Chirurgia refractivă – beneficii, riscuri și precauții

Ce este chirurgia refractivă?

Ce este chirurgia refractivă și când este folosită? Află de la dna. Dr. Dana Preoteasa, medic primar oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Onioptic.

Poți găsi aici interviul integral, în care se prezintă mai multe informații despre categoriile de persoane care pot opta pentru această intervenție. 

Ce sunt viciile de refracție?

Confrom dnei. Dr. Preoteasa „Chirurgia refractivă sau corecția chirurgicală a viciilor de refracție este o latură a oftalmologiei care se ocupă cu îndepărtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact.

Viciile de refracție reprezintă defecte de vedere, în urma cărora focalizarea razelor de lumină nu mai este perfectă pe suprafața retinei.

Există mai multe tipuri de vicii de refracție, anume miopie, hipermetropie și astigmatism.

Miopia

Razele de lumină se focalizează în fața retinei. Se corectează cu lentilele de ochelari divergente. Persoanele cu miopie sunt dependente de ochelari pentru a putea vedea bine la depărtare.

Hipermetropia

Razele de lumină se focalizează în spatele retinei. Se corectează cu lentilele de ochelari convergente. Persoanele cu hipermetropie sunt dependente de ochelari pentru a putea vedea bine aproape.

Astigmatismul

Focalizarea razelor de lumină nu mai este într-un punct, este sub forma unei linii, iar astigmatismul poate să fie fie miopic (linia se produce în fața retinei), fie hipermetropic, (în spatele retinei), fie mixt (cu puncte în fața și spatele retinei).

Persoanele care suferă de aceste vicii de refracție și își doresc să fie independente de portul ochelarilor sau al lentilelor de contact pot apela la chirurgia refractivă.

În plus, ochelarii și lentilele de contact au anumite limitări, care pot fi depășite în mod eficient prin corecția chirurgicală.

Precauții de luat în considerare

Chirurgia refractivă nu este recomandată tuturor pacienților sau pentru toate structurile ochiului. Există anumite limitări ce contraindică acest tip de intervenție, de exemplu prezența afecțiunilor corneene.

De asemenea, pacienții trebuie să fie foarte bine triați, în funcție de mărimea defectului de vedere, deoarece există mai multe tehnici de chirurgie refractivă.

De exemplu, există chirurgia refractivă efectuată cu laser Excimer, ce se practică în special la persoanele tinere. Persoanele respective trebuie să aibă obligatoriu peste 18 ani.

Este nevoie ca defectul de vedere să fie stabil, adică să nu fie modificări de dioptrie în decursul unui an, un an și jumătate. Se practică până în jurul vârstei de 45 de ani, După această vârstă, există o altă tehnică de chirurgie.

O altă tehnică este cea a implanturilor phakice. Acestea sunt realizate dintr-un material special, ce se introduce în interiorul ochiului, cel mai frecvent între iris și cristalin.

Implantul menține acomodarea generată de cristalinul natural, pacientul putând să vadă foarte bine și de la distanță și la aproape.

Evoluția tehnicilor în implantologia oculară a fost remarcabilă în ultimii ani, în prezent existând foarte multe soluții pentru corectarea viciilor de refracție.

Riscuri în chirurgia refractivă

Riscurile în general sunt destul de rare și diferă la fiecare tip de tehnică în parte.

Unul dintre aceste riscuri este dat de laserul Excimer, care poate elimina prea mult țesut cornean și astfel pot apărea modificări ale suprafeței corneei.

Ulterior operației există riscul infecțiilor oculare, ce pot duce la opacitatea corneei și la o vedere mai redusă.

Pacientul trebuie să evite pe cât posibil să își ducă mâinile la ochi, pentru a nu transmite microbi pe suprafața oculară.

Din punct de vedere statistic, chirurgia refractivă este una din operațiile cele mai sigure, din oftalmologie, care se fac la nivelul organismului și care au complicații reduse.

Cele mai multe din complicații pot să fie prevenite printr-o instruire a pacientului legată de îngrijirea de care trebuie să țină cont.

Ce pregătiri sunt necesare înainte de operație?

Una din recomandările pe care dna. Dr. Preoteasa le oferă pacienților, în special doamnelor, este ca, înainte de operație, să nu folosească machiaj sau creme în jurul ochilor. Acest lucru ar îngreuna actul chirurgical și vindecarea.

Operația se efectuează în mediu steril, cu anestezie topică, iar pentru ca pacientul să nu fie stresat în timpul operației, se poate apela și la un sedativ ușor.

Rata de succes a chirurgiei refractive

În opinia dnei. Dr. Preoteasa, succesul acestei intervenții este foarte mare. Peste 90-95% din pacienți pot să ajungă la o refracție zero sau cât mai apropiată de zero.

Există posibilitatea să se efectueze și intervenții de îmbunătățire, în cazul în care viciile de refracție sunt prea mari.

Adică, dacă dioptria nu este zero sau dioptria nu este aceea pe care medicul a stabilit-o înainte de operație, atunci se poate face o intervenție cu o îmbunătățire a statusului refractiv al ochiului respectiv.

Există foarte mulți pacienți care visează să și facă o operație, dar cărora le este foarte teamă.

Pentru mulți, operația pe ochi este foarte riscantă, însă medicul este instruit astfel încât totul să decurgă cum trebuie, iar pacientul să fie mulțumit.

Un mesaj pentru pacienți

Dna. Dr. Dana Preoteasa îndeamnă lumea să aibă mai mult curaj, pentru că tehnologia actuală este foarte dezvoltată, iar riscurile sunt extrem de mici și pot fi corectate și prevenite printr-o îngrijire corespunzătoare postoperatorie.

Dacă vrei să citești mai multe articole din lumea oftalmologiei, te așteptăm pe blogul nostru

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...

Cum ne demachiem?

Machiaj pentru ochi fericiți Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea...

Lăcrimarea excesivă

De ce apare lăcrimarea excesivă?De ce apare lăcrimarea excesivă? Află de la Dna. Dr. Amelia Popa,...