a te asigura că obții o cantitate suficientă din acești nutrienți importanți este să le consumi la fiecare masă sau ca și gustări pe parcursul fiecărei zile.

 

4. Somn puțin

 

Atunci când dormi mai puțin decât cantitatea de somn recomandată, ochii tăi pot avea de suferit. Nu numai că se vor simți obosiți și eventual cu pungi sub ei, dar lipsa odihnei adecvate poate duce la scăderea vederii optime. De asemenea, se poate ajunge la sindromul de ochi uscat mai ușor. El provoacă disconfort atunci când citești ceva și nu este ideal atunci când lucrezi la proiecte care necesită o concentrare intensă.

 

5. Nu bei apă

 

Deshidratarea poate face ca tu să simți un disconfort la nivelul ochilor, pentru că se reduce cantitatea de lacrimi. O lipsă de hidratare adecvată (acei doi litri de care tot auzim) duce la sindromul de ochi uscat, care se simte prin roșeața sau inflamația ochiului, senzația de nisip în ochi, corp străin sau pur și simplu mâncărime.

 

Vedere afectata

 

6. Nu porți ochelari de soare

 

Atunci când uiți să porți ochelari de soare, este ca și cum ai renunța la protecția unui scut. Te lași vulnerabil și îți expui ochii la raze UV, riscând să îmbătrânești prematur din cauza arsurilor solare pe suprafața oculară.

Așadar, asigură-te că ai grijă de ochii tăi și nu uita că razele UV pot să aibă un impact asupra ochilor chiar și în zilele mai înnorate.

 

7. Nu clipești

 

De câte ori nu ți s-a întâmplat să te concentrezi intens la un proiect și să uiți cum să clipești? Cel mai probabil nici nu ai realizat, însă acest lucru îți poate afecta vederea și trebuie să găsești o soluție care să te ajute.

 

8. Nu mergi regulat la un consult oftalmologic

 

Ochii tăi sunt o parte importantă a sănătății și bunăstării tale. Examenele oftalmologice de rutină pot detecta probleme de vedere, precum boli care nu prezintă semne de avertizare până când nu sunt ireversibile. Asigură-te că alertezi medicul cu privire la orice antecedente familiale pe care le ai pentru orice afecțiuni, astfel încât să știe dacă controalele regulate te vor ajuta să ții pasul cu ce ar putea urma.

Cheia spre o vedere bună este prevenția și îngrijirea adecvată, ceea ce înseamnă să îți faci timp în fiecare an (sau ori de câte ori este posibil) să mergi la un control.

 Tu în câte din cele 8 puncte te regăsești?

P.S.: Pentru punctele 5, 6 și  7 poți folosi picături lubrifiante pentru ochi ce au în compoziție acid hialuronic cu greutate moleculară mare, ca efectul de lubrifiere să persiste pentru mai mult timp și să fie de durată. Datorită structurii chimice, el leagă și reține o cantitate uriașă de apă, de multe ori mai mare decât greutatea sa. Acest lucru îți va calma efectele precum:

  • Senzația de arsură
  • Mâncărime
  • Roșeață oculară
  • Senzație de nisip în ochi
  • Usturime

Dacă vrei să descoperi gama numărul 1 în Germania împotriva sindromului de ochi uscat, o găsești aici: www.hylo.ro

Înotul cu lentilele de contact și igiena acestora

Apa și lentilele de contact   Apa și lentilele de contact fac casă bună împreună? Află de la...

„M-a tras Curentul” – Între Mit și Realitate

M-a tras curentul la ochi   Ce să fac atunci când m-a tras curentul la ochi? Oare este...

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...