Cri-cri-cri, toamnă gri, iar ai adus alergii!

Alergii de toamnă

Și tu suferi alergii de toamnă? Află din acest articol ce alergeni sunt cel mai des întâlniți și cum poți preveni disconfortul.

Odată cu venirea toamnei, în viețile noastre își fac loc nu numai puloverele călduroase și latte-urile cu aromă de dovleac, cât și bine cunoscutele alergii.

Deși anotimpul consacrat alergiilor este considerat de multă lume primăvara, toamna nu se sfiește în a ne arăta și părțile ei mai capricioase. Acest lucru este cauzat de diverși factori, cum ar fi buruienile care înfloresc de la sfârșitul lunii august, până la începutul lunii noiembrie.

Află și tu care sunt cele mai comune alergii de toamnă, simptomele la care trebuie să fim atenți, precum și moduri de a nu lăsa aceste alergii să ne strice starea de bine.

Cele mai comune alergii de toamnă

 

Alergiile apar atunci când sistemul imunitar se sensibilizează și reacționează într-un mod exagerat la o substanță care de altfel nu ar trebui să dăuneze oamenilor.

O reacție alergică la nivelul ochilor apare atunci când o substanță intră în contact cu suprafața oculară. Anumite celule reacționează eliberând histamină și alte substanțe care pot provoca înroșire, mâncărimi și lăcrimarea ochilor.

Factorii care determină apariția alergiilor la nivelul ochiului pot fi:

Ambrozia

Ambrozia este de departe prima în topul factorilor care cauzează alergii. Atât planta, cât și polenul ei reprezintă o problemă pe tot parcursul anului.

Sunt deosebit de periculoase în timpul lunilor de toamnă, atunci când planta eliberează particule de polen la un nivel ridicat.

Doar o singură plantă poate elibera miliarde de particule de polen, care sunt apoi purtate de vânt chiar și la sute de kilometri distanță, așa că îi poate afecta chiar și pe cei care nu locuiesc într-o zonă unde crește.

Sezonul ambroziei începe de obicei la sfârșitul lunii august și poate continua până la începutul lunii noiembrie.

Polenul își face simțită prezența cu precădere în orele dimineții, în zilele în care vântul bate cu putere sau imediat după ploaie.

Ambrozia nu este pretențioasă, poate crește oriunde, în special pe câmp, pe marginea unui drum sau pe terenurile neîngrijite.

Știrul

Știrul este și el în topul factorilor care determină apariția alergiilor. Este o plantă cu un puternic potențial alergen, însă nu se răspândește la fel de repede precum ambrozia. Aceasta crește pe tot parcursul anului, însă perioada în care aceasta este cea mai activă este toamna.

De obicei se poate găsi în mediul rural, pe câmpurile care au fost treierate, dar și în spațiile neîngrijite sau marginea șoselelor. Știrul se poate găsi și în zone rezidențiale sau parcuri.

Simptomele alergiilor provocate de această plantă pot diferi de la individ la individ, în funcție de gradul de sensibilitate.

Mucegaiul

Atunci când spunem „mucegai”, gândul ne zboară involuntar la spații neaerisite, întunecate, umede, murdare.

Acest lucru este parțial adevărat, în sensul că mucegaiul are nevoie de toate elementele amintite anterior pentru a se dezvolta.

Acestea se pot găsi de exemplu în stratul de frunze care se formează pe jos odată cu înaintarea în anotimpul rece.

Mucegaiul poate ridica probleme pentru persoanele care suferă de alergii, pentru că se înmulțește rapid, iar sporii sunt purtați de vânt pe distanțe lungi.

Poate apărea de asemenea și în interiorul locuințelor, dacă spațiul nu este aerisit corespunzător, dacă există un grad ridicat de umiditate sau scurgeri de apă.

Acarienii

Aceste mici vietăți își fac loc în casele noastre, fie că vrem, fie că nu. Își fac simțită prezența în spațiile neaerisite, în locurile unde se adună praful sau în așternuturile care sunt folosite pe o perioadă îndelungată.

Din această cauză, odată cu scăderea temperaturilor, trebuie să avem grijă cu folosirea aparatelor de încălzire, cum ar fi aerotermele sau aparatele de aer condiționat.

Acestea pot împrăștia acarieni, dacă nu sunt curățate corespunzător, provocând astfel alergii la nivelul ochilor.

Acarienii se pot găsi și în sălile de clasă, așa că reînceperea școlii poate însemna pentru mulți copii declanșarea alergiilor.

Părul de animale

Pentru cei dintre noi care au animale, căderea excesivă a părului este un fapt cunoscut. În lunile călduroase, acest lucru nu este neapărat o problemă, pentru că ne petrecem mai mult timp cu ei afară.

Toamna, însă, odată cu scăderea temperaturilor și apariția ploilor, durata plimbărilor se va scurta.

De asemenea, pe parcursul toamnei, animalelor tinde să le cadă mai mult păr, acest lucru fiind un proces natural, adică năpârlire. Acest fenomen poate crea, însă, dificultăți pentru persoanele sensibile la părul de animale.

Alergii de toamnă

Cum se manifestă alergiile de toamnă

Senzația de a avea ceva în ochi este, poate, printre cele mai inconfortabile și frustrante. Cu toate acestea, dacă ochii tăi sunt roșii și iritați, dar nu poți identifica vreun corp străin, este posibil să te confrunți cu o alergie.

Până la urmă, toamna este sezonul alergiilor. Simptomele pot apărea individual, sau însoțite de strănut, mâncărimi la nivelul nasului și congestii nazale.

Cele mai des întâlnite simptome ale alergiilor oculare sunt mâncărimile, roșeața, senzațiile de arsură și lăcrimarea ochilor.

Simptomele alergiilor oculare sezoniere pot fi cauzate de afecțiuni diferite. Printre ele se numără:

  • Conjunctivita alergică, care este cea mai des întâlnită formă, ce cauzează mâncărimi și senzații de arsură la nivelul ochilor, precum și înroșirea acestora.
  • Keratoconjunctivitele – sunt o formă mai severă, având ca simptome mâncărimi ale ochiului, lăcrimarea excesivă, secreție de mucus, dar și fotofobie și senzația unui corp străin în ochi.

Diferența dintre alergii și sindromul de ochi uscat

 

Sindromul de ochi uscat înseamnă mai mult decât uscăciunea ochiului. Acesta poate include senzația de corp străin în ochi, înțepături, roșeață, senzația de nisip în ochi, secreții ale ochiului, vedere încețoșată și lăcrimare excesivă.

Vă sună cunoscut? Poate pentru că se aseamănă cu simptomele întâlnite în cazul alergiilor, însă ceea ce le diferențiază este pruritul, adică mâncărimile intense ale ochiului.

Este posibil ca o persoană să se confrunte în același timp și cu ochi uscat, dar și cu alergii, caz în care este recomandată o vizită la medicul oftalmolog, pentru a putea pune un diagnostic corect.

Sfaturi pentru a ține sub control alergiile de toamnă

Deși alergiile nu sunt ceva ce putem opri, putem totuși diminua efectele neplăcute provocate de acestea, dacă ținem cont de câteva dintre sfaturile regăsite mai jos, în măsura în care este posibil:

  1. Evită să petreci timpul afară în prima parte a zilei, deoarece plantele produc cel mai mult polen dimineața.
  2. Stai în interior atunci când afară bate vântul, deoarece vântul poartă particulele de polen și sporii de mucegai.
  3. Atunci când afară bate vântul, ține ferestrele închise.
  4. Poartă ochelari de soare atunci când ești afară, pentru a-ți proteja ochii de factori ce îi pot irita.
  5. Folosește un dezumidificator pentru a preveni formarea de mucegai în interiorul locuinței și un purificator de aer, pentru a-l filtra în mod corespunzător.
  6. Strânge frunzele căzute în curte, pe terasă, pe balcon, pentru a evita apariția mucegaiului.
  7. Fă un duș după ce vii de afară, pentru a-ți curăța pielea de spori și particule de polen.
  8. Șterge praful cu o cârpă umedă, pentru a evita agitarea prafului.
  9. Evită să îți duci mâna la ochi, pentru a nu agrava senzația de mâncărime sau iritația.
  10. Schimbă așternuturile o dată pe săptămână.
  11. Spală-te pe mâini după ce mângâi animalele.
  12. Aspiră în mod regulat podelele, suprafețele și mobila, de preferat cu un aspirator ce poate absorbi praful, părul de animale, acarienii și alte particule.
  13. Poartă o mască de protecție atunci când ieși afară.
  14. Consultă-te cu un medic oftalmolog înainte de a folosi medicamente sau picături de ochi. Lacrimile artificiale nu tratează alergiile în mod direct, dar pot îndepărta factorii alergeni și ameliora simptomele asociate.

Un bun exemplu de picături de ochi ce pot fi recomandate, asociat, în cazul alergiilor este Hylo Dual, ce calmează simptomele specifice inflamației și iritației suprafeței oculare.

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...

Cum ne demachiem?

Machiaj pentru ochi fericiți Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea...

Lăcrimarea excesivă

De ce apare lăcrimarea excesivă?De ce apare lăcrimarea excesivă? Află de la Dna. Dr. Amelia Popa,...