Cauzele și tratamentul șalazionului
Care sunt cauzele și tratamentul șalazionului? Vine în ajutorul nostru și ne oferă un răspuns dna. Dr. Victoria Damian, medic specialist oftalmolog.
Desigur, puteți găsi interviul integral cu dna. Dr. Victoria Damian, aici.
Ce este șalazionul și de ce apare acesta?
Șalazionul este o inflamație cronică a glandelor care fac parte din structura pleoapei. Rolul glandelor este de a produce o anumită secreție ce intră în compoziția lacrimii, pentru a o proteja, iar la un moment dat, la nivelul acestor glande apare o disfuncție și această secreție nu mai este eliberată.
Ca urmare a acestei disfuncții, la nivelul ochiului poate apărea o formațiune rotundă, ușor palpabilă, sub forma unui bob de mazăre, care poate fi dureroasă sau nu.
Această afecțiune poate dura între două și trei săptămâni.
Deseori această disfuncție este asociată cu dereglări metabolice, cu prezența diabetului zaharat sau a conjunctivitelor netratate.
Mai poate apărea și în asociere cu blefarita. Poate apărea și la persoanele care ar trebui să poarte ochelari, dar nu poartă.
Se poate preveni apariția șalazionului?
Conform dnei. Dr. Victoria Damian, șalazionul se poate preveni printr-o igienă corectă a mâinilor și a pleoapelor, dar și prin hidratarea frecventă a suprafeței corneene.
Șalazionul se poate vindeca singur?
Uneori se poate vindeca singur, dar de cele mai multe ori este indicat tratamentul cu picături cu substanțe anti-inflamatorii și anti-microbiene.
În plus, se pot aplica comprese sau măști calde, pentru a favoriza secreția surplusului din glande și deblocarea acestora.
Pacientul trebuie să meargă neapărat la oftalmolog sau se poate trata singur?
Dna. Dr. Victoria Damian recomandă pacienților să meargă la un medic oftalmolog, pentru că doar o simplă căutare pe Google nu poate vindeca în mod eficient șalazionul.
În ce constă intervenția chirurgicală în tratarea șalazionului?
Intervenția chirurgicală constă într-o procedură minim invazivă, ce poate fi efectuată și în ambulatoriul de specialitate.
Se realizează o mică incizie la nivelul formațiunii și se drenează conținutul acesteia.
Nu necesită internare, decât dacă pe parcursul acesteia apar complicații. Intervenția are loc sub anestezie locală.
Recuperarea este relativ rapidă, la câteva zile după intervenție, pacientul este considerat vindecat.
După tratare, șalazionul poate să apară în aceeași zonă?
Este important să înțelegem faptul că la nivelul ochiului există câteva milioane de glande care fac parte din partea internă a pleoapei, oricare din ele putând fi afectate.
Cu alte cuvinte, poate să reapară în aceeași zonă, dar afectând alte glande. De aceea, se recomandă ca pacientul să mențină în permanență o igienă riguroasă a mâinilor și a pleoapelor.
Dacă vrei să citești mai multe articole din lumea oftalmologiei, te așteptăm pe blogul nostru!