De ce să spunem „NU” genelor false?

Genele false dăunează ochilor?

 

Te-ai întrebat vreodată dacă genele false dăunează ochilor? Află mai multe informații despre subiect, de la un medic oftalmolog!

Cui nu i-ar plăcea să aibă gene lungi și bogate fără niciun efort?

Genele false au fost inventate pentru prima dată în anul 1882 și de atunci au devenit un “must have” pentru orice femeie. Fie că sunt purtate numai la evenimente speciale sau de zi cu zi ele completează rutina de înfrumusețare a multor femei din ziua de azi.

 

Genele false vs. Extensiile de gene

 

Genele false sunt confecționate din materiale sintetice sau păr natural cu scopul de a accentua ochii persoanei care le poartă.  Ele sunt atașate la genele naturale prin mai multe metode: lipici temporar sau magneți.

Extensiile de gene reprezintă genele false care sunt lipite cu un lipici special și a căror aplicare se realizează de către specialiști în acest domeniu. Acestea se prind fir cu fir de genele naturale spre deosebire de genele false care se prind în mănunchi. Odată aplicate, ele rezistă în jur de două-patru săptămâni.

 

Rolul genelor în sănătatea ochilor

 

Genele joacă un rol primordial în protecția ochiului nostru; ele reduc curenții de aer de la nivelul ochiului, păzesc ochiul de pătrunderea în interiorul lui a corpilor străini, transpirației sau altor lichide din mediul exterior, filtrează razele de lumină.

Filmul lacrimal joacă un rol important în sănătatea suprafeței ocular iar atunci când prea mult aer ajunge la nivelul ochiului suprafața oculară se usucă și apar o serie de evenimente care conduc la disconfort ocular și alte patologii legate de suprafața oculară.

Aplicare gene false

Riscurile la care ne expunem atunci când purtăm gene false sau extensii de gene

 

Dacă te gândești să porți gene false sau extensii de gene este foarte important să te informezi în legătură cu riscurile la care te expui. Mai jos sunt enumerate cele mai frecvente complicații care apar ca urmare a genelor false/ extensiilor de gene:

 

Infecții oculare

 

Infecții oculare pot apărea ca urmare a purtării genelor false sau ca urmare a igienei oculare inadecvate. Numeroase bacterii se strâng la nivelul conglomeratelor de lipici de la baza genelor sau chiar la nivelul genelor. Acestea se manifestă prin apariția unor secreții de culoare galben-verzui, mâncărimii oculare și a ochiului lipit dimineața, când ne trezim.

Dacă apar oricare din simptomele precizate mai devreme este recomandat să vă prezentați la cel mai apropiat medic oftalmolog pentru a trata corect infecția produsă.

 

Reacții alergice

 

Multe femei prezintă reacții alergice la lipiciul utilizat pentru lipirea genelor false/extensiilor. Reacțiile alergice se pot datora substanțelor din lipici (multe dintre acestea conțin formaldehidă) sau chiar ca urmare a genelor false în sine. Ele se manifestă prin mâncărime oculară, senzație de usturime/arsură, înroșirea si inflamarea pleoapelor.

Este recomandat ca înainte de aplicarea genelor/ extensiilor să se efectueze testarea în prealabil a lipiciului utilizat pentru a evita apariția acestor simptome neplăcute.

 

Distrugerea sau pierderea genelor naturale

 

Din păcate purtarea excesivă a genelor false/ extensiilor poate determina pierderea temporară sau permanentă a genelor naturale. Îndepărtarea genelor false/ extensiilor poate avea ca rezultat ruperea folicului pilos conducând la imposibilitatea creșterii de noi fire.

 

Leziuni corneene

 

Dacă genele false/extensiile nu sunt montate corespunzător ele pot irita corneea. De asemenea se pot scurge conglomerate de lipici care și ele pot zgâria corneea. Dacă aceste evenimente se petrec în mod constant ele conduc la apariția unor eroziuni corneene manifestate prin durere puternică, senzație de corp străin, roșeață oculară, sensibilitate la lumină, vedere încețoșată și hiper-lăcrimare.

Dacă au apărut astfel de simptome este bine să contactați un oftalmolog pentru a trata corespunzător eroziunea corneană și a preveni apariția altor complicații.

 

Cum putem evita apariția problemelor de mai sus?

 

Cea mai eficientă modalitate de a evita apariția complicațiilor legate de genele false/ extensiile de gene este să evităm purtarea lor. Dacă totuși alegem să purtăm, iată câteva sfaturi care vă pot ajuta:

  • Limitarea cantității de lipici utilizată pentru fixarea lor,
  • Evitarea utilizării de accesorii pentru gene,
  • Utilizare tehnicilor speciale pentru îndepărtarea lor,
  • Evitarea utilizării de lipici cu formaldehidă,
  • Existența unor perioade de pauză în purtarea lor.

Articol elaborat de:

Dr. Ana Maria Marinescu, medic rezident oftalmolog

Dr. Ana-Maria Marinescu

-Medic Rezident Oftalmolog-

Hemoragia subconjunctivală

Pată roșie în ochi   Dacă ai avut vreodată o pată roșie în ochi, află acum ce reprezintă și...

Regulamentul concursului „Hylo – Adevărat sau Fals”

Regulamentul concursului AMD NOBEL PHARMACEUTICAL SRL „Hylo – Adevărat sau Fals”    ...

Epilarea definitivă cu laser, o revoluție în cosmetologie sau o cauză de afectare oculară?

Epilarea laser afectează vederea?   Află și tu, de la un medic oftalmolog, dacă epilarea...

Plângi în timp ce mănânci?

Sindromul lacrimilor de crocodil   Ai mai auzit până acum de sindromul lacrimilor de...

Înotul cu lentilele de contact și igiena acestora

Apa și lentilele de contact   Apa și lentilele de contact fac casă bună împreună? Află de la...

„M-a tras Curentul” – Între Mit și Realitate

M-a tras curentul la ochi   Ce să fac atunci când m-a tras curentul la ochi? Oare este...

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...