Fotosensibilitatea

Ce e fotosensibilitatea?

Soarele este o sursă de vitamina D extraordinară, dar poate aduce și necazuri. Razele UV ale acestui astru pot duce la leziuni ale pielii și la unele persoane care sunt sensibile sau alergice pot să dezvolte erupții cutanate după ceva timp petrecut în aer liber, în timpul lunilor de vară, când temperaturile ating temperaturi ridicate.

Fotosensibilitatea este sensibilitatea la razele UV și este bine de știut că o expunere de lungă durată ne poate afecta pe oricare dintre noi.

 

Tipurile de fotosensibilitate

  1.     Fototoxice

Reacțiile fototoxice sunt unul dintre cele mai frecvente tipuri. Ele sunt cauzate atunci când o nouă substanță chimică din corpul tău interacționează cu razele UV de la soare. Anumite medicamente pot interacționa cu razele UV, iar rezultatul este o erupție cutanată care arată ca o arsură solară severă. Ea se dezvoltă de obicei în 24 de ore de la expunerea la soare.

 

  1.     Fotoalergice

Reacțiile fotoalergice se pot dezvolta ca efect secundar al unor medicamente. Ele pot apărea, de asemenea, din substanțele chimice găsite în produsele de înfrumusețare și chiar de protecție solară. De aceea este important să alegem cu grijă ce alegem în această privință. Aceste tipuri de reacții la soare tind să dureze câteva zile.

fotosensibilitate

Simptome

Simptomele pot varia foarte mult, de la ușoare la severe. Cel mai frecvent simptom este o erupție cutanată sau arsuri solare. Erupțiile cutanate pot cauza și mâncărimi, însă nu în toate cazurile. În unele cazuri, arsurile solare pot fi atât de severe încât se dezvoltă vezicule. Exfolierea poate să apară, în cazuri severe.

Când știm că am stat prea mult la soare? Depinde de la om la om. Cantitatea de expunere la soare necesară pentru o reacție variază foarte mult. Pentru unii oameni, foarte puțină expunere la soare poate provoca erupții cutanate sau arsuri, în timp ce pentru alții, expunerea prelungită poate să nu aibă un efect major.

 

Diagnostic

Medicul va avea nevoie de un istoric medical și a medicamentelor pe care le iei în prezent pentru a pune un diagnostic adecvat. Ei vor acorda atenție erupțiilor cutanate, pentru a identifica dacă au fost cauzate de expunerea la soare. În unele cazuri, medicul îți poate recomanda o biopsie a pielii.

 

Cum previ acest lucru?

Cel mai bun mod de a preveni simptomele de fotosensibilitate este de a limita timpul petrecut la soare. Persoanele care sunt fotosensibile ar trebui să folosească întotdeauna protecție solară când sunt afară.

De asemenea, este de luat în calcul, în orice situație, să ne protejăm și ochii, nu doar pielea, pentru că și aceștia pot avea de suferit.

Acoperirea și protejarea pielii te pot ajuta, de asemenea, la prevenirea unei reacții. Persoanele fotosensibile pot reduce simptomele purtând pălării, ochelari de soare și cămăși cu mâneci lungi când sunt afară.

Pentru protecția oculară, poți folosi picături lubrifiante pentru ochi cu fotoprotecție. 

Rolul acidului hialuronic este să transporte nutrienţii către celule, să le purifice de toxine, acţionând ca un lubrifiant. Mai mult, acesta reţine cantităţi mari de apă, de 100 de ori volumul propriu, şi tocmai de aceea este considerat un ingredient premium pentru hidratarea tisulară. Un singur gram de acid hialuronic poate sa sustina aproximativ șase litri de apă.

Acidul hialuronic cu lanț molecular mare are mai multe proprietăți și anume:

– Protejează împotriva citolizei mediate limfocitar

– Scade răspunsul septic al polizaharidelor.

– Menține toleranța imunitară.

– Reduce producția de citochine inflamatorii.

– Modulează sistemul imunitar.

– Are un efect intrinsec anti-îmbătrânire

– Are efect CITOPROTECTOR (are efect împotriva stresului oxidativ)

– Are efect FOTOPROTECTOR (protejează epiteliul cornean de citotoxicitatea indusă de radiația UVB)

Aceste sfaturi simple te pot ajuta să te protejezi și să duci o viață cât mai confortabilă și sănătoasă.

 

 

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Ochi roșu post lezional

Dacă ați suferit leziuni oculare, keratite virale sau conjuntivite virale, poate vreți să descoperiți și o soluție pentru aceste probleme.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Clipitul

Clipitul   Clipitul se definește ca un fenomen complex și coordonat de închidere și deschidere a pleoapelor care poate fi profund afectat de diverși stimuli interni sau externi. Clipitul poate să fie complet sau incomplet. Un clipit complet implică mișcarea...

Ce înseamnă „nisipul în ochi”?

Ce înseamnă „nisipul în ochi”?   Termenul de „nisip în ochi” reprezintă relatarea pacientului ce se prezintă la medicul oftalmolog pentru disconfort ocular. Acesta este un simptom și mai putem întâlni: senzație de corp străin, arsuri, uscăciune, scăderea...

Câtă apă bei pe zi?

Câtă apă bei pe zi? Tuturor ni s-a spus că trebuie să bem opt pahare de apă pe zi pentru a ne menține sănătoși și hidratați. Dar de unde vine acest sfat? Potrivit celor mai mulți experți, regula celor opt pahare este mai mult o linie directoare decât o regulă strictă...

4 lucruri pe care trebuie să le știi despre ochiul uscat

4 lucruri pe care trebuie să le știi despre ochiul uscat Toată lumea s-a confruntat la un moment dat cu ochii uscați. Poate că ați fost într-o cameră plină de fum sau ați petrecut prea mult timp uitându-vă la un ecran. Oricare ar fi cauza, ochii uscați pot fi...

A venit vara. Ai grijă de ochii tăi!

A venit vara. Ai grijă de ochii tăi! Pe cât ne dorim un bronz frumos, pe atât de sănătos este să avem grijă nu doar de pielea noastră, cât și de ochii noștri. Aceștia sunt unele dintre cele mai sensibile organe din corpul nostru și sunt, de asemenea, foarte...

Efectele adverse la purtarea lentilelor de contact

Efectele adverse la purtarea lentilelor de contact Majoritatea oamenilor se gândesc la lentilele de contact ca la o modalitate sigură și convenabilă de a-și îmbunătăți vederea. Și, în cea mai mare parte, au dreptate. Lentilele de contact sunt realizate dintr-un...

Pilulele contraceptive și apariția ochiului uscat

Pilulele contraceptive și apariția ochiului uscat Contraceptivele au fost întotdeauna un subiect controversat în rândul femeilor, mai ales că există o mulțime de mituri despre ele, cum ar fi acela că duc la creșterea în greutate, tulburări menstruale etc. Cu toate...

Îmi lăcrimează ochii. Am nevoie de lacrimi artificiale?

Îmi lăcrimează ochii. Am nevoie de lacrimi artificiale? Ați observat vreodată că vă lăcrimează ochii fără un motiv aparent? Este un fenomen comun și există câteva cauze posibile. De exemplu, dacă vă aflați în aer liber într-o zi cu vânt, vântul vă poate face ochii să...

Protejează-ți ochii de lumina soarelui

Protejează-ți ochii de lumina soarelui A purta ochelari de soare nu înseamnă doar a arăta bine, ci și a îți proteja ochii de razele UV dăunătoare ale soarelui. De fapt, ochelarii de soare pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea vederii și la ameliorarea oboselii...

Alergiile oculare și părul de animale

Alergiile oculare și părul de animale Multe persoane suferă de alergii la părul de animale, în special la blană sau pene. Aceste alergii sunt rezultatul expunerii la firul de păr sau la particule mici de piele de animale. Există multe tipuri diferite de păr de...