Cum îți protejezi ochii de computerul cel rău?

Ochi obosiți de la ecran

 

Ochi obosiți de la ecran? Iată 8 sfaturi despre cum ai putea să previi acest lucru și să le oferi ochilor tăi o stare de bine!

Oboseala oculară poate fi deranjantă și poate duce la ochi uscat, sensibilitate la lumină sau chiar dureri extinse, de spate sau umeri. Pentru a evita acest disconfort, asigură-te că atunci când folosești laptopul:

  1.       Repoziționezi ecranul.
  2.       Clipești frecvent.
  3.       Faci pauze scurte, îndepărtându-te cu totul de ecrane.

Să petreci puțin timp în aer liber este extrem de util.

natura

Să o luăm pe rând. Iată cum ai putea să îți petreci mai bine timpul în fața ecranelor.

 

1. Păstrează o Distanță Optimă

 

Distanța ideală față de ecranul calculatorului este de minim un braț. Verifică întinzând mâinile și încearcă să te mai îndepărtezi puțin.  Dacă ai putea cu ușurință să bați palma cu laptopul tău, ar trebui să te mai îndepărtezi puțin.

Stând prea aproape de ecranele digitale, ochii noștri trebuie să se concentreze mai mult pentru a focaliza imaginea, ceea ce poate duce la o oboseală oculară crescută și la apariția simptomelor de oboseală a ochilor, cum ar fi uscăciunea oculară, usturimea și durerile de cap.

În plus, este important să ne monitorizăm timpul petrecut în fața ecranelor digitale și să încercăm să ne limităm expunerea la acestea, mai ales înainte de culcare.

2. Privește dintr-un Unghi Potrivit

 

Unghiul perfect la care să priviți ecranul calculatorului este de 15-20 de grade sub nivelul ochilor. În acest fel, o mai mare parte din globul ocular va fi acoperit de pleoapă și va fi păstrat „hidratat”, menținându-l în același timp sănătos.

 

3. Clipește frecvent

Ecranele digitale pot fi foarte „dure” pentru ochii tăi. Nu ne facem niciun favor dacă ne holbăm constant la un computer fără să clipim sau să luăm pauze din când în când.

Clipitul distribuie uniform lichidul lacrimal pe suprafața ochilor, ajutând la menținerea hidratării acestora și prevenind uscarea excesivă a ochilor. De asemenea, ajută la îndepărtarea particulelor de praf, polen sau alte impurități care pot intra în contact cu ochii și să le irite sau să le dăuneze.

 

4. Ajustează luminozitatea ecranului

 

Când vine vorba de ajustarea luminozității, există câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare. Primul lucru este cât de luminoasă sau de întunecată este camera. Dacă este deosebit de întunecată, atunci e nevoie de o sursă de lumină artificială.

Dacă există geamuri, asigură-te că toate ferestrele aflate la vedere nu au jaluzele care să le acopere. În funcție de condițiile de lucru, poți să adaptezi și luminozitatea.

 

5. Pauze mici și dese (continuarea o știi tu)

 

Există multe modalități de a îți proteja ochii. Ceva super la îndemână, dar atât de trecut cu vederea, este să iei pauze. Se recomandă să faci o pauză la fiecare 20 de minute de privit la ecranul calculatorului, iar în acest timp ar trebui să clipești des, precum și să îi ții închiși pentru scurt timp pentru a îi re-lubrifia.

 

6. Ochelari cu filtru de lumină albastră?

 

Dacă suferi de o afecțiune numită oboseală oculară din cauza calculatorului, este posibil ca ochii tăi să fie mai sensibili la efectele ecranelor. Ochelarii ar trebui să te ajute să reduci din orice potențial de disconfort cauzat de privirea prea atentă la ecranele digitale sau de cel cauzat din lipsa clipitului.

Ochii sunt mai „sănătoși” atunci când sunt afară, lucrând în natură.

BONUS: Știai că și noi avem un filtru intern de lumină albastră? Se numește pigment macular, iar suplimentarea lui până la valori optime te poate ajuta.

Despre pigment macular și suplimentarea lui, găsești mai multe informații aici: https://macushield.ro/pigmentul-macular/

 

7. Urmează aceiași pași și pentru telefon/tabletă

 

Aplică aceleași reguli și în cazul telefonului sau tabletei, pentru că pot avea un impact la fel de mare asupra ochilor.

 

8. Folosește picături lubrifiante pentru ochi

 

Disconfortul produs de expunerea constantă și de lungă durată în fața ecranelor poate fi diminuat cu ajutorul unor picături oftalmice. Fii atent să nu conțină conservanți sau fosfați. În schimb, este de preferat să aibă acid hialuronic cu greutate moleculară mare, care să crească persistența efectului.

Dacă ești în căutarea picăturilor adecvate, există un Hylo pentru fiecare, aici: www.hylo.ro

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...

Ambliopia sau ochiul leneș

Ce e ambliopia?   Află de la Dr. Mădălina Bîlha, medic specialist oftalmolog la Clinica...

Genele false și sănătatea ochilor

Cum se poartă genele false? Află și tu de la Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, cum se poartă...

Beneficiile utilizării picăturilor pentru ochiul roșu

Lacrimi artificiale pentru ochiul roșuTu știi că poți folosi lacrimi artificiale pentru ochiul...

Distrofii corneene

Boli ale corneei Află mai multe despre cum poți să previi diverse boli ale corneei, sau distrofii...

Lentilele de contact moi, tu știi să le folosești corect?

Folosirea corectă a lentilelor de contact Află și tu de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, chirurg...

Cum ne demachiem?

Machiaj pentru ochi fericiți Cum ar trebui să aplicăm machiajul, pentru a nu influența sănătatea...

Lăcrimarea excesivă

De ce apare lăcrimarea excesivă?De ce apare lăcrimarea excesivă? Află de la Dna. Dr. Amelia Popa,...