8 obiceiuri care afectează vederea

Există multe obiceiuri pe care ni le formăm, iar unele dintre ele ne pot afecta și vederea în timp. Pe unele le facem zi de zi și nu conștentizăm importanța de a nu le mai practica.

 1.     Fumatul

Dacă ești fumător, știi deja că acest viciu afectează multe părți ale corpului, printre care și vederea. Fumatul este legat de multe boli oculare, dintre care unele pot duce la pierderea vederii. Renunțarea la țigări, indiferent de vârstă, poate reduce șansele de a dezvolta una sau mai multe afecțiuni oculare grave, cum ar fi degenerescența maculară sau retinopatia diabetică.

 1.     Frecatul la ochi

S-ar putea să fii șocat să afli că pielea din jurul ochilor este de fapt foarte delicată. Frecarea la ochi poate rupe vasele mici de sânge și poate provoca un aspect umflat sau chiar cearcăne. Frecarea regulată a ochilor pe o perioadă îndelungată de timp ar putea duce la apariția keratoconusului, care provoacă subțierea corneei. Aceasta duce la o vedere mai slabă, care uneori nu poate fi corectată complet cu ochelari sau lentile de contact.

 1.     Dietă nesănătoasă

Fructele și legumele sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă, deoarece furnizează vitaminele, mineralele și acizii grași necesari care susțin sănătatea ochilor. O modalitate bună de a te asigura că obții o cantitate suficientă din acești nutrienți importanți este să le consumi la fiecare masă sau ca și gustări pe parcursul fiecărei zile.

 1.     Somn puțin

Atunci când dormi mai puțin decât cantitatea de somn recomandată, ochii tăi pot avea de suferit. Nu numai că se vor simți obosiți și eventual cu pungi sub ei, dar lipsa odihnei adecvate poate duce la scăderea vederii optime. De asemenea, se poate ajunge la sindromul de ochi uscat mai ușor. El provoacă disconfort atunci când citești ceva și nu este ideal atunci când lucrezi la proiecte care necesită o concentrare intensă.

 1.     Nu bei apă

Deshidratarea poate face ca tu să simți un disconfort la nivelul ochilor, pentru că se reduce cantitatea de lacrimi. O lipsă de hidratare adecvată (acei doi litri de care tot auzim) duce la sindromul de ochi uscat, care se simte prin roșeața sau inflamația ochiului, senzația de nisip în ochi sau corp străin sau pur și simplu mâncărime.

 

 

 1.     Nu porți ochelari de soare

Atunci când uiți să porți ochelari de soare, este ca și cum ai renunța la protecția unui scut. Te lași vulnerabil și îți expui ochii la raze UV, riscând să îmbătrânești prematur din cauza arsurilor solare pe suprafața oculară.

Așadar, asigură-te că ai grijă de ochii tăi și nu uita că razele UV pot să aibă un impact asupra ochilor chiar și în zilele mai înnorate.

 1.     Nu clipești

De câte ori nu ți s-a întâmplat să te concentrezi intens la un proiect și să uiți cum să clipești? Cel mai probabil nici nu ai realizat, însă acest lucru îți poate afecta vederea și trebuie să găsești o soluție care să te ajute.

 

 1.     Nu mergi regulat la un consult oftalmologic

Ochii tăi sunt o parte importantă a sănătății și bunăstării tale. Examenele oftalmologice de rutină pot detecta probleme de vedere, precum boli care nu prezintă semne de avertizare până când nu sunt ireversibile. Asigură-te că alertezi medicul cu privire la orice antecedente familiale pe care le ai pentru orice afecțiuni, astfel încât să știe dacă controalele regulate te vor ajuta să ții pasul cu ce ar putea urma.

Cheia spre o vedere bună este prevenția și îngrijirea adecvată, ceea ce înseamnă să îți faci timp în fiecare an (sau ori de câte ori este posibil) să mergi la un control.

 

P.S.: Pentru punctele 5, 6 și  7 poți folosi picături lubrifiante pentru ochi ce au în compoziție acid hialuronic cu greutate moleculară mare, ca efectul de lubrifiere să persiste pentru mai mult timp și să fie de durată. Datorită structurii chimice, el leagă și reține o cantitate uriașă de apă, de multe ori mai mare decât greutatea sa. Acest lucru îți va calma efectele precum:

 • Senzația de arsură
 • Mâncărime
 • Roșeață oculară
 • Senzație de nisip în ochi
 • Usturime

Dacă vrei să descoperi gama numărul 1 în Germania împotriva sindromului de ochi uscat, o găsești aici: www.hylo.ro

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea III/V)

În partea a treia a articolului aflăm de la doamna dr. Daniela Cioplean cum se manifestă bolile oftalmologice la copii și la ce trebuie să fie atenți părinții.  Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.Î: CE SE RECOMANDĂ ÎN ACEST CAZ?  BOLILE...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea II/V)

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea II/V)În partea a doua din interviul cu Dna. Dr. Daniela Cioplean vom afla dacă bolile oftalmologice se pot moșteni de la părinți la copii.  Îți lăsăm aici link unde poți găsi interviul în întregime.Î: CE SE...

Acidul hialuronic și ochiul uscat

Acidul hialuronic și ochiul uscatAflă beneficiile acidului hialuronic în tratarea ochiului uscat!  Sindromul de ochi uscat poate avea efecte foarte neplăcute asupra vederii, generând o stare de disconfort accentuat la nivelul ochilor, precum și o scădere a...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea I/V)

NICIODATĂ PREA MIC PENTRU UN CONSULT OFTALMOLOGIC (I/IV)Află despre necesitatea unui control oftalmologic timpuriu, de la medicul primar oftalmolog Daniela Cioplean.Î: Cine sunt?R: Sunt medic oftalmo-pediatru. Oftalmo-pediatria este o noțiune care a pătruns relativ...

Totul despre lacrimile artificiale cu acid hialuronic cu greutate moleculară mare

Totul despre lacrimile artificiale cu acid hialuronic cu greutate moleculară mareBeneficiile acidului hialuronic la nivelul pielii sunt larg cunoscute, însă este mai puțin știut faptul că acesta are efecte deosebit de favorabile și pentru ochi. Atunci când folosești...

Ce e bine să știi despre lacrimile artificiale pentru ochiul umflat și roșu

Ce e bine să știi despre lacrimile artificiale pentru ochiul umflat și roșuRoșeața oculară și umflătura pielii din zona ochiului denotă prezența unui proces inflamatoriu. Indiferent de cauzele care stau la baza apariției acestuia, lacrimile artificiale îți pot fi de...

Arta de a clipi

ARTA DE A CLIPIClipitul este esențial pentru vederea optimă.Rolul clipitului pentru o vedere optimăDeși poate părea un gest banal, clipitul este o parte importantă a rutinei de îngrijire a ochilor. Cu toții clipim, dar de ce facem asta și de ce aduce acest mic gest...

Cri-cri-cri, toamnă gri, iar ai adus alergii!

Cri-cri-cri, toamnă gri, iar ai adus alergii! Toamna este sezonul alergiilor. Odată cu venirea toamnei, în viețile noastre își fac loc nu numai puloverele călduroase și latte-urile cu aromă de dovleac, cât și bine cunoscutele alergii. Deși anotimpul consacrat...

7 tulburări de vedere care necesită consult oftalmologic

Majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat în viață cu tulburări de vedere. Din fericire, în multe situații nu este ceva grav și un tratament aplicat la timp, chiar la birou sau acasă, poate rezolva problema tulburării de vedere. Însă, dacă problema nu...

Nisip în ochi

“Boala ochiului uscat” sau “Sindromul de ochi uscat” reprezintă o boală multifactorială a suprafeței oculare, caracterizată printr-o producție deficitară de lacrimi și/sau o evaporare excesivă a lacrimilor, care duce la pierderea homeostaziei filmului lacrimal. 8...