Lentilele de contact – o problemă importantă

Purtarea corespunzătoare a lentilelor de contact

Află informații importante despre purtarea corespunzătoare a lentilelor de contact, chiar de la un medic oftalmolog!

O soluție practică

Vederea pentru fiecare dintre noi este importantă și căutăm adesea tot felul de metode prin care să o putem îmbunătăți.

Printre problemele care afectează vederea, și implicit, calitatea vieții, se numără și defectele de refracție – miopia, hipermetropia și astigmatismul.

Rezolvarea acestora este însă simplă și la îndemână – o variantă frecvent luată în calcul fiind lentilele de contact. Ele sunt preferate mai ales de către acele persoane care nu doresc să poarte ochelari de vedere, din varii motive (din rațiuni estetice, legate de profesie, dar nu numai).

Fiind în contact direct cu suprafața ochiului, este extrem de important ca lentilele să fie prescrise de o persoană instruită.

Cum să purtăm corect lentilele de contact?

Cooperarea pacientului este absolut necesară în orice act medical, dar cu atât mai mult când vine vorba de lentilele de contact.

Printre aspectele esențiale care trebuie aduse la cunoștință pacienților și care trebuie aplicate cu strictețe se numără: portul corect și igiena riguroasă a acestora.

Nu de puține ori ne întâlnim în practică cu situația în care pacienții nu știu cum se poartă corect lentilele de contact, sau uneori aceștia sunt de părere că odată puse, ele nu mai trebuie date jos, curățate sau înlocuite.

O altă situație frecvent întâlnită este cea în care pacienții își cumpără lentile de contact de pe internet, din surse cu proveniență îndoielnică, acestea nefiind adaptate ochiului lor.

Disconfort la nivelul ochilor?

Astfel de situații, precum cele descrise mai sus, pot duce la numeroase complicații cu afectarea vederii în grade variabile.

Una dintre cele mai ușoare complicații este reprezentată de eroziunile corneene, adică acele mici “răni” la nivel ocular, ce aduc adesea pacientul la medicul oftalmolog pentru senzația de disconfort/durere de diferite intensități și care pare că nu cedează în ciuda tuturor eforturilor pacientului.

Constatăm după o anamneză completă diferite greșeli în portul lentilelor de contact, iar după examinarea ochiului la biomicroscop ni se confirmă ceea ce deja suspectăm – existența rănilor oculare, cele ce sunt responsabile de întreagă simptomatologie.

În astfel de cazuri, am observat că lacrimile artificiale sunt de un real ajutor. O lubrifiere adecvată a suprafeței ochiului produce o îmbunătățire semnificativă.

Dacă suspendarea portului de lentile de contact până la vindecarea corneei este combinată și cu alte substanțe ce sprijină procesul de vindecare, cum ar fi dexpantenolul, pacienții observă cum se ameliorează rapid simptomatologia și problema lor e tratată în mod eficient.

Articol realizat de:

Dr. Răzvan-Geo Antemie

– Asistent Universitar –

Cluj-Napoca

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă?

Cum ținem sub control conjunctivita alergică?Conjunctivita alergică este o afecțiune oculară destul de des întâlnită în țara noastră, indiferent de categoria de vârstă sau gen. Aceasta se manifestă prin lăcrimare excesivă, prurit, senzație de corp străin în ochi și...

Importanța prevenirii afecțiunilor oftalmologice

Prevenția poate salva funcționalitateaAflă de la un medic oftalmolog cum prevenția poate salva funcționalitatea ochilor. Dr. Bogdan Cucu ne îndeamnă să mergem la un consult oftalmologic, indiferent de vârstă sau simptome. Poți afla mai multe despre experiența în...

Usturimea Oculară

De ce ne ustură ochii?Află în acest articol de ce ne ustură ochii, cele mai des întâlnite cauze care duc la această senzație de disconfort, dar și cum o putem ameliora.Ce este usturimea oculară?Senzația de usturime la nivelul ochilor este un simptom destul de...

Lentilele de contact – o problemă importantă

Purtarea corespunzătoare a lentilelor de contactAflă informații importante despre purtarea corespunzătoare a lentilelor de contact, chiar de la un medic oftalmolog!O soluție practicăVederea pentru fiecare dintre noi este importantă și căutăm adesea tot felul de metode...

Senzație de corp străin la nivelul ochiului?

Senzația de corp străin în ochiProbabil majoritatea oamenilor s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu senzația de corp străin în ochi. Dar ce reprezintă de fapt această senzație, când apare ea, pot exista complicații? Pentru a găsi un răspuns cât mai cuprinzător...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea V/V)

„Acordați atenție sporită ochilor copiilor voștri!” este îndemnul pe care dna. Dr. Daniela Cioplean îl transmite tuturor tinerilor părinți, pentru a putea depista din timp orice afecțiune oftalmologică și a o putea corecta în timp util. Dacă vrei să vizualizezi...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea IV/V)

În partea a patra a interviului, dna. dr. Daniela Cioplean subliniază importanța unui control oftalmologic timpuriu, pentru a putea preveni și trata eventualele afecțiuni ale copilului nostru. Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.Î: CE...