8 obiceiuri care afectează vederea

Există multe obiceiuri pe care ni le formăm, iar unele dintre ele ne pot afecta și vederea în timp. Pe unele le facem zi de zi și nu conștentizăm importanța de a nu le mai practica.

 1.     Fumatul

Dacă ești fumător, știi deja că acest viciu afectează multe părți ale corpului, printre care și vederea. Fumatul este legat de multe boli oculare, dintre care unele pot duce la pierderea vederii. Renunțarea la țigări, indiferent de vârstă, poate reduce șansele de a dezvolta una sau mai multe afecțiuni oculare grave, cum ar fi degenerescența maculară sau retinopatia diabetică.

 1.     Frecatul la ochi

S-ar putea să fii șocat să afli că pielea din jurul ochilor este de fapt foarte delicată. Frecarea la ochi poate rupe vasele mici de sânge și poate provoca un aspect umflat sau chiar cearcăne. Frecarea regulată a ochilor pe o perioadă îndelungată de timp ar putea duce la apariția keratoconusului, care provoacă subțierea corneei. Aceasta duce la o vedere mai slabă, care uneori nu poate fi corectată complet cu ochelari sau lentile de contact.

 1.     Dietă nesănătoasă

Fructele și legumele sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă, deoarece furnizează vitaminele, mineralele și acizii grași necesari care susțin sănătatea ochilor. O modalitate bună de a te asigura că obții o cantitate suficientă din acești nutrienți importanți este să le consumi la fiecare masă sau ca și gustări pe parcursul fiecărei zile.

 1.     Somn puțin

Atunci când dormi mai puțin decât cantitatea de somn recomandată, ochii tăi pot avea de suferit. Nu numai că se vor simți obosiți și eventual cu pungi sub ei, dar lipsa odihnei adecvate poate duce la scăderea vederii optime. De asemenea, se poate ajunge la sindromul de ochi uscat mai ușor. El provoacă disconfort atunci când citești ceva și nu este ideal atunci când lucrezi la proiecte care necesită o concentrare intensă.

 1.     Nu bei apă

Deshidratarea poate face ca tu să simți un disconfort la nivelul ochilor, pentru că se reduce cantitatea de lacrimi. O lipsă de hidratare adecvată (acei doi litri de care tot auzim) duce la sindromul de ochi uscat, care se simte prin roșeața sau inflamația ochiului, senzația de nisip în ochi sau corp străin sau pur și simplu mâncărime.

 

 

 1.     Nu porți ochelari de soare

Atunci când uiți să porți ochelari de soare, este ca și cum ai renunța la protecția unui scut. Te lași vulnerabil și îți expui ochii la raze UV, riscând să îmbătrânești prematur din cauza arsurilor solare pe suprafața oculară.

Așadar, asigură-te că ai grijă de ochii tăi și nu uita că razele UV pot să aibă un impact asupra ochilor chiar și în zilele mai înnorate.

 1.     Nu clipești

De câte ori nu ți s-a întâmplat să te concentrezi intens la un proiect și să uiți cum să clipești? Cel mai probabil nici nu ai realizat, însă acest lucru îți poate afecta vederea și trebuie să găsești o soluție care să te ajute.

 

 1.     Nu mergi regulat la un consult oftalmologic

Ochii tăi sunt o parte importantă a sănătății și bunăstării tale. Examenele oftalmologice de rutină pot detecta probleme de vedere, precum boli care nu prezintă semne de avertizare până când nu sunt ireversibile. Asigură-te că alertezi medicul cu privire la orice antecedente familiale pe care le ai pentru orice afecțiuni, astfel încât să știe dacă controalele regulate te vor ajuta să ții pasul cu ce ar putea urma.

Cheia spre o vedere bună este prevenția și îngrijirea adecvată, ceea ce înseamnă să îți faci timp în fiecare an (sau ori de câte ori este posibil) să mergi la un control.

 

P.S.: Pentru punctele 5, 6 și  7 poți folosi picături lubrifiante pentru ochi ce au în compoziție acid hialuronic cu greutate moleculară mare, ca efectul de lubrifiere să persiste pentru mai mult timp și să fie de durată. Datorită structurii chimice, el leagă și reține o cantitate uriașă de apă, de multe ori mai mare decât greutatea sa. Acest lucru îți va calma efectele precum:

 • Senzația de arsură
 • Mâncărime
 • Roșeață oculară
 • Senzație de nisip în ochi
 • Usturime

Dacă vrei să descoperi gama numărul 1 în Germania împotriva sindromului de ochi uscat, o găsești aici: www.hylo.ro

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Ochiul uscat – deșert pentru ochii noștri

Cauze și tratament pentru ochiul uscatDna. Dr. Oana Chiscoci, medic oftalmolog, ne va prezenta cele mai importante cauze și tratament pentru ochiul uscat. Pe Dna. Dr. Oana Chiscoci o puteți găsi la Clinica Profilaxis din Timișoara. De asemenea, puteți găsi aici întreg...

Vrei să scapi de ochelari?

Cum corectăm dioptriile?V-ați întrebat vreodată cum corectăm dioptriile? Una dintre metode este prin chirurgia refractivă laser. Dl. Dr. Dorin Nicula, medic primar oftalmolog, ne va oferi mai multe detalii. Pe dl. Dr. Dorin Nicula îl puteți găsi la Clinica Oculens,...

Blefarita – cauze, simptome și tratament

Ce este blefarita?Ce este blefarita și cum ne afectează vederea? Dna. Dr. Tatiana Tănase, medic oftalmolog, ne prezintă această disfuncție oculară. Mai jos puteți vizualiza întreg interviul, după cum v-am obișnuit, iar pentru a programa un consult oftalmologic, puteți...

Cataracta – tratament și recuperare

Cum se tratează cataracta?Dna. Dr. Raluca Iancu, medic primar oftalmolog, ne descrie cum se tratează cataracta și cât durează recuperarea. Dr. Iancu activează în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, având o experiență vastă în tratarea de glaucom și...

Chirurgia refractivă – beneficii, riscuri și precauții

Beneficii și riscuri în chirurgia refractivăCare sunt posibilele beneficii și riscuri în chirurgia refractivă? Află de la dna. Dr. Dana Preoteasa, medic primar oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Onioptic. Poți găsi aici interviul integral, în care se prezintă mai...

Cum știi că ochii sunt obosiți?

De ce ne obosesc ochii?Dna. Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, ne explică de ce ne obosesc ochii și cum putem preveni sau trata această stare de disconfort. Alina Gheorghe este reprezentantul României la European Board of Ophthalmology, face parte din echipa de...

Cauzele și tratamentul șalazionului

Cauzele și tratamentul șalazionuluiCare sunt cauzele și tratamentul șalazionului? Vine în ajutorul nostru și ne oferă un răspuns dna. Dr. Victoria Damian, medic specialist oftalmolog. Desigur, puteți găsi interviul integral cu dna. Dr. Victoria Damian, aici.Ce este...

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...