Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact

Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg oftalmolog, ce înseamnă lentilele de contact moi și cum se folosesc! Dr. Lorena Cioracsim poate fi găsită la Clinica TenMed, București.

Ce sunt lentilele de contact?

Lentilele de contact moi reprezintă una dintre alternativele de corecţie a vederii care oferă numeroase avantaje, comparativ cu ochelarii.

Cunoaşterea recomandărilor corecte de utilizare a lor este esenţială pentru menţinerea sănătăţii oculare.

Recomand tuturor utilizatorilor ca înainte de începerea portului să aibă un consult de specialitate şi un dialog cu medicul oftalmolog pentru a alege împreună cel mai potrivit tip de lentile de contact.

Cum se aleg lentilele de contact?

O etapă importantă din prescrierea lor este adaptarea acestora în funcţie de parametrii ochiului, iar lentilele trebuie examinate la microscop de către medic pentru a stabili ca acestea se aşează potrivit pe suprafaţa oculară.

Precum le explic pacienţilor mei, procedeul este similar cu probarea unei piese vestimentare. Unele ni se potrivesc, altele nu. Deşi sunt aceeaşi mărime.

În altă ordine de idei, lentilele de contact este recomandat să nu fie purtate noaptea, deoarece atunci creşte de până la 4 ori riscul de infecţii, comparativ cu cel din timpul zilei.

Aspect valabil inclusiv pentru lentilele cu port extins, deci proiectate pentru a putea fi folosite inclusiv pe parcursul nopţii.
Totodată, folosirea lentilelor de contact la duş, mare sau piscină este de evitat.

Apa in ochi

Contactul cu apa nesterilă poate determina infecţie parazitară cu Acanthamoeba* pentru care tratamentele sunt în cele mai multe dintre situaţii greu de gestionat, ineficiente şi cu prognostic rezervat.

Din acelaşi motiv, recomand ca atelierul de aplicare şi îndepărtare a lentilelor de contact să fie amplasat într-o cameră cu un mediu curat şi uscat, departe de sursele de apă.

Totodată, manipularea lentilelor se va face doar după igienizarea riguroasă a mâinilor şi uscarea lor completă cu un prosop de hârtie sau unul de pânză care să nu lase scame.

Cine folosește lentile de contact?

Tot mai mulţi pacienţi tineri îşi doresc să folosească lentile de contact, în ciuda faptului ca lucrează minim 8 ore/zi în faţa ecranelor digitale.

Conform studiilor de specialitate, clipitul este de până la 3 ori mai rar în timpul utilizării oricărui tip de ecran, motiv pentru care suprafaţa oculară are de suferit, ochii fiind mai uscaţi decât normal prin fenomenul de evaporare a lacrimilor.

Oricât de performante ar fi materialele din care sunt confecţionate lentilele sau compoziţia lacrimilor artificiale de substituţie, pentru unii pacienţi cu predispoziţie către ochi uscat de diferite cauze, ecranele şi lentilele de contact pot fi o asociere nefericită.

Îngrijire atât pentru ochi, cât și pentru lentile

Pacientilor mei purtători de lentile de contact le recomand să administreze lacrimi artificiale măcar de 2 ori/zi: dimineaţa înainte de a le aplica şi seara după îndepărtarea lor.

Dimineaţa, administrarea lacrimilor artificiale asigură un film lacrimal adecvat peste care se aşează în siguranţă lentilele, iar seara, acestea refac echilibrul şi hidratarea normală a suprafeţei oculare, după ce lentilele de contact au stat pe ochi pe tot parcursul zilei.

De asemenea, pe piaţă sunt disponibile numeroase preparate compatibile cu lentilele de contact care pot fi administrate peste acestea mai ales în momentele în care pacienţii resimt disconfort asociat deshidratării ochilor şi/sau lentilelor.

Lentile de contact

Cel mai frecvent utilizate sunt lentilele zilnice şi cele lunare. Cea zilnică se aplică dimineaţa, se poartă nu mai mult de maximul de ore recomandat de producător, iar seara se aruncă.

Ziua urmatoare se va aplica o lentilă noua din cutie. Cea lunară se va arunca după cel mult 30 de zile calendaristice din momentul deschiderii, indiferent de câte ori a fost purtată în acest interval de timp.

Soluţia folosită pentru îngrijirea şi depozitarea peste noapte a lentilei lunare se va schimba integral zilnic, dacă aceasta se foloseşte în fiecare zi.

În situaţiile mai puţin frecvente în care aceasta este folosită mai rar decât o dată pe săptămână, soluţia va fi schimbată măcar după 7 zile în care lentila nu este utilizată.

Din experiența medicului oftalmolog…

Voi expune un caz al unui adolescent purtător al unor lentile de contact moi lunare, cu port extins. Acesta s-a prezentat în cabinet pentru vedere înceţoşată şi disconfort local la ambii ochi apărută în ultimele luni.

Îl consult mai întâi cu lentilele pe ochi, constat că acestea se aşezau optim şi îndeplineau toate testele unei adaptări corecte.

Rog pacientul să le îndepărteze pentru a putea examinarea în detaliu a suprafeţei oculare, inclusiv administrez fluoresceina, colorantul care permite medicului oftalmolog să detecteze toate modificarile locale.

Testele anterior menţionate evidenţiază numeroase leziuni corneene punctiforme pe toate suprafaţa corneană şi care explică simptomatologia pacientului.

Lentile de contact

În urma unei anamneze amănunţite, aflu că pacientul folosea în mod repetat în ultima perioada, timp de 60 de zile lentilele destinate portului de 30 de zile.

El utiliza lentile de contact cu port extins, deci proiectate pentru a fi folosite inclusiv noaptea, însă pentru că acesta alesese să le poarte doar ziua, a dublat intervalul de timp al portului lor.

Această decizie s-a dovedit nepotrivită şi a dus la apariţia unor modificări importante la nivelul suprafeţei oculare, complet evitabile în situaţia cunoaşterii regulilor corecte de utilizare a lentilelor de contact.

*Acanthamoeba = gen de organisme unicelulare, cunoscute pentru capacitatea lor de a cauza infecții oculare și encefalite.

În general, infecțiile oculare cu Acanthamoeba pot fi severe și pot duce la pierderea vederii. Aceste infecții pot apărea în urma utilizării necorespunzătoare a lentilelor de contact sau a expunerii ochilor la apă contaminată.

Dr. Lorena Cioracsim

 

Articol realizat de:

-Dr. Lorena Cioracsim-

Chirurg oftalmolog

Clinica TenMed, București

Hemoragia subconjunctivală

Pată roșie în ochi   Dacă ai avut vreodată o pată roșie în ochi, află acum ce reprezintă și...

De ce să spunem „NU” genelor false?

Genele false dăunează ochilor?   Te-ai întrebat vreodată dacă genele false dăunează ochilor?...

Regulamentul concursului „Hylo – Adevărat sau Fals”

Regulamentul concursului AMD NOBEL PHARMACEUTICAL SRL „Hylo – Adevărat sau Fals”    ...

Epilarea definitivă cu laser, o revoluție în cosmetologie sau o cauză de afectare oculară?

Epilarea laser afectează vederea?   Află și tu, de la un medic oftalmolog, dacă epilarea...

Plângi în timp ce mănânci?

Sindromul lacrimilor de crocodil   Ai mai auzit până acum de sindromul lacrimilor de...

Înotul cu lentilele de contact și igiena acestora

Apa și lentilele de contact   Apa și lentilele de contact fac casă bună împreună? Află de la...

„M-a tras Curentul” – Între Mit și Realitate

M-a tras curentul la ochi   Ce să fac atunci când m-a tras curentul la ochi? Oare este...

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...