De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosiți

Află de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub control ochii obosiți.

De asemenea, îți lăsăm aici interviul integral cu dna. Dr. Sînziana Istrate.

Cum au modificat ecranele viața de zi cu zi?

Unul dintre factorii care au influențat timpul petrecut în fața calculatoarelor este pandemia SARS-CoV-2. În timpul acestei pandemii, stilul de lucru s-a schimbat, majoritatea oamenilor lucrând de acasă.

Această schimbare s-a tradus prin faptul că lumea petrece mult mai mult timp în fața ecranelor, iar în consecință, din ce în ce mai mulți oameni, din diverse categorii de vârstă, acuză simptome de ochi obosiți.

Această oboseală este cauzată de faptul că, fără să își dea seama, oamenii se concentrează perioade lungi de timp asupra ecranelor și uită să clipească. Acest lucru duce la disfuncții de suprafață oculară, uneori chiar severă.

Din păcate, aceasta este o afecțiune pe care lumea o va acuza, de acum înainte, pe termen lung.

Ce se întâmplă de fapt?

Conform dnei. Dr. Sînziana Istrate, oamenii folosesc foarte mult acomodarea vizuală, un proces similar cu cel al zoom-ului de la aparatul foto.

Acest proces este realizat de către un mușchi care se găsește în interiorul ochiului și de filmul lacrimal, care acționează el însuși ca o lentilă, acoperind suprafața oculară.

Atunci când muncim, de obicei nu clipim suficient, iar acest film lacrimal se distruge. Pacientul observă că nu mai vede suficient de bine, că are vederea încețoșată sau că are senzația de arsură și înțepături.

În timp, efortul de acomodare vizuală va crește, iar ochii vor obosi mai repede.

Care sunt cele mai frecvente simptome de ochi obosiți?

Cele mai frecvente simptome de ochi obosiți sunt senzațiile de corp străin, de arsură, de înțepături, ochi roșii la sfârșitul zilei.

Aceste simptome sunt cauzate de lipsa clipitului pe perioade îndelungate, lucru care se întâmplă de obicei la locul de muncă, atunci când ne concentrăm asupra diverselor sarcini.

Ce le puteți recomanda pacienților cu ochi obosiți?

Pentru pacienții cu ochi obosiți se recomandă pauze de stat la calculator, în măsura în care este posibil. Pacienții își pot lua privirea de la ecran, sau de la obiectul asupra căruia se concentrează, făcând diverse exerciții de vedere. Îți lăsăm aici câteva recomandări pentru astfel de exerciții.

O altă recomandare este utilizarea de lacrimi artificiale, atunci când ne petrecem multă vreme în fața ecranelor, pentru a ne asigura de faptul că suprafața oculară este hidratată și că filmul lacrimal rămâne intact.

Lacrimile artificiale sunt utile pentru ochii obosiți?

Lacrimile artificiale prelungesc starea de bine a ochilor, pe care în mod normal ar fi avut-o, dacă nu ar fi expuși atât de mult la aceste ecrane.

Având în vedere că au început să se înregistreze din ce în ce mai multe cazuri de ochi obosiți, inclusiv în rândul copiilor, lacrimile artificiale ar trebui să devină o parte din rutina noastră zilnică, la fel ca și băutul a 2 litri de apă pe zi.

Acestea ar trebui să fie aplicate măcar o dată la 4 ore și ar trebui să căutăm acele lacrimi artificiale care nu conțin conservanți și care au o remanență mare pe suprafața oculară.

Sunt recomandate lacrimile artificiale ce conțin acid hialuronic, pentru că acesta are multe beneficii asupra organismului.

Un sfat de final...

Dna. Dr. Sînziana Istrate ne recomandă pauzele de stat la calculator, aplicarea de lacrimi artificiale o dată la aproximativ 4 ore și hidratarea corespunzătoare a corpului, prin consumarea de 2 litri de apă zilnic.

Gama Hylo este un bun exemplu de lacrimi artificiale ce conțin acid hialuronic. Află și tu mai multe despre Hylo, aici!

Dacă ești aici pentru că te confrunți cu sindromul de ochi uscat și nu știi exact ce produs îți este potrivit, poți afla mai multe detalii despre cauze și simptome, mai jos.

Office eye syndrome

Dacă petreci ore în șir în fața ecranelor și resimți oboseală oculară, aici poți afla cauzele, simptomele și soluția adecvată.

Inflamație/ iritație a suprafeței oculare

Dacă te confrunți cu conjunctivite bacteriene, alergice sau ochi uscat, află aici despre cauze, simptome și soluții.

Răni/zgârieturi ale suprafeței oculare

Dacă au apărut eroziuni la nivelul suprafeței oculare și nu știi cum să scapi de acest disconfort, poți descoperii soluții, aici.

Ochi uscat sever & post-chirurgical

Dacă senzația de arsură, mâncărime, „nisip în ochi”, usturime sau roșeață oculară este continuă, află care sunt cauzele și descoperă soluțiile.

Pentru orice întrebare ne puteți scrie în această secțiune.

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la:

clienti@amdnobel.ro

0720.277.538

031.104.0016

Despre strabismul congenital

Riscurile și tratamentul strabismului congenitalAflă de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP și formator în domeniul oftalmologiei, despre riscurile și tratamentul strabismului congenital. De asemenea, după cum te-am...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă? (Partea 2)

Tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară În cea de-a doua parte a interviului cu Dna. Dr. Farah Constantin, aflăm mai multe despre tratamentul conjunctivitei alergice și igiena oculară corespunzătoare. Poți găsi aici partea a doua a interviului cu Dr....

De ce avem ochii obosiți?

Lacrimi artificiale pentru ochi obosițiAflă de la Dr. Sînziana Istrate, Asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar oftalmolog la Clinica Bine și Clinica Optissima, de ce să folosim lacrimi artificiale pentru a ține sub...

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă?

Cum ținem sub control conjunctivita alergică?Conjunctivita alergică este o afecțiune oculară destul de des întâlnită în țara noastră, indiferent de categoria de vârstă sau gen. Aceasta se manifestă prin lăcrimare excesivă, prurit, senzație de corp străin în ochi și...

Importanța prevenirii afecțiunilor oftalmologice

Prevenția poate salva funcționalitateaAflă de la un medic oftalmolog cum prevenția poate salva funcționalitatea ochilor. Dr. Bogdan Cucu ne îndeamnă să mergem la un consult oftalmologic, indiferent de vârstă sau simptome. Poți afla mai multe despre experiența în...

Usturimea Oculară

De ce ne ustură ochii?Află în acest articol de ce ne ustură ochii, cele mai des întâlnite cauze care duc la această senzație de disconfort, dar și cum o putem ameliora.Ce este usturimea oculară?Senzația de usturime la nivelul ochilor este un simptom destul de...

Lentilele de contact – o problemă importantă

Purtarea corespunzătoare a lentilelor de contactAflă informații importante despre purtarea corespunzătoare a lentilelor de contact, chiar de la un medic oftalmolog!O soluție practicăVederea pentru fiecare dintre noi este importantă și căutăm adesea tot felul de metode...

Senzație de corp străin la nivelul ochiului?

Senzația de corp străin în ochiProbabil majoritatea oamenilor s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu senzația de corp străin în ochi. Dar ce reprezintă de fapt această senzație, când apare ea, pot exista complicații? Pentru a găsi un răspuns cât mai cuprinzător...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea V/V)

„Acordați atenție sporită ochilor copiilor voștri!” este îndemnul pe care dna. Dr. Daniela Cioplean îl transmite tuturor tinerilor părinți, pentru a putea depista din timp orice afecțiune oftalmologică și a o putea corecta în timp util. Dacă vrei să vizualizezi...

Niciodată prea mic pentru un consult oftalmologic (Partea IV/V)

În partea a patra a interviului, dna. dr. Daniela Cioplean subliniază importanța unui control oftalmologic timpuriu, pentru a putea preveni și trata eventualele afecțiuni ale copilului nostru. Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îți lăsăm link aici.Î: CE...