Chirurgia refractivă – beneficii, riscuri și precauții

Beneficii și riscuri în chirurgia refractivă

Care sunt posibilele beneficii și riscuri în chirurgia refractivă? Află de la dna. Dr. Dana Preoteasa, medic primar oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Onioptic.

Poți găsi aici interviul integral, în care se prezintă mai multe informații despre categoriile de persoane care pot opta pentru această intervenție. 

Ce este chirurgia refractivă?

Confrom dnei. Dr. Preoteasa „Chirurgia refractivă sau corecția chirurgicală a viciilor de refracție este o latură a oftalmologiei care se ocupă cu îndepărtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact pentru persoanele care nu mai doresc să mai poarte aceste instrumente de vedere.”

Aceste vicii de refracție reprezintă defecte de vedere, în urma cărora focalizarea razelor de lumină nu mai este perfectă pe suprafața retinei.

Există mai multe tipuri de vicii de refracție, anume miopie, hipermetropie și astigmatism.

Miopia

Razele de lumină se focalizează în fața retinei. Se corectează cu lentilele de ochelari divergente. Persoanele cu miopie sunt dependente de ochelari pentru a putea vedea bine la depărtare.

Hipermetropia

Razele de lumină se focalizează în spatele retinei. Se corectează cu lentilele de ochelari convergente. Persoanele cu hipermetropie sunt dependente de ochelari pentru a putea vedea bine aproape.

Astigmatismul

Focalizarea razelor de lumină nu mai este într-un punct, este sub forma unei linii, iar astigmatismul poate să fie fie miopic (linia se produce în fața retinei), fie hipermetropic, (în spatele retinei), fie mixt (cu puncte în fața și spatele retinei).

Persoanele care suferă de aceste vicii de refracție și își doresc să fie independente de portul ochelarilor sau al lentilelor de contact pot apela la chirurgia refractivă.

În plus, ochelarii și lentilele de contact au anumite limitări, care pot fi depășite în mod eficient prin corecția chirurgicală.

Precauții de luat în considerare

Chirurgia refractivă nu este recomandată tuturor pacienților sau pentru toate structurile ochiului. Există anumite limitări ce contraindică acest tip de intervenție, de exemplu prezența afecțiunilor corneene.

De asemenea, pacienții trebuie să fie foarte bine triați, în funcție de mărimea defectului de vedere, deoarece există mai multe tehnici de chirurgie refractivă.

De exemplu, există chirurgia refractivă efectuată cu laser Excimer, ce se practică în special la persoanele tinere. Persoanele respective trebuie să aibă obligatoriu peste 18 ani.

Este nevoie ca defectul de vedere să fie stabil, adică să nu fie modificări de dioptrie în decursul unui an, un an și jumătate. Se practică până în jurul vârstei de 45 de ani, După această vârstă, există o altă tehnică de chirurgie.

O altă tehnică este cea a implanturilor phakice. Acestea sunt realizate dintr-un material special, ce se introduce în interiorul ochiului, cel mai frecvent între iris și cristalin.

Acesta menține acomodarea generată de cristalinul natural, pacientul putând să vadă foarte bine și de la distanță și la aproape.

Este de remarcat faptul ca evoluția tehnicilor în implantologia oculară a fost remarcabilă în ultimii ani, în prezent existând foarte multe soluții pentru corectarea viciilor de refracție.

Riscuri în chirurgia refractivă

Riscurile în general sunt destul de rare și diferă la fiecare tip de tehnică în parte.

Unul dintre aceste riscuri este dat de laserul Excimer, care poate elimina prea mult țesut cornean și astfel pot apărea modificări ale suprafeței corneei.

Ulterior operației există riscul infecțiilor oculare, ce pot duce la opacitatea corneei și la o vedere mai redusă.

Pacientul trebuie să evite pe cât posibil să își ducă mâinile la ochi, pentru a nu transmite microbi pe suprafața oculară.

Din punct de vedere statistic, chirurgia refractivă este una din operațiile cele mai sigure, din oftalmologie, care se fac la nivelul organismului și care au complicații reduse.

Cele mai multe din complicații pot să fie prevenite printr-o instruire a pacientului legată de îngrijirea de care trebuie să țină cont.

Ce pregătiri sunt necesare înainte de operație?

Una din recomandările pe care dna. Dr. Preoteasa le oferă pacienților, în special doamnelor, este ca, înainte de operație, să nu folosească machiaj sau creme în jurul ochilor. Acest lucru ar îngreuna actul chirurgical și vindecarea.

Operația se efectuează în mediu steril, cu anestezie topică, iar pentru ca pacientul să nu fie stresat în timpul operației, se poate apela și la un sedativ ușor.

Rata de succes a chirurgiei refractive

În opinia dnei. Dr. Preoteasa, succesul acestei intervenții este foarte mare. Peste 90-95% din pacienți pot să ajungă la o refracție zero sau cât mai apropiată de zero.

Există posibilitatea să se efectueze și intervenții de îmbunătățire, în cazul în care viciile de refracție sunt prea mari.

Adică, dacă dioptria nu este zero sau dioptria nu este aceea pe care medicul a stabilit-o înainte de operație, atunci se poate face o intervenție cu o îmbunătățire a statusului refractiv al ochiului respectiv.

Există foarte mulți pacienți care visează să și facă o operație, dar cărora le este foarte teamă.

Pentru mulți, operația pe ochi este foarte riscantă, însă medicul este instruit astfel încât totul să decurgă cum trebuie, iar pacientul să fie mulțumit.

Un mesaj pentru pacienți

Dna. Dr. Dana Preoteasa îndeamnă lumea să aibă mai mult curaj, pentru că tehnologia actuală este foarte dezvoltată, iar riscurile sunt extrem de mici și pot fi corectate și prevenite printr-o îngrijire corespunzătoare postoperatorie.

Dacă vrei să citești mai multe articole din lumea oftalmologiei, te așteptăm pe blogul nostru

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Ochiul uscat – deșert pentru ochii noștri

Cauze și tratament pentru ochiul uscatDna. Dr. Oana Chiscoci, medic oftalmolog, ne va prezenta cele mai importante cauze și tratament pentru ochiul uscat. Pe Dna. Dr. Oana Chiscoci o puteți găsi la Clinica Profilaxis din Timișoara. De asemenea, puteți găsi aici întreg...

Vrei să scapi de ochelari?

Cum corectăm dioptriile?V-ați întrebat vreodată cum corectăm dioptriile? Una dintre metode este prin chirurgia refractivă laser. Dl. Dr. Dorin Nicula, medic primar oftalmolog, ne va oferi mai multe detalii. Pe dl. Dr. Dorin Nicula îl puteți găsi la Clinica Oculens,...

Blefarita – cauze, simptome și tratament

Ce este blefarita?Ce este blefarita și cum ne afectează vederea? Dna. Dr. Tatiana Tănase, medic oftalmolog, ne prezintă această disfuncție oculară. Mai jos puteți vizualiza întreg interviul, după cum v-am obișnuit, iar pentru a programa un consult oftalmologic, puteți...

Cataracta – tratament și recuperare

Cum se tratează cataracta?Dna. Dr. Raluca Iancu, medic primar oftalmolog, ne descrie cum se tratează cataracta și cât durează recuperarea. Dr. Iancu activează în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, având o experiență vastă în tratarea de glaucom și...

Chirurgia refractivă – beneficii, riscuri și precauții

Beneficii și riscuri în chirurgia refractivăCare sunt posibilele beneficii și riscuri în chirurgia refractivă? Află de la dna. Dr. Dana Preoteasa, medic primar oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Onioptic. Poți găsi aici interviul integral, în care se prezintă mai...

Cum știi că ochii sunt obosiți?

De ce ne obosesc ochii?Dna. Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, ne explică de ce ne obosesc ochii și cum putem preveni sau trata această stare de disconfort. Alina Gheorghe este reprezentantul României la European Board of Ophthalmology, face parte din echipa de...

Cauzele și tratamentul șalazionului

Cauzele și tratamentul șalazionuluiCare sunt cauzele și tratamentul șalazionului? Vine în ajutorul nostru și ne oferă un răspuns dna. Dr. Victoria Damian, medic specialist oftalmolog. Desigur, puteți găsi interviul integral cu dna. Dr. Victoria Damian, aici.Ce este...

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...