Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară

În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare.

Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr. Farah Constantin aici.

Ceaiurile pot fi folosite?

Deși medicii recomandă cu tărie evitarea automedicației și remediilor auzite în bătrâni, există persoane care consideră că aplicarea compreselor cu ceai de mușețel sau gălbenele aduce beneficii în tratarea unei conjunctivite alergice.

Dna. Dr. Farah Constantin consideră această atitudine una greșită și recomandă tuturor să evite aceste forme de tratament, deoarece au o componentă alergizantă extrem de mare la nivelul ochilor.

Un alt aspect pe care Dr. Constantin îl consideră foarte important este evitarea folosirii unguentelor pentru tratarea conjunctivitelor alergice.

Acestea astupă canalele de evacuare, mai ales ale glandelor lacrimale și se pot produce șalazioane, adică inflamații ale glandelor, prin simplul fapt că acele unguente astupă canalul de evacuare, respectiv căile de drenaj ale lacrimilor.

Conjunctivita alergică și lentilele de contact

Pentru persoanele purtătoare de lentile de contact care se confruntă cu această afecțiune, se recomandă ca în timpul puseului de conjunctivită să nu utilizeze lentilele, dar să utilizeze în mod obligatoriu lacrimile artificiale și antihistaminicele, ce au rol în reducerea inflamației oculare și a pruritului (senzației de mâncărime).

Toți purtătorii lentilelor de contact trebuie să utilizeze obligatoriu lacrimi artificiale.

Dr. Constantin recomandă purtătorilor de lentile de contact să își lubrifieze lentila de contact după aplicarea pe ochiul curat, respectiv după eliminarea ei de pe ochi.

Dacă pe parcursul zilei se simte senzația de impurități pe lentila de contact sau la nivelul ochiului este indicată utilizarea acestor lacrimi artificiale ori de câte ori este necesar, dar obligatoriu de două ori pe zi.

Utilizarea produselor cosmetice și igiena oculară zilnică

Utilizarea produselor cosmetice, testate dermatologic, nu este contraindicată, decât în cazul în care pacientul prezintă o afecțiune oftalmologică ce necesită tratament.

Prioritatea ar trebui să fie menținerea unei igiene oculare și palpebrale riguroase, iar în momentul de față există foarte multe modalități prin care acest lucru poate fi făcut cu ușurință.

Există șervețele pentru igiena oculară, respectiv igiena palpebrală, lacrimi artificiale care ne lubrifiază ochii și ne ajută să avem un confort, în condițiile în care unele produse cosmetice ne pot deranja. Cu alte cuvinte, s-au dezvoltat multe tratamente inovative, care sunt extrem de utile.

Igiena oculară riguroasă nu trebuie să facă parte dintr-un ritual complicat. Trebuie să fie simplistă și firească, la fel ca și în cazul spălatului pe mâini.

În cazul în care purtăm machiaj pe parcursul zilei, este obligatorie demachierea, de preferat cu produse testate dermatologic, pentru a nu determina diverse alergii.

Un mesaj pentru pacienți

Dr. Farah Constantin: „Mesajul foarte important pe care încerc să-l transmit tuturor pacienților și oamenilor din anturajul meu, respectiv studenților, este să evite automedicația, să nu neglijeze consultul oftalmologic, întrucât automedicația poate fi distructivă, iar uneori este mai greu să reparăm decât să tratăm.”

Nu uita să citești și prima parte a articolului, aici.

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă?

Cum ținem sub control conjunctivita alergică?Conjunctivita alergică este o afecțiune oculară destul de des întâlnită în țara noastră, indiferent de categoria de vârstă sau gen. Aceasta se manifestă prin lăcrimare excesivă, prurit, senzație de corp străin în ochi și...

Importanța prevenirii afecțiunilor oftalmologice

Prevenția poate salva funcționalitateaAflă de la un medic oftalmolog cum prevenția poate salva funcționalitatea ochilor. Dr. Bogdan Cucu ne îndeamnă să mergem la un consult oftalmologic, indiferent de vârstă sau simptome. Poți afla mai multe despre experiența în...

Usturimea Oculară

De ce ne ustură ochii?Află în acest articol de ce ne ustură ochii, cele mai des întâlnite cauze care duc la această senzație de disconfort, dar și cum o putem ameliora.Ce este usturimea oculară?Senzația de usturime la nivelul ochilor este un simptom destul de...

Lentilele de contact – o problemă importantă

Purtarea corespunzătoare a lentilelor de contactAflă informații importante despre purtarea corespunzătoare a lentilelor de contact, chiar de la un medic oftalmolog!O soluție practicăVederea pentru fiecare dintre noi este importantă și căutăm adesea tot felul de metode...

Senzație de corp străin la nivelul ochiului?

Senzația de corp străin în ochiProbabil majoritatea oamenilor s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu senzația de corp străin în ochi. Dar ce reprezintă de fapt această senzație, când apare ea, pot exista complicații? Pentru a găsi un răspuns cât mai cuprinzător...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea V/V)

„Acordați atenție sporită ochilor copiilor voștri!” este îndemnul pe care dna. Dr. Daniela Cioplean îl transmite tuturor tinerilor părinți, pentru a putea depista din timp orice afecțiune oftalmologică și a o putea corecta în timp util. Dacă vrei să vizualizezi...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea IV/V)

În partea a patra a interviului, dna. dr. Daniela Cioplean subliniază importanța unui control oftalmologic timpuriu, pentru a putea preveni și trata eventualele afecțiuni ale copilului nostru. Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.Î: CE...