Insolația oculară

Insolația oculară

 

De insolație sigur ai auzit până acum și poate ai și făcut, adormind pe plajă. Se pare că și ochii pot suferi de un soi de insolație.

Nu e de neglijat această afecțiune pentru că nu „trece cu niște iaurt”. Ea poate duce la daune pe termen lung. De aia e bine să te asiguri că ai ochelarii de soare cu tine la plajă. Se aplică și pentru ziele de mers la pârtie, chiar dacă îți vine greu să crezi.

 

Această „insolație oculară” este cunoscută sub numele de fotokeratită. Fotokeratita este o inflamație a corneei.  Dacă nu îți protejezi ochii în mod corespunzător, o expunere de lungă durată în fața razelor UV îți poate „prăji” ochii. În timp, o expunere prea mare poate provoca tipuri specifice de boli oculare, cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV). Aceste afecțiuni apar pentru că organismul nostru nu poate repara daunele provocate de aceste lungimi de undă dure. De asemenea, ele ne conduc spre creșterea șansei de a avea cancerul pleoapei.

 

Simptome

Atunci când ești expus la prea multe raze UV, ochii tăi pot avea arsuri solare în mai multe locuri. Corneea este unul dintre locurile care va suferi daunele produse de raze UV. De asemenea, este posibil ca această zonă să fie afectată permanent dacă nu se apelează prompt la tratament.

În timp ce arsurile solare pot varia în intensitate, cu cât petreci mai mult timp expus la razele UV – cu atât simptomele vor fi mai puternice. Fotokeratita provoacă dureri neplăcute care variază de la:

– senzația de nisip în ochi

– vedere încețoșată

–  lăcrimare

– roșeață

– senzitivitate la lumină

– vederea halourilor

– pierderea temporară a vederii sau schimbări ale culorilor

 

Tratament

Ce să faci dacă știi că este posibil să ai fotokeratită, după ce ai fost expus la soare?

De obicei, se rezolvă într-o zi, dar poate dura până la două zile pentru simptome de acest tip, dacă ești destul de ghinionist. Tratamentul pentru această afecțiune are ca scop reducerea disconfortului, însă, în funcție de gravitate se poate ajunge la analgezice sau picături pentru ochi cu antibiotic.

În cazurile mai puțin severe se va recomanda:

  1.     Încearcă să nu te freci la ochi. Acest lucru nu oferă o ușurare, cum ai crede. Ba chiar s-ar putea irita și mai mult ochiul.
  2.     Utilizează o compresă rece. Pune comprese peste ochii închiși și odihnește-te.
  3.     Scoate-ți lentilele de contact. Acest lucru ar trebui făcut imediat pentru a vă lăsa ochii să se vindece.
  4.     Ține-ți ochii curați, fără machiaj sau apă sărată/cu clor, în caz că mergi la bazin
  5.     Folosește ochelari de soare cu protecție UV
  6.     Încearcă picături lubrifiante pentru ochi concepute special să protejeze împotriva rezelor UV. Gama Hylo Eye Care este concepută special să te protejeze de razele UVB, iar acidul hialuronic cu greutate moleculară mare din compoziție crește persistența efectului.

Acest lucru se poate face și ca prevenție, pentru a evita o posibilă fotokeratită.

 

Când să fii foarte atent

Primul loc în care te gândești că ești expus la soare este plaja, marea, vara. Acest lucru e adevărat, însă e important să ai grijă și în oraș, când soarele se reflectă în asfalt sau clădiri, la munte, când se reflectă în zăpadă sau gheață.

 

La fel ca și pielea, ochii tăi sunt vulnerabili la arsurile solare prin expunere prea mare la razele UV. Această afecțiune, numită fotokeratită, dispare de obicei de la sine în câteva zile. Pe termen scurt, expunerea la raze UV ​​și arsurile solare ale ochilor pot provoca simptome incomode. Dacă lucrurile nu se rezolvă rapid, cel mai bine e să vizitezi un medic oftalmolog pentru a știi exact ce pași ai de urmat.

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Ochi roșu post lezional

Dacă ați suferit leziuni oculare, keratite virale sau conjuntivite virale, poate vreți să descoperiți și o soluție pentru aceste probleme.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Clipitul

Clipitul   Clipitul se definește ca un fenomen complex și coordonat de închidere și deschidere a pleoapelor care poate fi profund afectat de diverși stimuli interni sau externi. Clipitul poate să fie complet sau incomplet. Un clipit complet implică mișcarea...

Ce înseamnă „nisipul în ochi”?

Ce înseamnă „nisipul în ochi”?   Termenul de „nisip în ochi” reprezintă relatarea pacientului ce se prezintă la medicul oftalmolog pentru disconfort ocular. Acesta este un simptom și mai putem întâlni: senzație de corp străin, arsuri, uscăciune, scăderea...

Câtă apă bei pe zi?

Câtă apă bei pe zi? Tuturor ni s-a spus că trebuie să bem opt pahare de apă pe zi pentru a ne menține sănătoși și hidratați. Dar de unde vine acest sfat? Potrivit celor mai mulți experți, regula celor opt pahare este mai mult o linie directoare decât o regulă strictă...

4 lucruri pe care trebuie să le știi despre ochiul uscat

4 lucruri pe care trebuie să le știi despre ochiul uscat Toată lumea s-a confruntat la un moment dat cu ochii uscați. Poate că ați fost într-o cameră plină de fum sau ați petrecut prea mult timp uitându-vă la un ecran. Oricare ar fi cauza, ochii uscați pot fi...

A venit vara. Ai grijă de ochii tăi!

A venit vara. Ai grijă de ochii tăi! Pe cât ne dorim un bronz frumos, pe atât de sănătos este să avem grijă nu doar de pielea noastră, cât și de ochii noștri. Aceștia sunt unele dintre cele mai sensibile organe din corpul nostru și sunt, de asemenea, foarte...

Efectele adverse la purtarea lentilelor de contact

Efectele adverse la purtarea lentilelor de contact Majoritatea oamenilor se gândesc la lentilele de contact ca la o modalitate sigură și convenabilă de a-și îmbunătăți vederea. Și, în cea mai mare parte, au dreptate. Lentilele de contact sunt realizate dintr-un...

Pilulele contraceptive și apariția ochiului uscat

Pilulele contraceptive și apariția ochiului uscat Contraceptivele au fost întotdeauna un subiect controversat în rândul femeilor, mai ales că există o mulțime de mituri despre ele, cum ar fi acela că duc la creșterea în greutate, tulburări menstruale etc. Cu toate...

Îmi lăcrimează ochii. Am nevoie de lacrimi artificiale?

Îmi lăcrimează ochii. Am nevoie de lacrimi artificiale? Ați observat vreodată că vă lăcrimează ochii fără un motiv aparent? Este un fenomen comun și există câteva cauze posibile. De exemplu, dacă vă aflați în aer liber într-o zi cu vânt, vântul vă poate face ochii să...

Protejează-ți ochii de lumina soarelui

Protejează-ți ochii de lumina soarelui A purta ochelari de soare nu înseamnă doar a arăta bine, ci și a îți proteja ochii de razele UV dăunătoare ale soarelui. De fapt, ochelarii de soare pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea vederii și la ameliorarea oboselii...

Alergiile oculare și părul de animale

Alergiile oculare și părul de animale Multe persoane suferă de alergii la părul de animale, în special la blană sau pene. Aceste alergii sunt rezultatul expunerii la firul de păr sau la particule mici de piele de animale. Există multe tipuri diferite de păr de...