„M-a tras Curentul” – Între Mit și Realitate

M-a tras curentul la ochi

 

Ce să fac atunci când m-a tras curentul la ochi?

Oare este adevărată această vorbă din bătrâni? Află mai multe!

Din punct de vedere științific, curentul nu poate fi considerat responsabil de durerile noastre spontane sau care nu ar părea să aibă o cauză bine definită. Deși nu este considerat un factor principal, poate avea o influență asupra stării noastre de sănătate, atunci când suntem expuși constant.

Altfel spus, indiferent de starea de disconfort pe care o simțim, cauza nu este niciodată ”curentul”, ci o afecțiune ce necesită investigații suplimentare, pentru a fi diagnosticată.

 

Curentul – un dușman invizibil

 

Curentul apare atunci atunci când există un flux de aer într-un spațiu închis. Acest flux de aer poate fi cauzat de factori precum ferestrele deschise, aerul condiționat sau ventilatoarele. Curentul de aer apare și în medii cu o izolație deficitară sau cu etanșare inadecvată în jurul ferestrelor și ușilor.

Deși curentul de aer în sine este puțin probabil să provoace daune serioase ochilor, expunerea persistentă poate agrava afecțiunile deja existente, precum sindromul de ochi uscat și poate contribui la disconfortul ocular cronic. În cazuri extreme, curentul de aer poate crește și riscul de infecții oculare și poate agrava simptomele anumitor afecțiuni oculare, cum ar fi alergiile sau conjunctivita.

Cum? Prin evaporarea prea rapidă a filmului lacrimal, ceea ce face suprafața oculară vulnerabilă în fața mediului înconjurător.

 

M-a tras curentul

 

Curentul și Sindromul de Ochi uscat

 

Expunerea prelungită la vânt sau aer condiționat poate agrava simptomele sindromului de ochi uscat:

  1. Uscăciune și Iritație, Vedere încețoșată: Curentul de aer poate determina ochii să devină uscați și iritați din cauza fluxului constant de aer, care poate perturba filmul lacrimal și poate cauza disconfort.
  2. Lacrimare Excesivă: Paradoxal, curentul de aer poate declanșa lacrimare excesivă, deoarece ochii încearcă să compenseze uscăciunea prin producerea mai multor lacrimi.
  3. Roșeață și Inflamație: Expunerea prelungită la curent de aer poate duce la roșeață și inflamație a conjunctivei din cauza iritației cauzate de particulele din aer și de reducerea umidității. De asemenea, bacteriile și alergenii pot fi transportați foarte ușor prin intermediul aerului, crescând astfel riscul de conjunctivite sau alergii.

 

Prevenirea și Managementul

 

Câteva măsuri pe care le putem lua pentru a evita stările de disconfort ocular sunt:

  1. Evitați expunerea prelungită la vânt sau aer condiționat.
  2. Utilizați Protecție Oculară: Atunci când sunteți expus la condiții de vânt, purtați ochelari de vedere sau ochelari de soare pentru a preveni pătrunderea de corpi străini în ochi.
  3. Mențineți-vă Hidratarea: Mențineți nivelurile adecvate de hidratare pentru a sprijini producția de lacrimi și pentru a preveni uscăciunea ochilor.
  4. Utilizați Lacrimi Artificiale: Luați în considerare utilizarea picăturilor de ochi lubrifiante pentru a atenua uscăciunea și disconfortul. Optează pentru lacrimi fără conservanți și pentru cele care au în compoziția lor acid hialuronic cu greutate moleculară mare, pentru că acesta ajută la menținerea hidratării suprafeței oculare.
  5. Examinări Oculare Regulate: Examinările oculare regulate pot ajuta la detectarea și abordarea afecțiunilor oculare ce pot fi accentuate de expunerea la vânt sau aer condiționat, cum ar fi sindromul de ochi uscat sau conjunctivita alergică.

Este important să reținem că, în cazul în care stările de disconfort nu dispar după câteva zile, ar fi indicat să apelăm la ajutorul unui medic oftalmolog, pentru a preveni o afecțiune mai serioasă.

 

Epilarea definitivă cu laser, o revoluție în cosmetologie sau o cauză de afectare oculară?

Epilarea laser afectează vederea?   Află și tu, de la un medic oftalmolog, dacă epilarea...

Plângi în timp ce mănânci?

Sindromul lacrimilor de crocodil   Ai mai auzit până acum de sindromul lacrimilor de...

Înotul cu lentilele de contact și igiena acestora

Apa și lentilele de contact   Apa și lentilele de contact fac casă bună împreună? Află de la...

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...