Cauzele și tratamentul șalazionului

Cauzele și tratamentul șalazionului

Care sunt cauzele și tratamentul șalazionului? Vine în ajutorul nostru și ne oferă un răspuns dna. Dr. Victoria Damian, medic specialist oftalmolog.

Desigur, puteți găsi interviul integral cu dna. Dr. Victoria Damian, aici.

Ce este șalazionul și de ce apare acesta?

Șalazionul este o inflamație cronică a glandelor care fac parte din structura pleoapei. Rolul glandelor este de a produce o anumită secreție ce intră în compoziția lacrimii, pentru a o proteja, iar la un moment dat, la nivelul acestor glande apare o disfuncție și această secreție nu mai este eliberată.

Ca urmare a acestei disfuncții, la nivelul ochiului poate apărea o formațiune rotundă, ușor palpabilă, sub forma unui bob de mazăre, care poate fi dureroasă sau nu.

Această afecțiune poate dura între două și trei săptămâni.

Deseori această disfuncție este asociată cu dereglări metabolice, cu prezența diabetului zaharat sau a conjunctivitelor netratate.

Mai poate apărea și în asociere cu blefarita. Poate apărea și la persoanele care ar trebui să poarte ochelari, dar nu poartă.

Se poate preveni apariția șalazionului?

Conform dnei. Dr. Victoria Damian, șalazionul se poate preveni printr-o igienă corectă a mâinilor și a pleoapelor, dar și prin hidratarea frecventă a suprafeței corneene.

Șalazionul se poate vindeca singur?

Uneori se poate vindeca singur, dar de cele mai multe ori este indicat tratamentul cu picături cu substanțe anti-inflamatorii și anti-microbiene.

În plus, se pot aplica comprese sau măști calde, pentru a favoriza secreția surplusului din glande și deblocarea acestora.

Pacientul trebuie să meargă neapărat la oftalmolog sau se poate trata singur?

Dna. Dr. Victoria Damian recomandă pacienților să meargă la un medic oftalmolog, pentru că doar o simplă căutare pe Google nu poate vindeca în mod eficient șalazionul.

În ce constă intervenția chirurgicală în tratarea șalazionului?

Intervenția chirurgicală constă într-o procedură minim invazivă, ce poate fi efectuată și în ambulatoriul de specialitate.

Se realizează o mică incizie la nivelul formațiunii și se drenează conținutul acesteia.

Nu necesită internare, decât dacă pe parcursul acesteia apar complicații. Intervenția are loc sub anestezie locală.

Recuperarea este relativ rapidă, la câteva zile după intervenție, pacientul este considerat vindecat.

După tratare, șalazionul poate să apară în aceeași zonă?

Este important să înțelegem faptul că la nivelul ochiului există câteva milioane de glande care fac parte din partea internă a pleoapei, oricare din ele putând fi afectate.

Cu alte cuvinte, poate să reapară în aceeași zonă, dar afectând alte glande. De aceea, se recomandă ca pacientul să mențină în permanență o igienă riguroasă a mâinilor și a pleoapelor.

Dacă vrei să citești mai multe articole din lumea oftalmologiei, te așteptăm pe blogul nostru!

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Ochiul uscat – deșert pentru ochii noștri

Cauze și tratament pentru ochiul uscatDna. Dr. Oana Chiscoci, medic oftalmolog, ne va prezenta cele mai importante cauze și tratament pentru ochiul uscat. Pe Dna. Dr. Oana Chiscoci o puteți găsi la Clinica Profilaxis din Timișoara. De asemenea, puteți găsi aici întreg...

Vrei să scapi de ochelari?

Cum corectăm dioptriile?V-ați întrebat vreodată cum corectăm dioptriile? Una dintre metode este prin chirurgia refractivă laser. Dl. Dr. Dorin Nicula, medic primar oftalmolog, ne va oferi mai multe detalii. Pe dl. Dr. Dorin Nicula îl puteți găsi la Clinica Oculens,...

Blefarita – cauze, simptome și tratament

Ce este blefarita?Ce este blefarita și cum ne afectează vederea? Dna. Dr. Tatiana Tănase, medic oftalmolog, ne prezintă această disfuncție oculară. Mai jos puteți vizualiza întreg interviul, după cum v-am obișnuit, iar pentru a programa un consult oftalmologic, puteți...

Cataracta – tratament și recuperare

Cum se tratează cataracta?Dna. Dr. Raluca Iancu, medic primar oftalmolog, ne descrie cum se tratează cataracta și cât durează recuperarea. Dr. Iancu activează în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, având o experiență vastă în tratarea de glaucom și...

Chirurgia refractivă – beneficii, riscuri și precauții

Beneficii și riscuri în chirurgia refractivăCare sunt posibilele beneficii și riscuri în chirurgia refractivă? Află de la dna. Dr. Dana Preoteasa, medic primar oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Onioptic. Poți găsi aici interviul integral, în care se prezintă mai...

Cum știi că ochii sunt obosiți?

De ce ne obosesc ochii?Dna. Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, ne explică de ce ne obosesc ochii și cum putem preveni sau trata această stare de disconfort. Alina Gheorghe este reprezentantul României la European Board of Ophthalmology, face parte din echipa de...

Cauzele și tratamentul șalazionului

Cauzele și tratamentul șalazionuluiCare sunt cauzele și tratamentul șalazionului? Vine în ajutorul nostru și ne oferă un răspuns dna. Dr. Victoria Damian, medic specialist oftalmolog. Desigur, puteți găsi interviul integral cu dna. Dr. Victoria Damian, aici.Ce este...

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...