Senzația de corp străin sau “Nisip în ochi”

FACTORI CARE DUC LA SENZAȚIA DE CORP STRĂIN

Senzația de corp străin sau nisip în ochi apare tot mai frecvent în zilele noastre, în cazul pacienților tineri, activi și poate fi cauzată de mai mulți factori.

Unul dintre acești factori, care reprezintă o urgență oftalmologică ce trebuie tratată imediat, o reprezintă traumatismele oculare cu sau fără prezența corpilor străini la nivelul suprafeței oculare. De obicei simptomele în acest caz sunt zgomotoase: ochi roșu, dureros, lacrimare abundentă cu sau fără modificări ale acuității vizuale.

Este foarte important ca pacienții  știe  în cazul în care au suferit un accident și  suspectează prezența unui corp străin ocular, să nu încerce  îl îndepărteze ei singuri. Nu trebuie  se frece la ochi,  aplice comprese sau pansamente, nici un fel de picături sau unguent, ci  se prezinte de urgență la medicul oftalmolog pentru tratament de specialitate.

Un alt motiv pentru care  pacienții se prezintă acuzând senzație puternică de nisip în ochi o reprezintă eroziunile corneene care pot debuta spontan, dimineața la trezire sau pot fi cazuate de particule abrazive care deteriorează straturile de la suprafața corneei. Și în acest caz, consultul oftalmologic reprezintă o prioritate deoarece medicul oftalmolog poate depista gradul de afectare a corneei și poate recomanda tratamentul corect.

Diferite inflamații ale corneei cu sau fără afectare a conjunctivei numite keratite, respectiv keratoconjunctivite, se manifestă cu senzație de nisip în ochi, putând fi cauzate de infecții virale sau bacteriene ale suprafeței oculare.

Nu în ultimul rând, sindromul de ochi uscat reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale senzației de nisip în ochi, îndeosebi la pacienții tineri, sănătoși, care desfășoară activități îndelungate în fața ecranelor (PC, telefon, tabletă etc).

CE E DE FĂCUT?

Lacrimile sunt indispensabile pentru starea de sănătate a ochilor și pentru o vedere clară, având rol de umidificare și lubrifiere a suprafeței oculare, protejându-ne de particule străine sau chiar de microbi care ar putea cauza infecții. Lacrimile au o compoziție chimică complexă (aminoacizi, grăsimi, minerale, zaharuri) și sunt secretate în permanență la un nivel de bază sau în cantitate mai mare ca răspuns la factori iritanți sau stimuli psihologici puternici (stres).

Orice modificare a unuia sau mai multor componente ale filmului lacrimal declanșează o serie de simptome pe care le reunim sub denumirea de sindrom de ochi uscat. Acesta poate avea la bază un deficit cantitativ al lacrimilor, glanda lacrimală producând o cantitate prea mică de lacrimi, fie lacrimile sunt produse în cantitate suficientăînsă ele se evaporă mult prea repede de pe suprafața ochiului.

Pentru ameliorarea disconfortului  se recomandă soluții sau emulsii care încearcă să reproducă compoziția lacrimilor produse în mod natural de ochi.

Ele reprezintă cea mai veche și cea mai răspândită modalitate de tratament pentru ochi uscați, sunt bine tolerate, ușor de administrat, lipsite de reacții adverse și pot fi utilizate la nevoie pentru a suplini filmul lacrimal deficitar.

Exemplu de pacient

De exemplu, în cazul unui tânăr de 27 de ani, care lucrează în fața monitorului timp de 10 ore în fiecare zi și care se prezintă la consult acuzând senzație de nisip în ochi, vedere încețoșată în a doua parte a zilei, asociate uneori cu înroșirea ochilor, ne putem gândi la un sindrom de ochi uscat prin evaporarea excesivă a filmului lacrimal.

Acest fenomen este cauzat de faptul , privind cu atenție monitorul pe perioadă îndelungată, frecvența clipitului scade șși în timp apare uscăciunea suprafeței oculare. 

Recomandările specialistului constau în:

– hidratare suficientă pe parcursul zilei (minim 2 -2.5 litri de lichid pe zi)

– pauze la fiecare 45 min de lucru în față monitorului

– ochelari de protecție pentru lumina albastră

– administrarea de lacrimi artificiale fără conservanți, cu greutate moleculară mare, pentru a menține gradul de hidratare optim al suprafeței oculare.

Articol realizat de:

 

Dr. Raluca Moisescu

Medic primar oftalmolog

Clinica AmaOptimex Bucuresti

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Ochi roșu post lezional

Dacă ați suferit leziuni oculare, keratite virale sau conjuntivite virale, poate vreți să descoperiți și o soluție pentru aceste probleme.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Clipitul

Clipitul   Clipitul se definește ca un fenomen complex și coordonat de închidere și deschidere a pleoapelor care poate fi profund afectat de diverși stimuli interni sau externi. Clipitul poate să fie complet sau incomplet. Un clipit complet implică mișcarea...

Ce înseamnă „nisipul în ochi”?

Ce înseamnă „nisipul în ochi”?   Termenul de „nisip în ochi” reprezintă relatarea pacientului ce se prezintă la medicul oftalmolog pentru disconfort ocular. Acesta este un simptom și mai putem întâlni: senzație de corp străin, arsuri, uscăciune, scăderea...

Câtă apă bei pe zi?

Câtă apă bei pe zi? Tuturor ni s-a spus că trebuie să bem opt pahare de apă pe zi pentru a ne menține sănătoși și hidratați. Dar de unde vine acest sfat? Potrivit celor mai mulți experți, regula celor opt pahare este mai mult o linie directoare decât o regulă strictă...

4 lucruri pe care trebuie să le știi despre ochiul uscat

4 lucruri pe care trebuie să le știi despre ochiul uscat Toată lumea s-a confruntat la un moment dat cu ochii uscați. Poate că ați fost într-o cameră plină de fum sau ați petrecut prea mult timp uitându-vă la un ecran. Oricare ar fi cauza, ochii uscați pot fi...

A venit vara. Ai grijă de ochii tăi!

A venit vara. Ai grijă de ochii tăi! Pe cât ne dorim un bronz frumos, pe atât de sănătos este să avem grijă nu doar de pielea noastră, cât și de ochii noștri. Aceștia sunt unele dintre cele mai sensibile organe din corpul nostru și sunt, de asemenea, foarte...

Efectele adverse la purtarea lentilelor de contact

Efectele adverse la purtarea lentilelor de contact Majoritatea oamenilor se gândesc la lentilele de contact ca la o modalitate sigură și convenabilă de a-și îmbunătăți vederea. Și, în cea mai mare parte, au dreptate. Lentilele de contact sunt realizate dintr-un...

Pilulele contraceptive și apariția ochiului uscat

Pilulele contraceptive și apariția ochiului uscat Contraceptivele au fost întotdeauna un subiect controversat în rândul femeilor, mai ales că există o mulțime de mituri despre ele, cum ar fi acela că duc la creșterea în greutate, tulburări menstruale etc. Cu toate...

Îmi lăcrimează ochii. Am nevoie de lacrimi artificiale?

Îmi lăcrimează ochii. Am nevoie de lacrimi artificiale? Ați observat vreodată că vă lăcrimează ochii fără un motiv aparent? Este un fenomen comun și există câteva cauze posibile. De exemplu, dacă vă aflați în aer liber într-o zi cu vânt, vântul vă poate face ochii să...

Protejează-ți ochii de lumina soarelui

Protejează-ți ochii de lumina soarelui A purta ochelari de soare nu înseamnă doar a arăta bine, ci și a îți proteja ochii de razele UV dăunătoare ale soarelui. De fapt, ochelarii de soare pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea vederii și la ameliorarea oboselii...

Alergiile oculare și părul de animale

Alergiile oculare și părul de animale Multe persoane suferă de alergii la părul de animale, în special la blană sau pene. Aceste alergii sunt rezultatul expunerii la firul de păr sau la particule mici de piele de animale. Există multe tipuri diferite de păr de...