4 curiozități despre lacrimi

Ce știi despre lacrimi?

 

Ce știi despre lacrimi? Iată aici 4 curiozități despre lacrimi care te vor face să le apreciezi mai mult în viața ta.

 

Ce sunt lacrimile?

 

Lacrimile sunt un răspuns natural și sănătos la o gamă largă de emoții. De la tristețe și frustrare până la bucurie și ușurare, lacrimile servesc ca o modalitate de a elibera sentimentele acumulate și de a ne comunica nevoile.

Cei mai mulți dintre noi au experimentat eliberarea emoțională care vine cu un plâns bun, dar știați că lacrimile servesc de fapt mai multe funcții importante?

Pe lângă lubrifierea și curățarea ochilor, ele pot ajuta, de asemenea, la eliminarea resturilor și la reglarea temperaturii oculare. Lacrimile conțin, de asemenea, semnale chimice importante care ne influențează starea de spirit.

De exemplu, hormonul prolactină este eliberat la niveluri mai ridicate atunci când plângem, ceea ce poate ajuta la reducerea stresului. De fapt, unele cercetări sugerează că plânsul poate avea chiar beneficii pentru sănătatea noastră fizică.

Cei mai mulți dintre noi am experimentat sentimentul lacrimilor care ne curg în ochi, dar v-ați întrebat vreodată din ce sunt făcute?

Din ce se formează o lacrimă?

 

S-ar putea să vă surprindă să aflați că lacrimile sunt de fapt un amestec de apă, ulei și mucus. Apa din lacrimi provine din glanda lacrimală, care este situată deasupra colțului exterior al fiecărui ochi.

Uleiul este produs de glandele meibomiene, care se găsesc în pleoape. Iar mucusul provine de la celulele caliciforme, care sunt împrăștiate în conjunctivă (țesutul transparent care acoperă partea albă a ochiului).

Fiecare tip de lacrimă are un scop diferit. Partea apoasă a lacrimilor ajută la spălarea resturilor, în timp ce partea uleioasă ajută la lubrifierea și protejarea ochiului. Mucusul este responsabil pentru reținerea prafului și a altor particule care altfel ar putea deteriora ochiul. Împreună, aceste trei componente ajută la menținerea ochilor noștri curați și sănătoși.

 

1. Componență asemănătoare cu saliva

 

Lacrimile au aceeași componenta ca și saliva. Sunt compuse din apă, electroliți și mucus. Principala diferență între cele două este că lacrimile conțin și lizozimă, care este o enzimă ce descompune pereții celulelor bacteriene.

Acesta este motivul pentru care lacrimile sunt adesea considerate a fi un agent de curățare naturală pentru ochi.

În plus, lacrimile conțin mai multe lipide decât saliva, ceea ce ajută la menținerea suprafeței ochiului lubrifiată și protejată de infecții. Deși pot părea două fluide corporale foarte diferite, lacrimile și saliva au, de fapt, multe în comun.

 

2. Lacrimile lucrează în permanență

 

Omul produce aproximativ 150-300 ml de lacrimi zilnice, în fiecare zi, chiar dacă plânge sau nu. Acest lucru poate părea mult, dar este de fapt o parte foarte importantă pentru a vă menține ochii sănătoși.

Lacrimile ajută la curățarea ochiului și la îndepărtarea resturilor și, de asemenea, asigură lubrifierea. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care poartă lentile de contact, deoarece ochii uscați pot duce la disconfort și iritații.

 

3. Producția de lacrimi scade odată cu vârsta

 

Glandele lacrimale își încetinesc activitatea pe măsură ce înaintăm în vârstă, în special la persoanele peste 50 de ani. DIn această cauză, aceste persoane sunt mai predispuse către apariția sindromului de ochi uscat și ar trebui să meargă la un consult oftalmologic anual, pentru a preveni acest lucru.

Femeile ar fi mai predispuse către apariția ochiului uscat, după o anumită vârstă, datorită schimbărilor hormonale la care este supus organismul.

 

4. Compoziție chimică diferită între genuri

 

Lacrimile femeilor au o compoziție chimică diferită de cea a bărbaților. După cum poate confirma oricine a fost vreodată într-o relație, femeile și bărbații plâng adesea din motive diferite. Acum, se pare că ar putea exista un motiv științific pentru această diferență. Potrivit unui studiu recent, lacrimile femeilor au o compoziție chimică diferită de cea a lacrimilor bărbaților.

Studiul a constatat că lacrimile femeilor conțin niveluri mai ridicate de hormon prolactină, despre care se știe că este asociat cu stresul și emoțiile. În schimb, lacrimile bărbaților conțineau niveluri mai ridicate de globulină proteică, care ajută la combaterea infecțiilor.

Autorii studiului consideră că aceste diferențe se pot datora faptului că femeile sunt mai predispuse să plângă ca răspuns la stresul emoțional, în timp ce bărbații sunt mai predispuși să plângă ca răspuns la durerea fizică.

Așadar, data viitoare când vă întindeți mâna după un șervețel, amintiți-vă că lacrimile sunt o parte esențială pentru menținerea sănătății ochilor.

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...

Cum ne demachiem?

Machiaj pentru ochi fericiți Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea...

Lăcrimarea excesivă

De ce apare lăcrimarea excesivă?De ce apare lăcrimarea excesivă? Află de la Dna. Dr. Amelia Popa,...