Senzația de nisip în ochi

laser

Senzația de nisip în ochi, foarte comună printre simptomele oftalmologice, poate apărea dintr-o multitudine de cauze și afecțiuni, unele ale ochilor, altele sistemice, cu ecou asupra întregului organism.

Dintre ele, sindromul de ochi uscat este poate cea mai frecventă problemă care cauzează senzația de nisip în ochi. Se manifestă atunci când ochii fie nu mai secretă lacrimi în cantitate suficientă, cum se întâmplă odată cu înaintarea în vârstă, în contextul unor afecțiuni ( artrita reumatoidă, lupus, sarcoidoză, boala tiroidiană, deficitul de vitamina A), cu administrarea anumitor medicamente (antihistaminice, antidepresive, contraceptive, pentru hipertensiunea arterială, acnee, sau boala Parkinson), sau din cauza denervării senzitive a corneii după intervenții laser pentru corectarea dioptriilor, portul lentilor de contact, diabetul, după herpes ocular, sau alte intervenții chirurgicale care pot afecta inervația corneana.

 

Sindromul de ochi uscat poate apărea și prin creșterea ratei de evaporare a filmului lacrimal, odată cu clipitul mai rar în fața diferitelor ecrane sau la volan, din cauza maladiei Parkinson, din cauza unor modificări ale formei și poziției pleoapelor, mediului uscat sau vântului, expunerii la ultraviolete, dar și prin modificarea compoziției filmului lacrimal, când stratul lipidic ce împiedică în mod normal evaporarea lacrimilor este afectat: blefarita posterioară, deficitul de vitamina A, conservanții conținuți în unele picături de ochi.

De aceștia din urmă sunt în mod deosebit afectați pacienții care trebuie sa urmeze tratament pentru afecțiuni oculare pe termen lung, precum cei cu glaucom, sau după transplantul de cornee.

picături

Alte situații care determină senzația de nisip în ochi sunt conjunctivitele, alergiile, traumatismele minore de pe suprafața ochilor, corpii străini, pinguecula și pterigionul.

Dacă unele dintre aceste afecțiuni sunt strict trecătoare si se pot vindeca chiar și de la sine, alți pacienți pot avea nevoie de tratament suportiv cu lacrimi artificiale  ce contin acid hyaluronic cu greutate moleculara mare, fără mai sus-amintiții conservanți pentru toată durata vieții, prin natura bolii de bază care a determinat sindromul de ochi uscat. Alte măsuri care pot fi de ajutor în anumite condiții sunt ochelarii de protecție, diminuarea timpului petrecut la calculator, sau inserarea unor pauze mai dese în programul de lucru, umidificarea aerului din încăpere, renunțarea la fumat.

senzatie nisip ochi
Consult oftalmologic copii

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...
Gene false

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...
Dr. Elena Avram

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...
Lentile de contact

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...
Dr. Lorena Cioracsim

Cum ne demachiem?

Machiaj pentru ochi fericiți Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea...

Lăcrimarea excesivă

De ce apare lăcrimarea excesivă?De ce apare lăcrimarea excesivă? Află de la Dna. Dr. Amelia Popa,...

Ochiul uscat – sindrom, simptom sau semn clinic?

Ce e sindromul de ochi uscat?Află de la Dl. Dr. Tudor Corneliu Tarasi, medic specialist...
Dr. Lorena Cioracsim

Efectele Soarelui asupra ochilor

Cum se protejează ochii de soare?Vrei să afli cum se protejează ochii de soare? Dna. Dr. Lorena...
Machiajul in ochi uscat - Alice Munteanu

Ochi sănătoși – Machiaj reușit

Igiena ocularăAflă de la Dr. Alice Munteanu-Petre, medic oftalmolog, sfaturi despre cum ar trebui...