Arta de a clipi

ARTA DE A CLIPI

Clipitul este esențial pentru vederea optimă.

Rolul clipitului pentru o vedere optimă

Deși poate părea un gest banal, clipitul este o parte importantă a rutinei de îngrijire a ochilor. Cu toții clipim, dar de ce facem asta și de ce aduce acest mic gest beneficii vederii?

Majoritatea persoanelor nu consideră clipitul o parte semnificativă a unei îngrijiri optime a ochilor. Cu toate acestea, lipsa acestuia poate crește riscul apariției infecțiilor oculare, a senzației de disconfort sau de ochi uscați.

Printre cele mai importante beneficii ale clipitului se află:

  • curățarea suprafeței oculare de orice particule și imperfecțiuni;
  • umezirea suprafeței, prin producerea de lacrimi.
  • aduce ochiului aportul necesar de oxigen și substanțe nutritive, menținându-l sănătos și oferindu-i o senzație de confort.

Un adult clipește, în medie, de 10-20 de ori într-un minut, fiecare clipire durând doar o zecime de secundă. Cine s-ar fi gândit că acea zecime de secundă ar putea contribui atât la sănătatea ochilor noștri?

Beneficiile clipitului își fac simțită prezența în special în rândul oamenilor care petrec o perioadă lungă de timp în fața unui ecran.

Atunci când ne concentrăm asupra calculatorului sau telefonului, rata clipitului tinde să scadă, adică ochii noștri nu mai primesc nutrienții necesari unei funcționări eficiente. Din acest motiv, clipitul este esențial pentru vederea optimă.

Despre clipit și lacrimi

Genele și sprâncenele joacă, de asemenea, un rol semnificativ în protejarea suprafeței oculare.

Deși uneori praful își găsește o cale către ochii noștri, vine în ajutor clipitul. Acesta este considerat ultimul pilon în apărarea ochilor împotriva intemperiilor din mediul înconjurător.

Pleoapele au și ele un rol important în îngrijirea ochilor pe lângă cel de protecție și menținere a unei atmosfere întunecate, propice somnului.

Atunci când clipim, pleoapele împing praful și eventualele reziduuri către canalele lacrimale din colțurile ochilor.

Cât despre lacrimi, acestea sunt alcătuite din uleiuri, apă și mucus, partea uleioasă fiind primul strat care face contact cu mediul înconjurător. Acesta previne evaporarea apei de pe suprafața ochiului.

Al doilea strat este cel apos, care are rol în hidratarea suprafeței oculare și în transportul substanțelor nutritive către aceasta.

Cel din urmă strat este cel de mucus, care are rol în aderarea lacrimii pe suprafața oculară.

Stratul de lacrimi îmbunătățește acuitatea vizuală și calitatea imaginii care ajunge la retină, dar previne și apariția infecțiilor, deoarece conține enzime antibacteriene. Pentru mai multe informații utile, poți citi articolul nostru „4 curiozități despre lacrimi”, aici

Învață să clipești!

Pentru ca ochii să nu resimtă o stare de disconfort la finalul zilei, ar trebui să facem un efort de a clipi la fiecare 10-15 secunde.

Alături de acest efort, am putea să urmăm un program de exerciții de clipit. Un astfel de program presupune alocarea câtorva minute din timpul zilei, respectiv cinci sesiuni de un minut, pentru a clipi. Ar trebui să clipim de 10 ori, uitându-ne în anumite direcții (sus, jos, la stânga, la dreapta, central).

Un alt exercițiu este acela de a ne închide ochii rapid și să îi strângem, alături de mușchii faciali, timp de trei-cinci secunde. Apoi ne deschidem ochii încet și ne relaxăm mușchii. Menținem ochii deschiși timp de trei-cinci secunde și repetăm procesul de cinci până la zece ori.

Dacă vrei să știi mai multe despre exercițiile oculare, poți găsi câteva tips-uri în articolul „Bodybuilding pentru ochi”, partea I și partea II.

Iar dacă la finalul zilei îți simți ochii obosiți și uscați, pe lângă exercițiile de vedere, îți recomandăm și picăturile oftalmice Hylo Comod!

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea III/V)

În partea a treia a articolului aflăm de la doamna dr. Daniela Cioplean cum se manifestă bolile oftalmologice la copii și la ce trebuie să fie atenți părinții.  Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.Î: CE SE RECOMANDĂ ÎN ACEST CAZ?  BOLILE...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea II/V)

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea II/V)În partea a doua din interviul cu Dna. Dr. Daniela Cioplean vom afla dacă bolile oftalmologice se pot moșteni de la părinți la copii.  Îți lăsăm aici link unde poți găsi interviul în întregime.Î: CE SE...

Acidul hialuronic și ochiul uscat

Acidul hialuronic și ochiul uscatAflă beneficiile acidului hialuronic în tratarea ochiului uscat!  Sindromul de ochi uscat poate avea efecte foarte neplăcute asupra vederii, generând o stare de disconfort accentuat la nivelul ochilor, precum și o scădere a...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea I/V)

NICIODATĂ PREA MIC PENTRU UN CONSULT OFTALMOLOGIC (I/IV)Află despre necesitatea unui control oftalmologic timpuriu, de la medicul primar oftalmolog Daniela Cioplean.Î: Cine sunt?R: Sunt medic oftalmo-pediatru. Oftalmo-pediatria este o noțiune care a pătruns relativ...

Totul despre lacrimile artificiale cu acid hialuronic cu greutate moleculară mare

Totul despre lacrimile artificiale cu acid hialuronic cu greutate moleculară mareBeneficiile acidului hialuronic la nivelul pielii sunt larg cunoscute, însă este mai puțin știut faptul că acesta are efecte deosebit de favorabile și pentru ochi. Atunci când folosești...

Ce e bine să știi despre lacrimile artificiale pentru ochiul umflat și roșu

Ce e bine să știi despre lacrimile artificiale pentru ochiul umflat și roșuRoșeața oculară și umflătura pielii din zona ochiului denotă prezența unui proces inflamatoriu. Indiferent de cauzele care stau la baza apariției acestuia, lacrimile artificiale îți pot fi de...

Arta de a clipi

ARTA DE A CLIPIClipitul este esențial pentru vederea optimă.Rolul clipitului pentru o vedere optimăDeși poate părea un gest banal, clipitul este o parte importantă a rutinei de îngrijire a ochilor. Cu toții clipim, dar de ce facem asta și de ce aduce acest mic gest...

Cri-cri-cri, toamnă gri, iar ai adus alergii!

Cri-cri-cri, toamnă gri, iar ai adus alergii! Toamna este sezonul alergiilor. Odată cu venirea toamnei, în viețile noastre își fac loc nu numai puloverele călduroase și latte-urile cu aromă de dovleac, cât și bine cunoscutele alergii. Deși anotimpul consacrat...

7 tulburări de vedere care necesită consult oftalmologic

Majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat în viață cu tulburări de vedere. Din fericire, în multe situații nu este ceva grav și un tratament aplicat la timp, chiar la birou sau acasă, poate rezolva problema tulburării de vedere. Însă, dacă problema nu...

Nisip în ochi

“Boala ochiului uscat” sau “Sindromul de ochi uscat” reprezintă o boală multifactorială a suprafeței oculare, caracterizată printr-o producție deficitară de lacrimi și/sau o evaporare excesivă a lacrimilor, care duce la pierderea homeostaziei filmului lacrimal. 8...