Senzația de corp străin sau “Nisip în ochi”

Am ceva în ochi!

Dacă și tu ți-ai spus vreodată ”Am ceva în ochi!”, cu toate că nu era nimic vizibil, află ce poate însemna de fapt această senzație.

Factori ce produc Senzație de Nisip în Ochi

 

Senzația de corp străin sau nisip în ochi apare tot mai frecvent în zilele noastre, în cazul pacienților tineri, activi și poate fi cauzată de mai mulți factori.

Unul dintre acești factori, care reprezintă o urgență oftalmologică ce trebuie tratată imediat, o reprezintă traumatismele oculare cu sau fără prezența corpilor străini la nivelul suprafeței oculare. De obicei simptomele în acest caz sunt zgomotoase: ochi roșu, dureros, lăcrimare abundentă cu sau fără modificări ale acuității vizuale.

Este foarte important ca pacienții  știe  în cazul în care au suferit un accident și suspectează prezența unui corp străin ocular, să nu încerce  îl îndepărteze ei singuri. Nu trebuie  se frece la ochi,  aplice comprese sau pansamente, nici un fel de picături sau unguent, ci  se prezinte de urgență la medicul oftalmolog pentru tratament de specialitate.

Un alt motiv pentru care  pacienții se prezintă acuzând senzație puternică de nisip în ochireprezintă eroziunile corneene care pot debuta spontan, dimineața la trezire sau pot fi cauzate de particule abrazive care deteriorează straturile de la suprafața corneei.

Și în acest caz, consultul oftalmologic reprezintă o prioritate deoarece medicul oftalmolog poate depista gradul de afectare a corneei și poate recomanda tratamentul corect.

Diferite inflamații ale corneei cu sau fără afectare a conjunctivei numite keratite, respectiv keratoconjunctivite, se manifestă cu senzație de nisip în ochi, putând fi cauzate de infecții virale sau bacteriene ale suprafeței oculare.

Nu în ultimul rând, sindromul de ochi uscat reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale senzației de nisip în ochi, îndeosebi la pacienții tineri, sănătoși, care desfășoară activități îndelungate în fața ecranelor (PC, telefon, tabletă etc).

Ce e de făcut?

Lacrimile sunt indispensabile pentru starea de sănătate a ochilor și pentru o vedere clară, având rol de umidificare și lubrifiere a suprafeței oculare, protejându-ne de particule străine sau chiar de microbi care ar putea cauza infecții.

Lacrimile au o compoziție chimică complexă (aminoacizi, grăsimi, minerale, zaharuri) și sunt secretate în permanență la un nivel de bază sau în cantitate mai mare ca răspuns la factori iritanți sau stimuli psihologici puternici (stres).

Orice modificare a unuia sau mai multor componente ale filmului lacrimal declanșează o serie de simptome pe care le reunim sub denumirea de sindrom de ochi uscat

Acesta poate avea la bază un deficit cantitativ al lacrimilor, glanda lacrimală producând o cantitate prea mică de lacrimi, fie lacrimile sunt produse în cantitate suficientăînsă ele se evaporă mult prea repede de pe suprafața ochiului.

Pentru ameliorarea disconfortului  se recomandă soluții sau emulsii care încearcă să reproducă compoziția lacrimilor produse în mod natural de ochi.

Ele reprezintă cea mai veche și cea mai răspândită modalitate de tratament pentru ochi uscați, sunt bine tolerate, ușor de administrat, lipsite de reacții adverse și pot fi utilizate la nevoie pentru a suplini filmul lacrimal deficitar.

Exemplu de pacient

De exemplu, în cazul unui tânăr de 27 de ani, care lucrează în fața monitorului timp de 10 ore în fiecare zi și care se prezintă la consult acuzând senzație de nisip în ochi, vedere încețoșată în a doua parte a zilei, asociate uneori cu înroșirea ochilor, ne putem gândi la un sindrom de ochi uscat prin evaporarea excesivă a filmului lacrimal.

Acest fenomen este cauzat de faptul , privind cu atenție monitorul pe perioadă îndelungată, frecvența clipitului scade și în timp apare uscăciunea suprafeței oculare. 

Recomandările specialistului constau în:

hidratare suficientă pe parcursul zilei (minim 2 -2.5 litri de lichid pe zi),

– pauze la fiecare 45 min de lucru în față monitorului,

– ochelari de protecție pentru lumina albastră,

– administrarea de lacrimi artificiale fără conservanți, cu greutate moleculară mare, pentru a menține gradul de hidratare optim al suprafeței oculare.

Raluca Moisescu

Articol realizat de:

-Dr. Raluca Moisescu-

Medic primar oftalmolog

Clinica AmaOptimex, București

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...

Cum ne demachiem?

Machiaj pentru ochi fericiți Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea...

Lăcrimarea excesivă

De ce apare lăcrimarea excesivă?De ce apare lăcrimarea excesivă? Află de la Dna. Dr. Amelia Popa,...