Cum ne demachiem?

O rutină de machiaj pentru ochi fericiți

 

Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea ochilor? Dna. Dr. Lorena Cioracsim, medic primar oftalmolog va împărtăși cu noi secretele dintr-o rutină de machiaj pentru ochi fericiți!

 

Sclipiri de sănătate

 

Frumuseţea naturală a ochilor poate fi accentuată prin realizarea unui machiaj de bună calitate, mai ales dacă acesta urmează câteva repere de bun simţ estetic. Ochii sunt cu atât mai mult puşi în evidenţă dacă sclipesc de sănătate, de aceea este important ca toate doamnele şi domnişoarele care folosesc machiaj la nivelul ochilor să cunoască câteva norme simple de igienă şi demachiere.

Recomand ca igienizarea şi pregătirea tenului să fie făcută de fiecare dată înainte de aplicarea machiajului.

Curăţarea tenului se va efectua cu apă şi un produs cu care se poate realiza spumă: şampon special pentru igienizarea tegumentelor perioculare / şampon de copii / săpun de copii/ gel de curăţare pentru faţă fără particule abrazive. Această etapă va fi urmată de aplicarea unei creme hidratante, iar apoi de bază pentru machiaj.

Toţi aceşti paşi permit aplicarea unui machiaj uniform, cât şi buna rezistenţă în timp a acestuia. Demachierea se va realiza în fiecare seară, chiar dacă nu au fost folosite produse de machiaj în acea zi.

În timpul zilei pe tegumente şi la baza genelor se acumulează invariabil praf şi impurităţi din mediul înconjurător, sebum şi produse de metabolism local.

 

Demachiere

Cum ne demachiem corect?

 

Personal, recomand pacientelor mele demachierea ochilor în 2 etape:

  • Uscată – folosind: serveţele umede de igienă oculară / serveţele demachiante / dischete demachiante îmbibate cu apă micelară sau demachiant bifazic de tipul ulei-în-apă, special pentru zona ochilor. Acesta din urmă are deopotrivă o acţiune eficientă, dar şi delicată în îndepărtarea oricăror impurităţi şi urme de machiaj.

 

  • Umedă – folosind apă şi un produs cu care se poate efectua spumă: şampon special pentru igienizarea tegumentelor perioculare / şampon de copii / săpun de copii / gel de curăţare pentru faţă fără particule abrazive.

Am şi o menţiune importantă pentru acestă etapă: spuma trebuie să cureţe foarte bine tegumentele perioculare si baza genelor. Pătrunderea acesteia în ochi nu este recomandată, din contră, este de evitat pentru că poate destabiliza filmul lacrimal.

Acest lucru se realizează ţinând pe tot parcursul igienizării ochii închişi ca în somn şi deschiderea lor în momentul în care tegumentele sunt complet uscate.

 

Machiajul și lentilele de contact

 

În atenţia purtătoarelor de lentile de contact: lentila vine întotdeauna prima – se aplică înainte de realizarea machiajului, dar după igienizarea tegumentelor şi se va îndepărta înainte de demachiere.

Pudra minerală, fardurile de pleoape pudră sau produsele cu particule mari / mici trebuie aplicate astfel încât să nu intre în ochi – pot provoca disconfort local de tipul senzaţiei de corp străin.

Totodată propun evitarea aplicării produselor de machiaj fix pe linia genelor, încât ar putea determina simptomatologii asociate cu blocarea glandelor care se deschid la acel nivel, secreţia acestora fiind foarte importantă pentru compoziţia filmului lacrimal.

 

Cum ne dăm seama de valabilitatea produselor de machiaj?

 

Produsele de machiaj trebuie înlocuite când acestea îşi schimbă textura, consistenţa, parfumul şi/sau culoarea, dacă devin lipicioase sau uscate. De asemenea, atunci când la nivelul ochilor apare roşeaţă, senzaţie de corp străin, uscăciune şi/sau mâncărime, produsele de machiaj trebuie înlocuite.

Aceeaşi măsură trebuie luată şi când la nivelul tegumentelor observăm aspect sau reacţii neobişnuite, cum ar fi roseată, edem palpebral, uscăciune şi/sau cruste. După o conjunctivită acută trebuie înlocuite toate produsele folosite anterior la nivelul ochilor, iar pensulele se spală şi se dezinfectează cu rigurozitate.

 

Din experiența medicului oftalmolog…

 

În ceea ce priveşte experienţa personală, îmi amintesc un caz în care o pacientă tânără, a venit la consultaţie cu numeroase produse de machiaj, în speranţa că vom identifica împreună cel care nu i se potriveşte.

Afirma că are în mod repetat senzaţie de nisip în ochi când se machiază. Răspunsul la acuzele ei a fost posibil în urma unui examen clinic atent.

În filmul lacrimal „pluteau” numeroase particule mai mari sau mai mici de produse de machiaj, a căror prezenţă ar trebui pe cât posibil evitată.

Pentru a-ți păstra suprafața oculară curată, asigură-te că urmezi sfaturile dnei. Dr. Lorena Cioracsim și la nevoie, puteți folosi și lacrimi artificiale pentru un plus de ajutor!

Epilarea definitivă cu laser, o revoluție în cosmetologie sau o cauză de afectare oculară?

Epilarea laser afectează vederea?   Află și tu, de la un medic oftalmolog, dacă epilarea...

Plângi în timp ce mănânci?

Sindromul lacrimilor de crocodil   Ai mai auzit până acum de sindromul lacrimilor de...

Înotul cu lentilele de contact și igiena acestora

Apa și lentilele de contact   Apa și lentilele de contact fac casă bună împreună? Află de la...

„M-a tras Curentul” – Între Mit și Realitate

M-a tras curentul la ochi   Ce să fac atunci când m-a tras curentul la ochi? Oare este...

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...