Ce înseamnă „nisipul în ochi”?

Senzație de nisip în ochi?

Și tu te confrunți uneori cu o senzație de nisip în ochi?

Află de ce apare aceasta și ce poți face pentru a o preveni sau ameliora.

Dr. David Ionuț Beuran ne oferă câteva sfaturi de avut în vedere atunci când ne confruntăm cu această senzație supărătoare.

Ce înseamnă „nisipul în ochi”?

Termenul de „nisip în ochi” reprezintă relatarea pacientului ce se prezintă la medicul oftalmolog pentru disconfort ocular.

Acesta este un simptom și mai putem întâlni: senzație de corp străin, arsuri, uscăciune, scăderea acuității vizuale. Apare în diverse patologii oculare, una dintre cele mai des întâlnite fiind sindromul de ochi uscat.

Afecțiunea debutează când suprafața oculară nu mai este protejată corespunzător de către filmul lacrimal.

Acesta poate suferi modificări cantitative (exemplu: secreție insuficientă a glandei lacrimale) sau modificări calitative (exemplu: alterări ale stratului lipidic în expunerea prelungită la conținut digital, disfuncții ale glandelor Meibomius).

Intensitatea simptomelor variază în funcție de etiologie și severitate, dar corelația nu este mereu direct proporțională.

Ce pot face pacienții pentru a scăpa de „nisipul din ochi”?

Pacienții ce prezintă acest simptom trebuie să-și facă o programare la medicul oftalmolog pentru a exclude alte afecțiuni.

În majoritatea cazurilor diagnosticul va fi cel de sindrom de ochi uscat, iar principala linie de tratament o reprezintă lacrimile artificiale. Acestea au ca scop refacerea filmului lacrimal, implicit protejarea suprafeței oculare.

Atunci când patologia este severă, contribuie la apariția afecțiunilor corneene (exemplu: keratită punctată superficială, eroziuni corneene, keratită filamentoasă etc.) și conjunctivale, iar lacrimile artificiale ajută la vindecarea lor.

După caz, schema de tratament poate fi complexă (exemplu: antibiotic în blefarita mixtă asociată cu disfuncția glandelor Meibomius, ciclosporină în sindromul Sjogren).

Lacrimile artificiale au diverse compoziții și astfel se pot alege în funcție de deficiența principală a filmului lacrimal.

 

nisip in ochi

Exemplificare caz

Vom prezenta cazul unei paciente în vârstă de 50 de ani diagnosticată cu artrită reumatoidă și sindrom Sjogren secundar, de 8 luni, ce se prezintă pentru disconfort ocular la ambii ochi.

La examenul biomicroscopic pol anterior se observă la ambii ochi: depozite filamentoase la nivelul suprafeței oculare, multiple leziuni punctiforme, albicioase, dispuse la nivelul corneei ce captează fluoresceină.

Examen fund de ochi, ambii ochi: fără modificări patologice. Se efectuează OCT maculă, ambii ochi: fără modificări patologice.

Se efectuează test Schirmer, ambii ochi: 1mm. Se stabilesc diagnosticele: ambii ochi: sindrom de ochi uscat sever, keratită punctată superficială. Se stabilește schema de tratament ce include alături de altele și lacrimi artificiale cu acid hialuronic cu greutate moleculară mare – 5 aplicări pe zi timp de două săptămâni.

Evoluția este una favorabilă, la două săptămâni pacienta relatând o îmbunătățire ușoară a simptomatologiei, iar la examenul biomicroscopic se observă diminuarea zonelor de keratită punctată superficială.

Se continuă tratamentul cu dexpantenol și lacrimi artificiale. Rezultatele sunt în curs de observație.

În concluzie, lacrimile artificiale ocupă un rol important în tratamentul sindromului de ochi uscat indiferent de severitatea afecțiunii.

1. Myron Yanoff, Jay S. Duker, Călin Petru Tătaru coordonatorul ediției în limba română – Tratat de Oftalmologie, ediția a cincea;
2. Kalla A. Gervasio, Travis J. Peck, Cherie A. Fathy, Meera D. Sivalingam, Mark A. Friedberg, Christopher J. Rapuano, Călin Petru Tătaru coordonatorul ediției în limba română – Wills Eye, Oftalmologie practică, ediția a 8-a;
3. Timothy L. Jackson – Moorfields Manual of Ophthalmology;
4. John F. Salmon – Kanski’s Clinical Ophthalmology, ninth edition.

Autor: Dr. David Ionuț Beuran
Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”

Dacă vrei să fii mereu la curent cu articole din lumea oftalmologiei, poți intra pe blogul nostru!

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Ochiul uscat – deșert pentru ochii noștri

Cauze și tratament pentru ochiul uscatDna. Dr. Oana Chiscoci, medic oftalmolog, ne va prezenta cele mai importante cauze și tratament pentru ochiul uscat. Pe Dna. Dr. Oana Chiscoci o puteți găsi la Clinica Profilaxis din Timișoara. De asemenea, puteți găsi aici întreg...

Vrei să scapi de ochelari?

Cum corectăm dioptriile?V-ați întrebat vreodată cum corectăm dioptriile? Una dintre metode este prin chirurgia refractivă laser. Dl. Dr. Dorin Nicula, medic primar oftalmolog, ne va oferi mai multe detalii. Pe dl. Dr. Dorin Nicula îl puteți găsi la Clinica Oculens,...

Blefarita – cauze, simptome și tratament

Ce este blefarita?Ce este blefarita și cum ne afectează vederea? Dna. Dr. Tatiana Tănase, medic oftalmolog, ne prezintă această disfuncție oculară. Mai jos puteți vizualiza întreg interviul, după cum v-am obișnuit, iar pentru a programa un consult oftalmologic, puteți...

Cataracta – tratament și recuperare

Cum se tratează cataracta?Dna. Dr. Raluca Iancu, medic primar oftalmolog, ne descrie cum se tratează cataracta și cât durează recuperarea. Dr. Iancu activează în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, având o experiență vastă în tratarea de glaucom și...

Chirurgia refractivă – beneficii, riscuri și precauții

Beneficii și riscuri în chirurgia refractivăCare sunt posibilele beneficii și riscuri în chirurgia refractivă? Află de la dna. Dr. Dana Preoteasa, medic primar oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Onioptic. Poți găsi aici interviul integral, în care se prezintă mai...

Cum știi că ochii sunt obosiți?

De ce ne obosesc ochii?Dna. Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, ne explică de ce ne obosesc ochii și cum putem preveni sau trata această stare de disconfort. Alina Gheorghe este reprezentantul României la European Board of Ophthalmology, face parte din echipa de...

Cauzele și tratamentul șalazionului

Cauzele și tratamentul șalazionuluiCare sunt cauzele și tratamentul șalazionului? Vine în ajutorul nostru și ne oferă un răspuns dna. Dr. Victoria Damian, medic specialist oftalmolog. Desigur, puteți găsi interviul integral cu dna. Dr. Victoria Damian, aici.Ce este...

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...